Új trükkök a termékbemutatókon
A magánlakásokba szervezett "vásárok" nem ellenőrizhetők, a kuponos megoldás pedig megfoszthatja az elállás lehetőségétől a vásárlót - figyelmeztetett a Ma reggelben a szakember, aki azt tanácsolta, semmit ne vásároljunk és ne írjunk alá a helyszínen, az a vállalkozás pedig, amelyik azt hirdeti, hogy a lehetőség csak ott, csak akkor él, mindenképp legyen gyanús.
2015. március 11. 12:05

A Nemzeti Fogyasztóvédő Hatóság területi felügyelőségei a közelmúltban 99 árubemutatón végeztek hatósági ellenőrzést, és 68 esetben találtak valamilyen jogsértést. A törvényi szigorítás eredményeként a termékbemutatók szervezése megnehezedett, de újabb trükkök is megjelentek.

Bár a fogyasztóvédelem árgus szemekkel figyeli a termékbemutatókat, és a jogszabályok is szigorodtak (14 napra nőtt az elállási idő, és be kell jelenteni a rendezvényeket a helyi jegyzőnél), azt látni, hogy a vállalkozások új módszereket találtak - figyelmeztetett a szerdai Ma reggelben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője.

A vállalkozások elkezdték például magánlakásokba szervezni ezeket az árubemutatókat, így nincs sem bejelentési kötelezettség, sem ellenőrzési lehetőség. A másik trükk az indoklás nélküli elállás lehetőségét igyekszik kijátszani azzal, hogy a bemutató helyszínén nem kérnek pénzt, csak kuponokat osztogatnak, amelyeket aztán az üzletben lehet beváltani, a jogszabály szerint ugyanis az elállás joga csak akkor él, ha a bemutató nem a cég telephelyén történik.

Az elállás jogát általában sem nagyon szeretik a vállalkozások, vagy nem szólnak róla, vagy nem adják vissza a teljes összeget, vagy a foglalót próbálják maguknál tartani, de ez mind szabálytalan - hívta fel a figyelmet a szakember. Ha valaki nem tud élni az elállás jogával, a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőséghez forduljon – tanácsolta Kiss Anita.

Sokat segíthet az is, hogy ha semmit nem vásárolunk és semmit nem írunk alá egy ilyen árubemutatón, inkább menjünk haza, beszéljük át a családtagokkal. A termék két nap múlva is meglesz, az a vállalkozás pedig, amelyik azt hirdeti, hogy a lehetőség csak ott, csak akkor él, mindenképp gyanús kell legyen - tette hozzá a szakember.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Az újabb szankciók veszélyeztetik az energiabiztonságot
  A kormány továbbra is a magyar emberek érdekét és véleményét képviseli: a magyarok 97 százaléka nemet mond a szankciókra, itt az ideje, hogy ezt Brüsszelben is meghallják - olvasható a szaktárca közleményében.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
MTI Hírfelhasználó