Érkezik az elszámolás, de mikor jön a pénz?
A jogszabály értelmében az értesítő jön előbb, aztán 15 napon belül kell megtörténnie a pénzügyi teljesítésnek.
2015. március 19. 10:42

Április végéig több mint 1.7 millió ügyfélszerződéshez küldik a ki a hitelintézetek a devizakölcsönökre az elszámolási, majd a jelzáloghitelekre a forintosítási értesítőt. Az első 100 ezer ügyfélhez már a héten megérkezhet a levél. A jogszabály értelmében az értesítő jön előbb, aztán 15 napon belül kell megtörténnie a pénzügyi teljesítésnek.

Március-áprilisban elsődlegesen a deviza alapú hitelesek számíthatnak az értesítőre, a forinthitelesek, illetve, akik valóban devizában törlesztettek, csak augusztus-szeptemberben - hívta fel a figyelmet az MNB szóvivője a csütörtöki Ma reggelben arra hívta fel a figyelmet, hogy .

A levelek automatikusan, tértivevényesen érkeznek, de azoknak, akik korábban kedvezményesen végtörlesztettek, kérniük kell az elszámolást, és tízezer forintot is be kell fizetniük, ha nem tudják igazolni, hogy korábban a végtörlesztés érdekében egy forint alapú hitelkiváltó kölcsönszerződést kötöttek - emelte ki Fülöp Zsuzsanna. Akinél egyéb módon, nem kedvezményes végtörlesztéssel módon szűnt meg a szerződés, szintén automatikusan kapja az értesítést. Mindenképp érdemes végiggondolni, megegyeznek-e az adataink (lakcím, név) a szerződésben szereplőkkel, a pénzintézetek ugyanis ezek alapján postáznak majd.

Az MNB által megfogalmazott 5-6 oldalas elszámolási értesítőben a fő tájékoztatási panelek, táblázatok egységesek, az adatok természetesen egyediek. Az első rész arról szól, mennyi jár vissza pontosan a fogyasztónak az elszámolás kapcsán, azaz mennyivel csökken a tartozása, illetve, ha megszűnt a szerződése, milyen összeget kap vissza készpénzben. A második rész, ha még élő szerződésről van szó, annak módosulásait tartalmazza, azt, hogy miként változnak a törlesztők és a kamatok, a harmadik pedig a jogorvoslati lehetőségeket ismerteti.

A jogszabály értelmében az értesítő jön előbb, aztán 15 napon belül kell megtörténnie a pénzügyi teljesítésnek, de a gyakorlatban előfordul, hogy az ügyfelek számláin már a tájékoztató megérkezte előtt ott a pénz. A 30 napos panaszbeadási határidő azonban mindig a hivatalos értesítő kézhezvételétől indul, a telefon, az SMS csak lehetőség a tájékoztatásra, de nem hivatalos forma, és a jóváírás időpontja sem számít annak – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ha valaki nem érti a banki számítást, vagy nem ért egyet annak végeredményével, 30 napon belül mindenképp írásban jelezze ezt a pénzintézetnél, amely 60 napon belül köteles válaszolni. Ha ez sem hoz megnyugtató megoldást, az MNB-n belül működő pénzügyi békéltető testülethez fordulhat, illetve. Az, hogy az adott bank mikor zárta le az értesítést, a pénzintézet honlapján közleményben megjelenik, ha valaki addig nem kapott elszámolást, de úgy érzi, járna, az értesítő közzétételétől számított 60 napig tehet panaszt az intézménynél. Több tízezer fogyasztó esetében is előfordulhat, hogy a visszajáró összeg lezárja a fennálló hiteltartozást – tette hozzá a szóvivő.

Az elszámolás és a forintosítás a fő szabály szerint együtt jár, de ez elsődlegesen a jelzálog alapú ingatlanhitelekre vonatkozik. A gépjárműhitelesekkel és a személyi kölcsönnel rendelkezőkkel is elszámolnak, azaz ők is visszakapják a tisztességtelenül elvont összegeket, de itt nem lesz forintosítás. Az MNB a teljes folyamatot ellenőrzi, egészen 2016 januárjáig. 

M1 Ma reggel
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Magyarország barátai és ellenségei
  Magyarország mutat példát, hogy igenis ellent lehet állni a gátlástalan globalista leigázási törekvéseknek. Ez persze egy hosszú, nehéz harc, amelyhez szövetségesek, érdekszövetségesek – akik lehetnek azért barátok is –, szabadságban, szuverén módon, élni akaró nemzetek kellenek. És vannak ilyenek – reméli Somogyi János publicista.
MTI Hírfelhasználó