Belváros-Lipótváros: a vizsgálatok nem állapítottak meg csalást
Az önkormányzat tudomása szerint az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) és a korábban eljárt bizottság egyáltalán nem állapított meg csalást.
2015. március 5. 11:14

Nem állapította meg, hogy a Budapest Szíve program projektjének keretében irányított közbeszerzésre, csalásra, vagy hasonló súlyú visszaélésre kerülhetett sor – áll Belváros-Lipótváros Önkormányzata sajtóosztályának közleményében.

Közleményét azután juttatta el szerkesztőségünkhöz, hogy a Népszavában megjelent: a Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt nyomozást rendelt el a főváros és az V. kerület közös, uniós forrásokból létrehozott projektjével, a Budapest Szíve programmal kapcsolatban. A 15 milliárd forintos felújítási projekt ügyében az OLAF különböző szabálytalanságok és csalás miatt érkezett panaszok alapján indított vizsgálatot - írták.

Az önkormányzat közleménye szerint a vizsgálat során a közbeszerzési eljárás egy részének lehetséges szabálytalanságára vonatkozó megjegyzéseket tettek. Az önkormányzat az ilyen jellegű felvetésekkel kapcsolatban a hivatalos eljárás során is ismételten felhívta rá a figyelmet, hogy mindvégig a magyar jogszabályok és kötelező előírások alapján járt el, a pályázatok kiírása és elbírálása során mindvégig a beruházás gazdaságos és sikeres lefolytatását tartotta szem előtt - fogalmaznak.

Kiemeli, hogy a bizottság és az OLAF hivatkozásai több esetben és tekintetben is teljes mértékben valótlanok voltak, alapvető félreértéseken és az iratok hiányos feldolgozásán alapultak. Az önkormányzat a jogszabályban előírt és szükséges eljárásokat minden esetben lefolytatta, a beruházás jellegével és jelentőségével összefüggő feltételeket írt elő. A közlemény felhívja rá a figyelmet, hogy az eljárás semmilyen mértékben sem okozta a költségek emelkedését, ezt a bizottság és az OLAF megállapításai sem tartalmazták. Sőt, olcsóbb lett a projektek kivitelezése: az Európai Unió által jóváhagyott tartalomhoz képest a kivitelező az első ütemben 300, a második ütemben 600 millió forinttal kisebb összegért végezte el munkáját – zárja közleményét Belváros-Lipótváros Önkormányzatának sajtóosztálya.

hirado.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó