Kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmából
Az 1848/49 - es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János, Magyarország köztársasági elnöke kitüntetéseket adományozott.
2015. március 14. 18:23

A köztársasági elnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozza:

Dr. Cseh Sándornak. Állatorvos doktor, az MTA doktora, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Szülészeti és Szaporodásbiológiai Tanszékének vezetője.

Dr. Győri Ervinnek. A matematikai tudományok doktora, a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, osztályvezetője.

Gyulassy Miklósnak. Fizikus, az MTA külső tagja, a New York-i Columbia Egyetem egyetemi tanára, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának kutatóprofesszora.

Dr. Kékesi Tamásnak. Kémikus, az MTA doktora, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, a Műszaki Anyagtudományi Kar Metallurgiai és Öntészeti Intézet igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár.

Dr. Szabó Györgynek. Fizikus, az MTA doktora, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Komplex Rendszerek Kutatócsoportjának tudományos tanácsadója, osztályvezetője.

Dr. Szentpéteri Józsefnek. Régész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Dr. Vikárius Lászlónak. Zenetörténész, az Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Bartók Archívum osztályvezetője, a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság elnöke.

Zsoldos Attilának. Történész, az MTA levelező tagja, az Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének kutatóprofesszora, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozza:

Bárdi Nándornak. Történész, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa és osztályvezetője.

Dücső Csabának. Vegyész, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Dr. Gróf Gyula Istvánnak. Gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

Dr. Halmai Péter Tamásnak. A közgazdaság-tudomány doktora, a Pannon Egyetem Közgazdasági Intézet igazgatója, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar Nemzetközi Gazdaságtan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának tanszékvezető egyetemi tanára.

Dr. Mázi Béla Imrének. Történész, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának főkönyvtárosa.

Lőrincz Vitusnak. Festőművész.

Dr. Bartucz Sándornak. A Fejér Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának igazgatója.

Dr. Varga Józsefnek. Nyelvész, író, költő, a Maribori Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Intézetének nyugalmazott tanszékvezetője, a Magyar Kultúra Lovagja.

Id. Dr. Virágh Gábornak. Művelődés- és helytörténész, nyugalmazott egyetemi tanár.

Vitkayné Kovács Verának. Az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház magánénekese, az Újvidéki Művészeti Egyetem rendes tanára.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozza:

Dr. Aczél Péternek. Építészmérnök, Budavár volt főépítésze.

Barlanginé dr. Kelemen Idának. Az Országgyűlés Hivatala Képviselői Információs Szolgálat főosztályvezetője.

Dr. Csontos Bélának. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti és Ellenőrzési Főosztályának vezetője.

Kabók Erikának. A Magyar Szó újságírója.

Dr. Legeza Attilának. A Munkácsi Agráripari College tanára.

Dr. Vajda Sándornak. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Borosjenői Fiókszervezetének elnöke.

Dr. Vastag Kornéliának. Az Országgyűlés Hivatala Tájékoztatási és Iromány-nyilvántartó Iroda osztályvezetője.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozza:

Varga Mártának. A Baranya Megyei Kormányhivatal Mohácsi Járási Hivatala Gyámhivatala gyermekvédelmi és gyámügyi ügyintézője.

Nagy Miklósnak. Az Országgyűlés Hivatala Építészeti Osztályának csoportvezetője, művezetője.
Stuve Gabriellának. Az Országgyűlés Hivatala Külügyi Igazgatóság hivatali koordinátora, titkárságvezetője.

A Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozza:

Horváthné Rácz Erikának. A Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatal Okmányirodai Osztályának ügyintézője.

Pintér László Józsefnének. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatala Gyámhivatalának gyámügyi ügyintézője.

Tóth Juditnak. Budapest Főváros Kormányhivatala XVIII. Kerületi Hivatal Okmányirodai Osztályának ügyintézője.

 

Állami kitüntetéseket adott át Lázár János

Aki a magyar nemzet érvényesülését mástól várja, akaratlanul is kárt okoz saját hazájának, mi magyarok ugyanis egyedül vagyunk, csak magunkra számíthatunk - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a budapesti Várkert Bazárban rendezett ünnepségen, ahol állami kitüntetéseket adott át a nemzeti ünnep alkalmából.

Lázár János úgy fogalmazott: az egykori honvédek bátorságból mutatott példája azért is fontos, mert kevesen vannak, ,,vagy talán senki sincs", akinek fontosak a Kárpát-medencében élő magyarok, senki sem akar helytállni helyettünk, kezet nyújtani nekünk, hogy teljesítményünknek, felkészültségünknek megfelelően éljünk.

A miniszter a példaképek között hangsúlyosan szólt Batthyány Lajos egykori mártírhalált halt miniszterelnökről, aki kiállt a nemzetért, épp ezért emlékezni kell rá. 

Batthyány Lajos-díjat adományoz: Dr. Felkai Lászlónak. Belügyminisztérium,- közigazgatási államtitkár.

Ybl Miklós-díjat adományoz: Kalo Emesének. Építészmérnök.

Magyary Zoltán-díjat adományoz: Dr. Zombor Attilának. Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, főigazgató. Tóth Emese Évának. KSH főosztályvezető. Priczinger Péternek. NKE Vezető-és Továbbképzési Intézet vezetője. Dr. Szakali Erzsébetnek. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, főigazgató. 
 

hirado.hu - MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó