Újabb brókercég bukott el
Megkezdődött a Buda-Cash brókerházhoz köthető ügyfelek kártalanítása, napokon belül hozzájuthatnak pénzükhöz azok, akiknek 30 millió 400 ezer forintnál kevesebb pénze volt a bankban. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a visszaélések következtében mindent ellenőrzésre szorul és szigorúbb szabályozás is szükséges, hogy ne fordulhassanak elő újra hasonló esetek.
2015. március 6. 21:47

A Híradónak nyilatkozó Binder István felügyeleti szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 107 milliárd forint, úgynevezett likviditási hitelt biztosít az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) részére. Az OBA kártalanítja a banki ügyfeleket, és az MNB által rendelkezésre bocsátott pénzmennyiség elegendő biztosítékul fog szolgálni, hogy a károsultak - legyenek akár magánszemélyek, akár vállalatok – még márciusban hozzájussanak teljes követelésükhöz. Binder István hangsúlyozta, hogy 30 millió 400 ezer forintos összegig minden banki ügyfél visszakapja a pénzét.

A Híradó riportere arról tudósított, már nincs pánikhangulat a károsultak körében, a polgárőröket sem kellett kivezényelni a pénzintézetek elé, hogy vigyázzanak a rendre. Az MNB feljelentését követően az emberek többsége megnyugodott, hogy heteken belül hozzájuthat a pénzéhez.

Napirenden kell maradni a botránynak

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, a Buda-Cash botrány legfontosabb kérdése, hogy a brókerek hová tűntették az emberek pénzét.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, folyamatosan fel kell tenni azt a kérdést, hogy miért sétálhatnak közöttünk szabadlábon az elkövetők. A kormányfő azt mondta, ha az igazságszolgáltatást irányíthatná, akkor már mind börtönben lenne, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormány nem szólhat bele az igazságszolgáltatásba. A kormányfő reggeli interjújában arra is kitért, hogy ellenőrizni kell más brókercégeket is, mert „kőkorszakinak tűnő, de hatékony csalási módszereket dolgoztak ki ezek a vállalatok, ezért ki kell takarítani ezt az istállót."

Arra is felhívta a figyelmet a miniszterelnök, hogy tárgyalnak a Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal arról, miként kellene szigorítani az ellenőrzés rendszerét, annak érdekében, hogy hasonló esetek ne fordulhassak elő a jövőben.

Szocialista politikusok megjelenését várja a parlament gazdasági bizottsága

Tuzson Bence a Fidesz-frakció szóvivője arra emlékeztetett, hogy a brókercégek feletti ellenőrzési kötelezettséget a szocialista kormányok törvénymódosításai enyhítették, ezért nekik kell feltenni a kérdést, mit tudtak a csalásokról és miért nem léptek fel ellene. Ezért idézte be az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésére Antali Károlyt, a Bajnai-kabinet kormánybiztosát, valamint László Csabát, Draskovics Tibort és Veres Jánost, a szocialista kormányok volt pénzügyminisztereit, és a pénzügyi felügyelet korábbi elnökét, Farkas Ádámot is.

A Fidesz elvárja, hogy a Buda-Cash ügyben érintett szocialista politikusok jelenjenek meg a gazdasági bizottság hétfői ülésén, és válaszoljanak arra a kérdésre, hogy hogyan fordulhatott elő az, hogy az ő intézkedéseik révén ilyen módon garázdálkodhatnak a brókercégek az emberek pénzével? - fogalmazott Tuzson.

Feljelent az MSZP, kárpótlást követel a Jobbik

Feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a Magyar Szocialista Párt, hogy kiderüljön, volt-e érintettsége a kormányzati szerveknek a Buda-Cash ügyben. Szerintük ugyanis a kormánypárt, az államigazgatás és a kormányzat nem tett meg mindent az ügyben, ezért azt sürgetik, hogy ne csak a tulajdonosoknál, hanem az állami szerveknél is folyjon eljárás. A feljelentést bűnpártolás, hivatali hatalommal való visszaélés és vesztegetés elfogadása miatt tették.

A köztársasági elnök sajnálja, hogy a szocialisták egy olyan törvény visszaküldését kérték rajta számon csütörtökön, amelyet az MSZP a parlamenti szavazáson egyébként testületileg elutasított. Áder János erről az MSZP elnökének írt levelet. Az államfő azt kérte Tóbiás Józseftől, hogy ismertesse a tényeket tájékozatlan párttársaival. A szocialisták frakcióvezető-helyettese tegnap arról beszélt, hogy a takarékszövetkezetekről szóló törvény államfői vétója tette lehetővé a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó bankcsoport létrejöttét. Áder János levelében egyebek mellett arra emlékeztet, hogy a takarékszövetkezetek bankká alakulásának lehetőségét nem befolyásolta a törvény 2013-as visszaküldése, valamint arra, hogy az ügy szálai több mint 10 évre nyúlnak vissza.

A Jobbik azt szeretné, ha a kormány több pénzt csoportosítana át a károsultak részére, ahogy azt a Széchenyi Bank esetében tette. Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselő a felelősök letartóztatását szorgalmazta.

Újabb brókercég bukott el

A Magyar Nemzeti Bank szabálytalanságokat tárt fel a Hungária Értékpapír Zrt. működésében is, ezért csütörtökön részlegesen felfüggesztette a vállalat tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez és büntető feljelentést is tett. A Hungária Értékpapír Zrt. kisebb ugyan a Buda-Cash-nél, de a gyanú szerint itt is jelentős összeg, 5-6 milliárd forint tűnhetett el.

Az újabb botrányban érintett egyik ügyfél úgy nyilatkozott a Híradónak, hogy a híreket hallva péntek reggel azonnal felkereste a Hungária Értékpapír Zrt. fiókját. Azt a választ kapta, hogy csak akkor engedik be, ha a vállalatnál dolgozik, egyébként szünetel az ügyfélforgalom.

Binder István elmondta, az MNB a Buda-Cash brókerháznál történtek után indított célvizsgálatot több hazai befektetési vállalatnál. A Hungária Értékpapír Zrt. esetében is a nyilvántartási rendszer meghamisítása merült fel, melynek nyomán bizonyos ügyfélpénzek hiányoznak az elszámolásból, ennek a pontos felmérése folyik jelenleg.

Mindkét brókerügyben folyik a nyomozás

Délelőtt 10 óra előtt néhány perccel közölte a rendőrség, hogy a Magyar Nemzeti Bank feljelentése alapján különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt négy embert őrizetbe vettek. Sokáig csak találgatta mindenki, hogy a sok brókerügy közül melyikben. Délutánra kiderült, hogy a Hungária Értékpapír Zrt. négy vezető beosztású munkavállalóját vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Igazgatóság. Ketten a vállalat tulajdonosai, egyikük elnök-vezérigazgatóként, a másik személy pedig vezérigazgatóként irányította a céget. A gyanúsítottak közül három tagadták az ellenük felhozott vádakat és panasszal éltek előállításuk ellen, ugyanakkor a negyedik személy önmagára és munkatársaira is terhelő vallomást tett. Az ügyészség három gyanúsított előzetes letartóztatását kezdeményezi, a negyedik személyt a bíróság vasárnap valószínűleg lakhelyelhagyási tilalomra kötelezi.

Buda-Cash ügyben a nyomozás sokkal összetettebb, körülbelül 100 milliárd forintos kárról szó, míg a Hungária Értékpapír Zrt. esetében 5-6 milliárd forint a szóban forgó összeg. Az ügy azért bonyolultabb, mert a rendőrségnek az érintetteknek a személyükhöz köthető felelősségét kell bizonyítania, csak ezután történhet meg a gyanúsítás és az őrizetbe vétel a Buda-Cash brókercégnél történtek esetében.

hirado.hu - M1 Hiradó
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó