Tízmilliókat követelnek a brókercégek
Soha nem láttak még annyi pénzt a brókercégek ügyfelei, amennyit be kellene fizetniük, hogy fedezze a veszteségeiket. A korábbi tőkéjük tízszeresét is követelhetik tőlük. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a botrányban érintett cégek esetében jogos a követelés. A Fidesz elkobozná a csaló cégvezetők vagyonát, hogy abból kártalanítsa az ügyfeleket.
2015. március 17. 10:58

Több tíz millió forintos pótbefizetéseket követelnek a brókercégek azoktól az ügyfeleiktől, akik a svájci frank gyengülésére fogadtak annak váratlan és hatalmas erősödése idején. A Magyar Nemzetnek több kisbefektető is elkeseredetten nyilatkozott arról, hogy az eredeti befektetésének több mint tízszeresét kéri tőle a brókercég, mondván, nem tudták idejében lezárni a frankpozícióját, így mire ki tudott szállni az ügyletből, hatalmas veszteséget halmozott fel. A szakértők szerint a cégeknek még gondot okozhatnak a pótbefizetések, mert az ügyfeleik nagy része valószínűleg nem tudja majd teljesíteni ezeket. Arról, hogy összesen mennyit kellene pótlólagosan befizetniük az ügyfeleknek, nincsenek adatok.

Arról viszont megoszlanak a vélemények, jogosan követelik-e az ügyfeleiken a teljes veszteséget a brókercégek. Legalábbis a brókerbotrányban érintett cégek esetében felmerülhet a kérdés, hogy mennyiben lehet komolyan venni a meghamisított informatikai rendszer adatait. Mindenesetre a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége szerint jogsértő lehet a Buda-Cash felügyeleti biztosa által a brókercég ügyfeleinek küldött felszólítás, miszerint haladéktalanul kötelesek befizetni a svájcifrank-kereskedések kapcsán a számláikon keletkezett teljes hiányt – értesült a távirati iroda. Dióslaki Gábor, a szervezet elnöke úgy véli, a veszteségek keletkezéséért nem mindenkinél és nem minden esetben az ügyfelet terheli a jogi felelősség. Álláspontja szerint a Buda-Cash Brókerház részben megszegte szolgáltatói kötelezettségeit, így a keletkezett veszteségek egy részét jogszerűen nem terhelhette volna az ügyfeleire.

Az sem világos egyelőre, hogy a botrányban érintett cégek vezetőit milyen mértékben vonhatják majd felelősségre anyagilag a történtekért. A Magyar Nemzeti Bank javaslata szerint a jelenleg érvényben lévő 20 millió forint helyett 500 millió forintig kellene felelnie a cégvezetőknek az általuk okozott károkért. A Fidesz még tovább megy, szerintük a közelmúlt brókerbotrányai miatt zajló büntetőeljárásokban el kell kobozni a csalásokban részt vevők teljes magánvagyonát. – A kormánypárt erről törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek legkésőbb április elején – közölte Rogán Antal frakcióvezető tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: a kártalanításnál nem maradhat el a személyes felelősségre vonás, vagyis az, hogy a csaló brókercégek tulajdonosai és vezetői a magánvagyonukkal is feleljenek. A politikus arról is beszélt, hogy sűrű és szigorú ellenőrzésekre van szükség a brókercégek világában, és el kell végezni ugyanazt a munkát, amit a bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél.

Az LMP is elébe menne annak, hogy más cégek is megismételjék a Buda-Cash által használt módszert. Törvénymódosítást nyújtottak be annak érdekében, hogy a brókerházak ne nyújthassanak befektetési szolgáltatást a kapcsolt vállalkozásaiknak vagy a velük azonos tulajdonosi hátterű cégeknek. – Ha a szabályozás eddig létezett volna, a Buda-Cash nem értékesíthetett volna nem létező államkötvényeket a DRB Banknak – jelentette ki Heltai László, a párt gazdaságpolitikai szakszóvivője, aki rendkívül kockázatosnak ítélte az egy kézben lévő bankok és pénzügyi szolgáltatók közötti tranzakciókat. Szerinte a DRB Bank kötvényügylete nem lehetett a menedzsment döntése, csak tulajdonosi nyomásra történhetett meg. A javaslat célja ezért az, hogy a tulajdonosok ne avatkozhassanak be tulajdonosi érdekeik szerint a menedzsment döntéseibe – jelentette ki.

Magyar Nemzet nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó