Binder: megtisztul a brókerpiac
A megrendült piaci bizalom megerősödik majd, ha az ügyfelek egy megerősített felügyeletet, egy határozottan fellépő jegybankot és sokkal szigorúbb törvényi hátteret látnak - mondta a MNB felügyeleti szóvivője a Ma reggelben.
2015. március 12. 09:23

A Magyar Nemzeti Bank kedd délután feljelentést tett Questor-ügyben hűtlen kezelés és sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen – erősítette meg a jegybank felügyeleti szóvivője a csütörtöki Ma reggelben. Binder István azt mondta, az eddigi információk alapján úgy tűnik, nemcsak pénzügyi szabálytalanságok történtek, de a gyanú szerint bűncselekmények is ebben a meglehetősen szűk és zárt rendszerben, stróman számlákkal és fiktív ügyfelekkel.

A szóvivő hangsúlyozta: a történtek után egyértelmű, hogy a pénzügyi vállalkozások ötévenkénti ellenőrzését sűríteni kell, és hamarosan le is teszik az erről szóló javaslatcsomag a kormány és a parlament asztalára. A szóvivő úgy vélte, talán még a háromévenkénti kontroll is kevés, és az biztos, hogy az MNB-nek évente át kell nyálaznia majd a nyilvántartásokat, adatbázisokat, ahogyan egyébként ez a Buda-Cash-nél is megtörtént most.

Binder azt mondta, nagyon reméli, hogy a többi értékpapírcég vizsgálata úgy zárul majd, hogy nem lesz szükség felügyeleti intézkedésre, és a megrendült piaci bizalom megerősödik majd, amikor az ügyfelek egy megerősített felügyeletet, egy nagyon határozottan fellépő jegybankot és egy, talán még az uniósnál is szigorúbb törvényi hátteret látnak, amelyben például a milliárdokat kezelő brókervezetők bírsága nem 20 millió, hanem akár több százmillió forint.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó