Így dolgoztak a Buda-Cashnél
A vizsgáló hatóságok szerint ahhoz, hogy a Buda-Cash több éven át végezhesse szabálytalanul a tevékenységét, a brókercégnél nagyon kifinomult – informatikát, könyvelést, adatbázisokat érintő – módszert kellett, hogy alkalmazzanak, és mindezt nagyon összehangoltan. Erről is beszélt a Kossuth Rádióban Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője.
2015. március 8. 13:31

Vizsgálatsorozatot folytat brókercégeknél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Buda-Cash Brókerház Zrt-nél talált szabálytalanságok után. Előrehozott célvizsgálatokról van szó, a felügyeleti szerv arra kíváncsi, hogy a nyilvántartások, adatbázisok rendben vannak-e ezeknél a piaci szereplőknél – mondta a Vasárnapi újságban Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője.

Az MNB munkatársa emlékeztetett, hogy a Buda-Cashnél végzett vizsgálat tizenöt évnyi visszaélés-sorozat gyanúját vetette fel. Az ellenőrzést nyomozati eszközök nélkül végezték, egy új felügyeleti módszertan alapján. Utóbbi lényege, hogy míg korábban rengeteg adat érkezett a különböző hatóságokhoz, és főleg ezek elemzése folyt, kevesebb hangsúly esett a felügyeleti vizsgálatra. Most már az történik, hogy a listák beérkezése után a felügyelet kimegy a helyszínre, és a beküldött adatok alapján ellenőriznek. A listák alapján helyben kell adatokat generálni, analitikákat összeállítani, így ott már nem lehet hamisítani, trükközni.

Mint Binder István mondta, az MNB a Buda-Cash tulajdonosi köréhez kötődő Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoport tagjainál (DRB) folytatott vizsgálatsorozatot, és ott figyelt fel arra, hogy a brókercég felé irányuló értékpapír-tranzakcióknál probléma lehet. A konkrét gyanú alapján indítottak előrehozott, átfogó vizsgálatot a Buda-Cashnél, ahol adott polcokról adott mappákat, adatbázisokat kértek le.

A cég ezekre a helyszíni kérdésekre február 23-án nem tudott válaszolni. Közbülső állomásként, a felügyelet a szervereken tárolt adatokat lementette, így nincs lehetőség azok utólagos módosítására. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a hatóság gyanúja beigazolódott, a Buda-Cash vezetői úgy döntöttek, hosszabban is beszélgetnének a felügyelettel.

Binder István szerint nem arról van szó, hogy néhány beosztott ügynök félreütött egy-két nullát, vagy egyszerű, pénzügyi rendszeren belüli rossz kockázatfelmérés, rossz befektetési politika eredménye az, ami történt. A különböző vizsgáló hatóságok szerint ahhoz, hogy a Buda-Cash ilyen hosszú ideig végezhesse szabálytalanul a tevékenységét, a brókercégnél nagyon kifinomult – informatikát, könyvelést, adatbázisokat érintő – módszert kellett, hogy alkalmazzanak, és mindezt nagyon összehangoltan. A pénzügyi rendszer szabályaiból kilépve, itt már bűncselekmény a gyanú, ezért is kérte az MNB a nyomozó hatóság segítségét, ismeretlen tettes ellen tett feljelentésével – mondta a szóvivő.

Annak kapcsán, hogy a Buda-Cash után a Hungária Értékpapír Zrt-nél is szabálytalanságokat találtak, Binder István azt mondta, annyiban hasonló a két ügy, hogy utóbbi cégnél is az adatbázisokkal, nyilvántartásokkal voltak problémák. A Hungária Értékpapírnál, amelynél részleges korlátozás, illetve felfüggesztés történt, és néhány százmilliós lehet a hiány – ennek ellenőrzése még zajlik.

Fontos hír azonban, hogy a Hungária Értékpapírnál lévő vagyon a Buda-Cashnél kezeltnek a töredéke, ebből következően a szabálytalanság mértéke is jóval kisebb. További jó hír, hogy az előbbi cég nem kezel semmilyen banki vagy hitelintézeti pénzt.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó