Az igazságot elhallgattatni nem lehet!
Hiába volt a jogsértő tiltás, feleslegesen árasztották el a hatóságok egyenruhás rendfenntartókkal Marosvásárhelyt a Székely Szabadság Napján.
Utoljára frissítve: 2015. március 12. 15:10
2015. március 12. 14:21

Ismét bebizonyosodott, hogy az igazságot nem lehet elhallgattatni. Ugyan szegényebbek lettünk egy felemelő megemlékezéssel, Székelyföld fővárosára csendet parancsolt az önkény, de helyette még hangosabban szólt egész Székelyföld. Illesse köszönet ezért a széki székely tanácsokat, és a magyar pártok azon területi és helyi szervezeteit, amelyek ezúttal a közös fellépést választották.

A székely nép beadványát közfelkiáltással elfogadtuk, most már a bukaresti hatalomnak kell végre belátnia, hogy a végtelenségig nem lehet hallgatni, halogatni és elhallgattatni. Kérjük és el is várjuk ugyanakkor, hogy az államfő - alkotmányos hatáskörének megfelelően - szólaljon meg, vállaljon aktív szerepet ennek a konfliktusnak a megoldásában. Nagyszebenben jó munkát végzett éveken keresztül, most - hála a székelyek szavazatainak is - módja van arra, hogy az egész országnak megmutassa, milyen egy pártatlan, törvénytisztelő és a közösséget szolgáló államfő.

Az idei március tizedikének másik nagy eredménye annak az egységes fellépésnek az újjáélesztése, amely a Székelyek Nagy Menetelése után megszakadni látszott. Bízunk benne, hogy ennek szellemében sok önkormányzat hozta meg tegnap, vagy fogja meghozni a napokban azt a határozatot, amelyekkel felvértezve sikerül fontos előrelépést tenni két hét múlva, az Európa Tanács Helyi és Regionális Kongresszusa Monitoring Bizottságának ülésén. Az önkormányzatok nagy menetelése most még csak az út harmadánál jár, fel kell gyorsítani a folyamatot, hogy mihamarabb elérjük a kitűzött célt. Ezt követően hozzá is kezdhetünk a következő, közös fellépés tervezéséhez.

Pillanatra sem kell elfelednünk azonban, hogy az összefogás, a közös fellépés, de maga a tüntetés, vagy a figyelemfelkeltés új formáinak keresése nem öncél. Mindezeket a Székely Nemzeti Tanács, meghirdetett céljának, Székelyföld területi autonómiájának szemszögéből mérlegeli. Személyesen bízom abban, hogy meg fogjuk találni azokat a mozgalmi eszközöket, amelyek mellé minden magyar politikai párt és szervezet felzárkózhat, és amelyek révén hatékonyan érvényesíthetjük a székelység igényét a területi autonómiára.     

Izsák Balázs

a Székely Nemzeti Tanács elnöke 

Szabadság – egyenlőség – testvériség, épp úgy aktuális, mint 1848-ban

A Magyar Polgári Párt üdvözli egy újabb nagyszabású megmozdulás szervezésének gondolatát

Az elmúlt napok történései, a Székely Szabadság Napja körül kialakult áldatlan helyzet ismételten bebizonyították, hogy Románia komoly demokráciadeficittel küzd. A tiltás és a hatalom által felvonultatott erődemonstráció üzenete: őseink földjén csak megtűrt másodrangú állampolgárként tekintenek ránk. Ugyanakkor ismételten rávilágít arra is, hogy a nemzeti ügyet senki sem használhatja egyéni ambícióinak előtérbe helyezése vagy szűk csoportérdekeinek érvényesítésére. Közösségünknek nem kudarcélményekre van szüksége, akkor, amikor a szabadság – egyenlőség – testvériség gondolata épp úgy aktuális, mint 1848-ban volt. Ilyen körülmények között csak közös fellépéssel lehetünk erősek, ezért nem csak támogatjuk, hanem partnerként, társszervezőként viszonyulunk egy, a Székelyek Nagy Meneteléséhez mérhető nagyszabású tömegmegmozdulás megszervezéséhez. Ugyanebben a szellemben hívunk minden felelős politikai erőt, ne engedjünk a Székely Szabadság Napjának elsorvasztásában érdekelt erőknek és kezdjük el már most annak jövőbeli előkészítését. Addig viszont tegyük meg a soron következő lépést: vegyünk részt minél nagyobb számban, ki-ki saját településén a Március 15-i ünnepi megemlékezéseken, ezáltal is üzenve nem vagyunk közömbösek közösségünk jövőjét illetően.

 

Magyar Polgári Párt 

SZNT
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
 • Jakab Péternek arra sincs energiája, hogy a Facebookon politizálgasson
  Élesen bírálta a Siófokon kétnapos éhségsztrájkba kezdő Jobbik-alelnököt Varga-Damm Andrea. A független képviselőnek a párt elnökéről sincsen jó véleménye. Jakab Péter féléves működését magunk is mérlegre tettük. Az egykori szóvivő könnyűnek találtatott, az alpári parlamenti felszólalások mögött egy lagymatag politikus bújik meg.
 • Nagy baj van Amerikában
  A vélemények egy-egy okot neveznek meg a konfliktus forrásaként, elhanyagolva a probléma sokszínűségét.
MTI Hírfelhasználó