Ezért gittegyletek a norvég pénzek szétosztói
A norvég pénzeket szétosztó szervezeteknek van egy világos támogatáspolitikai szabályrendszer, a forrásokat azonban tetszőlegesen osztják szét - véli a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár. Csepreghy Nándor felhívta a figyelmet arra, hogy míg az uniós tendereknél a pályázatok 50 százaléka nyer, a Norvég Civil Alap esetében azonban kevesebb, mint 10 százalék a nyertes pályázatok aránya.
2015. március 4. 08:35

Elvesztette az Ökotárs Alapítvány első fokon a Miniszterelnökséggel és Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárral szemben jó hírnév megsértéséért indított perét. Tavaly tavasszal, amikor fellángolt a magyar kormány és a Norvég Civil Támogatási Alap közötti vita, a helyettes államtitkár "szélhámos gittegyleteknek" nevezte a magyarországi alapkezelő szervezeteket. A Fővárosi Törvényszék tegnapi, elsőfokú ítéletében úgy döntött, hogy ezt a kijelentést a megfogalmazáskor nem alap nélkül tette – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

A pernek az volt a tárgya, hogy tényállításként vagy véleményként fogalmazta meg ezt a kijelentést a Miniszterelnökség, és ez egyértelműen egy véleménynyilvánítás volt – mondta Csepreghy Nándor.

Mi szélhámosnak tartjuk azt a szervezetet, melynek van egy nagyon világos támogatáspolitikai szabályrendszere, ezzel szemben azt látjuk, hogy teljesen másképp használják fel a forrásokat. Ráadásul azok a kormányt képviselő megfigyelők, akik részt vesznek ezeken az üléseken, egy elméletileg transzparens döntésbe csak részletekben láthatnak bele – tette hozzá.

Egy olyan szervezet, melynek van egy komoly értékelői bázisa, ez alapján kialakul egy erősorrend a beérkező pályázatok között, ezt az alapítvány vezetője azonban tetszőlegesen, önkényesen megváltoztathatja. Ez egy komolytalan szervezet látszatát kelti – magyarázta a „gittegylet”minősítést a helyettes államtitkár, aki hangsúlyozta: a Miniszterelnökség szerint ez a vélemény megáll az ismeretek alapján, a másik oldalról pedig ez egy sértő tényállítás.

Mint mondta: biztos abban, hogy ezt az ügyet az Ökotárs Alapítvány másodfokra viszi.  A legfontosabb kérdés mégsem a per, hanem az, hogy a Norvég Civil Finanszírozási Alap, vagy bármely civil finanszírozási alap, mely forrásokat nyújt a civil szektor számára Magyarországon, az átláthatóan működik-e, vagy sem. Ebben a kérdésben pedig – bírósági ítélettől függetlenül – a kormány nem tud kompromisszumokat kötni – hangoztatta.

Az elmúlt tizenegy hónapban nem történt érdemi párbeszéd az ügyben. Az érintett szervezetek arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a „kormány a civil szektorral harcol”. Magyarországon 80 ezer civil szervezet van, a kormánynak pedig mindössze négy pénzosztási gyakorlatát kifogásolta, és azt nehezményezte, hogy közel egy tucat jut hozzá tendenciózusan a forrásokhoz – emelte ki.

Amikor a magyar kormány aláírta a norvég kormánnyal a megállapodást, azért tette, mert 4 milliárd forint támogatást be tudott vonni a civil szervezetek finanszírozásába. Ezek a pénzek azonban nem tekinthetők magánadománynak. Ezekkel a pénzekkel egy alapítvány nem gazdálkodhat saját vagyonaként – érvelt Csepreghy Nándor, aki szerint minden olyan szerződés, melyet a magyar kormány ír alá Magyarország nevében, annak a haszna minden magyar állampolgárt, vagy a szerződésben rögzített minden társadalmi csoportot megillet.

Ha megnézzük az uniós tendereket, ott a pályázatok 50 százaléka nyer, a Norvég Civil Alap esetében azonban kevesebb, mint 10 százalék a nyertes pályázatok aránya – hívta fel a figyelmet.

Beszélt arról is: volt olyan szervezet (Zöld Pók), amelyet az Ökotárs Alapítvány vezetője, Móra Veronika alapított, és részesült a norvég civil támogatásokból. Vagyis direkt összekötés volt a pénzosztó és a támogatott alapítvány között.

A források 40 százaléka 11 szervezethez folyik be, és a maradék 60 százalékon osztozik 120 szervezet. A 80 ezer civil szervezet közül pedig jó néhány ugyan megfelel minden kiírásnak, érthetetlen módon azonban elutasítják a pályázataikat – jegyezte meg Csepreghy Nándor.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó