Belváros-Lipótváros: a vizsgálatok nem állapítottak meg csalást
Az önkormányzat tudomása szerint az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) és a korábban eljárt bizottság egyáltalán nem állapított meg csalást.
2015. március 5. 11:14

Nem állapította meg, hogy a Budapest Szíve program projektjének keretében irányított közbeszerzésre, csalásra, vagy hasonló súlyú visszaélésre kerülhetett sor – áll Belváros-Lipótváros Önkormányzata sajtóosztályának közleményében.

Közleményét azután juttatta el szerkesztőségünkhöz, hogy a Népszavában megjelent: a Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt nyomozást rendelt el a főváros és az V. kerület közös, uniós forrásokból létrehozott projektjével, a Budapest Szíve programmal kapcsolatban. A 15 milliárd forintos felújítási projekt ügyében az OLAF különböző szabálytalanságok és csalás miatt érkezett panaszok alapján indított vizsgálatot - írták.

Az önkormányzat közleménye szerint a vizsgálat során a közbeszerzési eljárás egy részének lehetséges szabálytalanságára vonatkozó megjegyzéseket tettek. Az önkormányzat az ilyen jellegű felvetésekkel kapcsolatban a hivatalos eljárás során is ismételten felhívta rá a figyelmet, hogy mindvégig a magyar jogszabályok és kötelező előírások alapján járt el, a pályázatok kiírása és elbírálása során mindvégig a beruházás gazdaságos és sikeres lefolytatását tartotta szem előtt - fogalmaznak.

Kiemeli, hogy a bizottság és az OLAF hivatkozásai több esetben és tekintetben is teljes mértékben valótlanok voltak, alapvető félreértéseken és az iratok hiányos feldolgozásán alapultak. Az önkormányzat a jogszabályban előírt és szükséges eljárásokat minden esetben lefolytatta, a beruházás jellegével és jelentőségével összefüggő feltételeket írt elő. A közlemény felhívja rá a figyelmet, hogy az eljárás semmilyen mértékben sem okozta a költségek emelkedését, ezt a bizottság és az OLAF megállapításai sem tartalmazták. Sőt, olcsóbb lett a projektek kivitelezése: az Európai Unió által jóváhagyott tartalomhoz képest a kivitelező az első ütemben 300, a második ütemben 600 millió forinttal kisebb összegért végezte el munkáját – zárja közleményét Belváros-Lipótváros Önkormányzatának sajtóosztálya.

hirado.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A keresztyén hit mélysége a megmaradás kulcsa
  A Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy "hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa".
 • A jogvédők ordító csendje
  A „jogvédő" NGÓ-knak az ukrajnai háborúval kapcsolatban tanúsított szemforgató hozzáállása leleplezte őket abban, hogy minimális érzékenységet sem tanúsítanak a valóban életveszélyben lévő kárpátaljai nemzettársaink iránt, hanem kizárólag a megrendelői igények szolgai végrehajtásában merül ki ténykedésük – fogalmaz Hetzmann Róbert.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó