A deviza végtörlesztőknek kérniük kell az elszámolást
A többi fogyasztóval ellentétben maguknak kell kérniük az elszámolást azoknak, akiknek korábbi hitel- vagy lízingszerződése rögzített árfolyamon megvalósított kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg.
2015. március 11. 15:32

Az egyéb módon lezárt kölcsönszerződések esetében az elszámolási értesítőket automatikusan megküldik a bankok, azt nem kell külön kezdeményezni - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Azok a fogyasztók, akiknek deviza-, illetve devizaalapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződése rögzített árfolyamú kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg, a banki honlapokon, az ügyfélszolgálatokon, illetve az MNB weblapján elérhető formanyomtatványon március 31-éig, tízezer forintos díj ellenében igényelhetik pénzügyi intézményüktől az elszámolást. Ez esetben az elszámolási értesítőt november 30-áig kell kézhez kapniuk - közölte az MNB.

A jegybank felidézte: a hitelintézeti törvény 2011 őszétől hatályos módosítása tette lehetővé a deviza-, illetve devizaalapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéseknél a kedvezményes árfolyamon megvalósítható végtörlesztést. A lehetőséggel csaknem 170 ezer szerződésre vonatkozóan éltek. A közlemény szerint a kedvezményes végtörlesztés, az áthidaló kölcsön, illetve egyéb piaci kedvezmény esetében a pénzügyi intézmény jogszabály alapján jogosult levonni az elszámolás összegéből azokat a tételeket, amelyeket korábban kedvezményként biztosított.

A rögzített végtörlesztési árfolyam által nyújtott kedvezmény az érintett fogyasztók többségénél várhatóan meghaladja majd a tisztességtelenül elvont költség és árfolyamrés mértékét, így az elszámolás eredményeként esetükben nem lesz kifizethető összeg - közölte a jegybank. Ha ellenben a fogyasztónak a kedvezmények levonását követően mégis visszajár további összeg, akkor nemcsak azt, de az általa befizetett tízezer forintos díjat is visszatéríti a pénzügyi intézmény - hangoztatta az MNB. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem kell megfizetnie a díjat a fogyasztónak akkor, ha igazolja, hogy a végtörlesztés érdekében forintalapú hitelkiváltó kölcsönszerződést kötött.

A jegybank közleményében kitért rá: egyes téves nyilatkozatokkal ellentétben a már visszafizetett kölcsönök esetében, amelyekben a szerződés nem a kedvezményes végtörlesztéssel, hanem egyéb módon szűnt meg, az elszámolás automatikusan, az elszámolás általános szabályai szerint zajlik le. Az erről szóló értesítő leveleket a pénzügyi intézmények külön kérés nélkül küldik meg volt ügyfeleik részére - hangsúlyozta az MNB.

MTI
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó