Új trükkök a termékbemutatókon
A magánlakásokba szervezett "vásárok" nem ellenőrizhetők, a kuponos megoldás pedig megfoszthatja az elállás lehetőségétől a vásárlót - figyelmeztetett a Ma reggelben a szakember, aki azt tanácsolta, semmit ne vásároljunk és ne írjunk alá a helyszínen, az a vállalkozás pedig, amelyik azt hirdeti, hogy a lehetőség csak ott, csak akkor él, mindenképp legyen gyanús.
2015. március 11. 12:05

A Nemzeti Fogyasztóvédő Hatóság területi felügyelőségei a közelmúltban 99 árubemutatón végeztek hatósági ellenőrzést, és 68 esetben találtak valamilyen jogsértést. A törvényi szigorítás eredményeként a termékbemutatók szervezése megnehezedett, de újabb trükkök is megjelentek.

Bár a fogyasztóvédelem árgus szemekkel figyeli a termékbemutatókat, és a jogszabályok is szigorodtak (14 napra nőtt az elállási idő, és be kell jelenteni a rendezvényeket a helyi jegyzőnél), azt látni, hogy a vállalkozások új módszereket találtak - figyelmeztetett a szerdai Ma reggelben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője.

A vállalkozások elkezdték például magánlakásokba szervezni ezeket az árubemutatókat, így nincs sem bejelentési kötelezettség, sem ellenőrzési lehetőség. A másik trükk az indoklás nélküli elállás lehetőségét igyekszik kijátszani azzal, hogy a bemutató helyszínén nem kérnek pénzt, csak kuponokat osztogatnak, amelyeket aztán az üzletben lehet beváltani, a jogszabály szerint ugyanis az elállás joga csak akkor él, ha a bemutató nem a cég telephelyén történik.

Az elállás jogát általában sem nagyon szeretik a vállalkozások, vagy nem szólnak róla, vagy nem adják vissza a teljes összeget, vagy a foglalót próbálják maguknál tartani, de ez mind szabálytalan - hívta fel a figyelmet a szakember. Ha valaki nem tud élni az elállás jogával, a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőséghez forduljon – tanácsolta Kiss Anita.

Sokat segíthet az is, hogy ha semmit nem vásárolunk és semmit nem írunk alá egy ilyen árubemutatón, inkább menjünk haza, beszéljük át a családtagokkal. A termék két nap múlva is meglesz, az a vállalkozás pedig, amelyik azt hirdeti, hogy a lehetőség csak ott, csak akkor él, mindenképp gyanús kell legyen - tette hozzá a szakember.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó