Orbán Viktor: Új kihívásokra új válasz kell
Évértékelő: "Sem egyéni ambíció, sem egyéni vagy csoportérdek nem kerülhet a haza érdeke és szolgálata elé."
2015. február 27. 16:13

Ezt jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a Várkert bazárban tartott évértékelő beszéde elején.

A kormányfő azt is hangsúlyozta szónoklatát megnyitva, hogy "mi egy kereszténydemokrata alapokon álló néppárti közösség vagyunk, amelynek eszménye, vezércsillaga a polgári Magyarország".

"Nem lehet a liberális multikulturalizmus keretében válaszolni a fontos európai kérdésekre"

Orbán Viktor szerint Európa olyan kérdésekkel szembesül napjainkban, amelyekre lehetetlen "a liberális multikulturalizmus" keretében válaszolni. A kormányfő a legfontosabb kérdések közé sorolta azt, hogy be lehet-e fogadni azokat az embereket, akik közül sokan nem hajlandók elfogadni, vagy eleve azzal a szándékkal jönnek, hogy lerombolják az európai kultúrát.

Megakadályozhatjuk-e, hogy visszatérjen a hidegháború szelleme és Oroszország ismét az ellenségünk legyen? - folytatta. "Nekünk, magyaroknak lehetséges-e kiállni Ukrajna függetlensége, a kárpátaljai magyarok biztonsága, Magyarország energiabiztonsága és gazdasági érdekei előtt egyszerre?" - tette fel a kérdést a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország választott vezetőinek ezekre a kérdésekre elkötelezett uniós és NATO-tagként kell válaszokat adni úgy, hogy az ország biztos hely maradjon egy bizonytalan világban.

Véget ért a védekező külpolitika korszaka

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország gazdasági sikertörténet lett, amit Európa is elismer, ezért nem nézhetjük a partvonalról, hogy mások döntsenek a sorsunkról, így új külpolitikát hirdettünk, véget ért a védekező külpolitika korszaka - tette hozzá a miniszterelnök.

A saját útját járó Magyarországról a Nyugat sokáig nem tudta eldönteni, hogy fekete bárány, vagy európai sikertörténet - folytatta Orbán Viktor. Úgy látják, bár zavaros népség vagyunk, a végén megoldjuk a saját problémáinkat. Nem kérünk kivételezést és mentességet, és a végén hozzák a gazdasági számokat - fogalmazott a kormányfő.

"Valódi gazdasági áttörés történt a magyar gazdaságban"

Orbán Viktor valódi gazdasági áttörésnek tartja, hogy a magyar gazdaság évtizedek után tavaly először nem külföldről felvett hitelekből kezdett el növekedni. Szerinte, többről van szó, mint jó kormányzásról, egy nép vált nagykorúvá pénzügyi értelemben. Az állam, a vállalkozások és a háztartások úgy viselkedtek, ahogy az felelős és felnőtt emberhez illik: alaposan mérlegeltek, ésszerű döntéseket hoztak, azokat fegyelmezetten végre is hajtották. Lehet ezt kölcsönös bizalomra épülő összefogásnak nevezni. Ezért vagyunk ma kint a vízből, és ezért jött meg az étvágyunk a további sikerekre - fogalmazott.

"Elengedtük a politikai korrektség dogmáját"

A kormány elengedte "a politikai korrektség dogmáját" - mondta Orbán Viktor, aki szerint a magyar ember természeténél fogva politikailag inkorrekt, "vagyis még nem veszítette el a józan eszét", "nem a duma érdekli, hanem a tények, eredményeket akar, nem elméleteket".

Orbán Viktor azt is mondta, hogy a kormány elengedte a neoliberális gazdaságpolitikát, a megszorítások politikáját, a multikulturális társadalom "téveszméjét" és a liberális társadalompolitikát, amely nem ismeri el a közjót, és elutasítja a keresztény kultúrát. A miniszterelnök hozzátette ugyanakkor, hogy "az előző korszakból" érdemes megtartani a demokráciát, annak "jelző nélküli formáját".

"A keményen dolgozó emberekről szólnak a következő éve"

A következő éveknek a minden nap keményen dolgozó emberekről kell szólniuk - jelentette ki a kormányfő.

A cél, hogy mindenki, aki dolgozik, meg tudjon élni és egyre könnyebben tudjon megélni a munkájából - mondta a kormányfő. Ezért fog nőni a kétgyermekes családok adókedvezménye, otthonteremtési program indul, folytatódnak az életpályamodellek, emelkedik a háziorvosok juttatása, új óvodák épülnek, új szakmunkásképző rendszert alakítanak ki, valamint ingyenes közétkeztetés lesz a gyermekeknek - sorolta.

A keményen dolgozó magyarok százezreit gazdasági növekedés mellett, azzal együtt, a versenyképesség javításával párhuzamosan kell megsegíteni - tette hozzá Orbán Viktor.

"Legyünk ismét észnél, ne üljünk a babérjainkon!"

Legyünk ismét észnél! Ne üljünk a babérjainkon! - kérte pártját és annak híveit Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a vasárnapi veszprémi időközi választást értékelve azt mondta, régóta nem fordult velük elő az, mint most, hogy simán veszítettek, ráadásul a kétharmados parlamenti többségük is elesett. Azt mondta, híveik nem jelentéktelen része nem állt ki mellettük, minden bizonnyal elégedetlen velük, ezért valószínűleg több egyeztetésre, megegyezésre és több konzultációra lesz szükség a jövőben.

Orbán Viktor szerint egy felfokozott választási év után nem szabad megnyugodni, polgári demokráciákban nincs végső győzelem. Hozzátette: csak akkor lesz polgári Magyarország, ha mindenki dolgozik érte, akinek az fontos. Úgy fogalmazott: harcolni együtt lehet és nem egymás ellen, mert egységben az erő, mert egy a tábor, egy a zászló. Jó reggelt Magyarország! Jó reggelt magyarok! - zárta beszédét.

hirado.hu
  • Orbán Viktor: Mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk
    – A Magyar Zene Házához hasonló intézményeket máshol a járványra hivatkozva inkább bezárják vagy leépítik, ám Magyarországon kulturális expanzió figyelhető meg – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Liget projekt részeként megépült létesítmény ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon jelentős a kultúra támogatása, majd emlékeztetett, hogy a baloldal folyamatosan támadta a beruházást, ám a magyar kultúra napja helyett inkább április 3-án kell rajtuk revansot venni.
  • Minden egyes hungarikum híd az emberek között
    A Hungarikum kiállítóházban a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények előtti tiszteletadás hozzájárulhat a hagyományait számon tartó, egységes nemzeti tudattal rendelkező generációk neveléséhez, ugyanis minden egyes hungarikum híd az emberek között - fogalmazott az agrárminiszter szombaton a Lakitelek Népfőiskolán.
  • A magyar kultúra napja – 199 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt
    1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket is – írja a Híradó.hu.
MTI Hírfelhasználó