A kétharmad leapadása segítheti a belső tisztulást?
Levette a kétharmados többség terhét a kormányzó párt válláról a veszprémi időközi választás ellenzéknek kedvező eredménye - mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Csizmadia Ervin szerint most a Fideszben tisztulás várható.
2015. március 9. 12:26

Az InfoRádió Aréna című műsorában Csizmadia Ervin azt mondta, hogy a Fideszben most tisztulás várható.

"Általában is azt tudom mondani, hogy egy kétharmados többséget vinni hosszú időn keresztül nagy teher, de a veszprémi választás ezt a terhet levette a kormányzópárt válláról. Mindenesetre ez hozzásegítheti a Fideszt ahhoz, hogy egy belső tisztulási folyamat meginduljon, hiszen a Fideszen belül meglehetősen nagy belső ellentétek mutatkoztak. A kétharmad leapadása szerintem segítheti a Fideszt abban, hogy ezeket az ellentéteket kicsit nyíltabban kezelje" - vélekedett Csizmadia Ervin.

A független veszprémi jelölt, Kész Zoltán ezúttal egyesíteni tudta az ellenzéket.

"Ezt a jelöltet egy olyan ellenzéki párt ajánlotta, amelyik talán a legkisebb az ellenzéki pártok közül, mégpedig a liberális párt. E jelölt mögé beállt aztán az MSZP, kicsit csereszabatosan azért, mert korábban a liberálisok és a többi ellenzéki párt támogatták Újpesten az MSZP jelöltjét. Más választókerületekben korábban azért ilyen jellegű felsorakozás egy ellenzéki jelölt mögött nem volt" - mutatott rá a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Mindeközben a kormányoldal viszont nem igazán állt bele a kampányba.

"Minthogyha ez a kétharmad eltűnése számukra nem lett volna akkora probléma, mint amilyennek utólag tűnik" - fogalmazott.

Ráadásul a korábbi fideszes jelölt, Navracsics Tibor meglehetősen markáns személyisége volt a kormánypártnak, akit nehéz hasonló karakterrel pótolni - vélekedett Csizmadia Ervin.

InfoRádió
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó