Mintha lebombázták volna a fákat
Olyan volt a jégkártól sújtott erdő, mintha tüzérségi zárótűz érte volna, derékba törtek fák - idézte fel december 8-i, az ónos eső és jegesedés utáni, papréti látogatását az államfő vasárnap a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus műsorában, ahol elhangzott: 13 óráig már több mint 28 ezren hívták a kezdeményezés adományvonalát.
2015. március 1. 21:21

"Olyanok voltak ezek a fák a nyílt sebeikkel mint egy-egy sírkereszt, egy-egy mementó, egy-egy kopfaja" - idézte fel a köztársasági elnök, milyen drámai hatást tettek benne az akkor látottak. "Világossá vált számomra, hogy meg kell menteni az erdőt" - mondta, felidézve, hogy akkor határozta el, felkéri a közszolgálati médiát a társadalmi összefogást középpontba helyező tematikus nap megrendezésére. Áder János beszélt arról, hogy a decemberi jégkárok következtében 30-40 év munkája ment tönkre. Mint mondta, fel kell hívni az emberek, a cégek figyelmét arra, hogyan segíthetnek abban, hogy minél hamarabb ép erdőket láthassunk. Hozzátette: tudomása szerint 34 ezer hektárnyi erdő nagyon súlyosan károsodott és több mint 200 hektáron kell majd újra telepíteni az erdőt.

Az erdők fontosságáról azt mondta a köztársasági elnök, hogy mindenkinek van élménye, ha máshonnan nem, akkor gyerekkorából biztosan arról, hogy milyen érezni a "zöldellő erdő leheletét", milyen látványt nyújtanak friss levelek a fákon. Aki pedig ezt átélte már, az tudja, miért nem dobjuk el a szemetet az erdőben - jegyezte meg Áder János. A fenntarthatóság kapcsán az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy az erdő "kell ahhoz, hogy éljünk", hiszen a kibocsátott szén-dioxid egy részét a fák kötik meg és alakítják oxigénné. Beszélt arról is, nemzetközi mérések szerint az ipar rohamos fejlődésének következtében az elmúlt 25 évben 30 százalékkal nőtt a szén-dioxid kibocsátás mértéke a Magyarországnál jóval nagyobb és iparosodottabb országokban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egyes országokban, például az évente jelentős gazdasági növekedést produkáló Kínában jelentős az ipari tevékenységek okozta környezeti károk mértéke. Mint mondta, Magyarország ezzel szemben jó példa, mert az elmúlt 25 év alatt úgy sikerült gazdasági növekedést elérnie, hogy közben csökkentette a GDP arányos szén-dioxid-kibocsátást. Áder János felhívta a műsorban a környezettudatosságra is figyelmet és azzal zárta szavait, hogy mindenki menjen el legalább évente néhányszor egy erdőbe és élvezze a természet szépségeit.

A műsorban elhangzott, hogy 1 óráig már több mint 28 ezren hívták a kezdeményezés adományvonalát. Azok, akik szeretnék támogatni a kárenyhítést, a 13600-as telefonszámot tárcsázhatják. Itt a kicsengés után a 90-es számot kell megadni, SMS-ben pedig a 90-es számot kell a 13600-as telefonszámra küldeni, ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forint támogatást juttatnak az Országos Erdészeti Egyesületen keresztül a károsodott erdők helyreállítására. A vonalat a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone és az Invitel mobil- és vezetékes hálózatáról érhetik el a magyarországi előfizetéssel rendelkezők. Az egyesület facsemeték ültetésére, turisztikai berendezések pótlására fordítja a befolyó összeget.

hirado.hu - Duna Hiradó
  • A baloldal kamuügyet kiáltott, a Fidesz bízik a nyomozóhatóságokban
    Méltóságot is sértő vitában a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége tudomásul vette a Városháza eladásának ügyét vizsgáló bizottság jelentését a szerdai ülésen. A baloldal ugyanazt hangoztatta, amit a vizsgálóbizottság felállításától kezdve mondott: fake news, kamuügy, nincs bizonyíték, a Fidesz és a titkosszolgálatok találták ki az ügyet. A Fidesz–KDNP frakció visszautasította a vádakat, és leszögezte: a bizottság nem nyomozóhatóság, ráadásul a mozgásukat erősen korlátozta a baloldal.
  • Soros egyik blogján magasztalták az egekig Márki-Zayt
    Az Open Democracy nevű blogon egy vágyvezérelt és a valósággal köszönő viszonyban sem lévő írás jelent meg.
  • Őszinte ítélet az SZFE korábbi színvonaláról: „Döbbenetesen vékony”
    Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője „döbbentesen vékonynak” nevezte azt a tudást, amit meg lehetett szerezni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), Szirmai Gergely influenszer a Partizánban pedig arról beszélt, hogy az egyetemen egyáltalán nem értettek az internetes műsorkészítéshez, a diákok pedig nem kaptak visszajelzést az önálló alkotótevékenységükkel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó