A kár százmilliárd is lehet a Buda-Cash Brókerháznál
A jegybank felügyeleti biztosokat rendelt ki a brókerházhoz a tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt, a kár a százmilliárdot is elérheti.
2015. február 24. 12:03

Működési engedély híján a cég a BÉT-en sem kereskedhet. A Buda-Cash Ménesi úti központjánál a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai intézkedtek hétfőn este.

A jegybank azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden reggel. Az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ezért az MNB hétfőn az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett.

A felügyeleti biztosok kedden átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről. A közlemény szerint az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során a társaság tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információkat. Az érdekeltek - elsősorban a befektetők - halaszthatatlan védelme érdekében a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedésként azonnali hatállyal felfüggesztette.

A jegybank rendelkezett arról, hogy az intézkedések hatálya alatt - a tényállás és a jogsértések teljes körű feltárása érdekében - az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.

A kár a 100 milliárdot is elérheti

A gyanú szerint a Buda-Cash Brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben, és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is - mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Felfüggesztés a BÉT-en is

Felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedési jogát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a részvény és a származékos szekcióban kedden - közölte a BÉT a honlapján. A közlemény szerint a BÉT néhány perccel a kereskedés indulása előtt kapott tájékoztatást a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) arról, hogy a jegybank felfüggesztette a Buda-Cash működési engedélyét. A jegybanki intézkedés következtében a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) is felfüggesztette a brókercég klíringjogát.

Az Index hétfő kora este számolt be arról
, hogy rendőrök érkeztek a brókerház budapesti, Ménesi úti központjához. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI kérdésére kedd reggel megerősítette, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai nyomozati cselekményt hajtottak végre a Buda-Cash Brókerháznál.

A Buda-Cash független, magyar tulajdonú brókercég, honlapja szerint 1995 májusában alapították, és megalakulása óta tagja a Budapesti Értéktőzsdének. Budapesti központja mellett 11 városban van fiókja, és közel 200 munkatárssal rendelkezik. Ügyfelei magyar magánbefektetők, valamint kis- és középvállalkozások, amelyek számára teljes körű befektetési szolgáltatást nyújt. A nyilvános cégadatok szerint a cég legutolsó lezárt üzleti évében, 2013-ban 584 millió forint adózás utáni eredményt ért el az előző évi 105 millió forint után. A befektetési szolgáltatási tevékenységből származó bevételei 3,855 milliárd forintot értek el 2013-ban, a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye pedig 2,785 milliárd forintot tett ki. A BÉT adatai szerint összforgalma alapján a Buda-Cash a 8. legnagyobb tőzsdei forgalmazó, a részvénypiacon pedig a 7. helyet érte el 2014-ben, 147,7 milliárd forintos részvénypiaci és 148,5 milliárd forintos azonnali piaci forgalommal. A származékos szekcióban az egyedi részvények határidős piacán a legnagyobb forgalmat bonyolította tavaly.

MTI
MTI Hírfelhasználó