Az olasz kormányfő az orbáni úton jár
És ez is a fordulatot mutatja Európa Oroszország-politikájában, mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, aki szerint Renzi moszkvai útja egyértelműen cáfolta a hazai ellenzéki sajtóban keringő látogatásokkal kapcsolatos bojkott hírét.
Utoljára frissítve: 2015. március 6. 11:50
2015. március 6. 11:13

"Matteo Renzi az orbáni úton jár, ez is a fordulatot mutatja Európa Oroszország-politikájában" - jelentette ki Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteken az MTI-nek. "Az, hogy az olasz miniszterelnök Moszkvában járt, egyértelműen cáfolta a hazai ellenzéki sajtóban keringő látogatásokkal kapcsolatos bojkott hírét" - mondta Giró-Szász András Matteo Renzi csütörtöki, Moszkvában tett látogatására reagálva.

Az olasz miniszterelnök csütörtökön egy 1 milliárd dollár értékű együttműködési megállapodást írt alá Oroszországgal, miszerint létrehoznak egy orosz-olasz alapot a befektetések ösztönzésére egymás országaiban.

Giró-Szász András szerint "ez megint egyértelműen bizonyította, hogy a stagnáló Európában a gazdasági szempontok szerinti együttműködés sok mindent felülírhat". Az államtitkár fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a látogatáson az olasz miniszterelnök az ukrán válsággal kapcsolatban azt az álláspontot képviselte, hogy Ukrajna minden területének autonómiaként kellene működnie Dél-Tirol mintájára.

----------------------------------

Matteo Renzi és Vlagyimir Putyin találkozója segíti a párbeszédet

A Moszkvával való együttműködés lehetséges, és enyhítheti az Oroszország és a nemzetközi közösség közötti feszültséget - értékelték Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai találkozóját a pénteki olasz napilapok.

Renzi és a párbeszéd fonala Putyinnal - Olaszország és Oroszország együttműködhet egymással - e címmel számolt be a legnagyobb példányszámú olasz napilap, a Corriere della Sera az olasz kormányfő csütörtöki moszkvai tárgyalásairól.

Az újság utalt rá, hogy a Kremlben eredetileg egyórásra tervezett találkozó háromórásra nyúlt, amiből a lap arra következtetett, hogy az olasz miniszterelnök és az orosz államfő megtalálta a közös hangot.

A tárgyalások napirendjén az ukrajnai és a líbiai válság szerepelt. Az Olaszországot közvetlenül érintő líbiai helyzettel kapcsolatban Matteo Renzi hangoztatta, hogy  a válságra Oroszország nélkül nem lehet nemzetközi megoldást találni.

Matteo Renzi és Vlagyimir Putyin kiemelt figyelmet szentelt a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatoknak is - írta az újság úgy értékelve, hogy ezzel Olaszország szembe megy a G7-országcsoportom belüli partnereivel, amelyek újabb szankciókkal fenyegetnek.

Az újság megjegyezte: az olasz miniszterelnök a találkozóval bizonyítani akarta, hogy - Ukrajna, illetve a szankciók ellenére - Róma Oroszország "kivételezett tárgyalópartnere" marad.

Az Oroszországban működő olasz nagyvállalatok képviselői is "az új hidegháborúval való szakítást" sürgették Matteo Renzitől - áll a cikkben.

A La Stampának nyilatkozva Fjodor Lukjanov, a Russia in Global Affairs lap főszerkesztője a találkozót értékelve úgy vélekedett, hogy Olaszország megtörte Oroszország elszigeteltségét, és Renzi látogatása enyhítheti a Moszkva és az EU közötti feszültséget.

A L'Avvenire, az olasz katolikus püspöki kar napilapja szerint Matteo Renzi moszkvai látogatása a reálpolitika kategóriájába tartozik, célja pedig az, hogy "játékba hozza Putyint", akit - mint ahogy az újság megállapítja -, "ha nem tudunk legyőzni, jobb barátunkká tenni".

Vlagyimir Putyin június 10-én Olaszországba látogat az Expo 2015 milánói világkiállításra.

hirado.hu - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
 • A jövőt illetően hinni kell az egy isteni örök igazságban
  A száz éve a Nagy-Trianon-palotában halálra ítélt Magyarország és magyar nemzet nemcsak él, hanem olyan teljesítményt tett le a világ asztalára egy évszázad alatt, amely Kövér László szerint jogos büszkeséggel tölthet el bennünket.
MTI Hírfelhasználó