Tízmilliárd jut a társasházak felújítására
Szigetelés, ablakok cseréje vagy a fűtési rendszer felújítása - ezekre a célokra is kérhetnek támogatást április végétől a társasházak.
2015. február 24. 09:59

Összesen 10 milliárd forint jut erre, ami nagyjából 20 ezer lakás felújítására lehet elég. A lakóknak csak a munkák felét kell fizetniük, a másik felét az állam állja.

Társasházaknak nyújthat segítséget az Otthon Melege program következő pályázata. Az új kiírásra április 30-tól lehet jelentkezni, elektronikusan. A felhívás a legalább 5, de legfeljebb 60 lakásos társasházaknak szól. Újdonság, hogy nemcsak panel, hanem téglaépítésű házak is pályázhatnak.

A támogatás a szigetelés és a nyílászárók megújítása mellett akár a fűtési rendszer korszerűsítésére vagy megújuló energiát használó rendszerek kiépítésére is igényelhető. A program egyik legfontosabb célja, hogy mérséklődjön az energiafogyasztás és tovább csökkenjen a családok rezsiköltsége is.

A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint egy átlag magyarországi társasház akár 60-70 százalékos energiamegtakarítást is elérhet a felújítással.

A rezsiköltség egy átlag lakás esetén, melynél a lakó nagyjából 20 ezer forintot fizet egy hónapban, a beruházás után lecsökkenhet akár 7-8 ezer forintra is. Több mint felével csökkenhet a tényleges rezsi költsége, ami az energiamegtakarításból adódik elsődlegesen és nem az árváltozásokból” – mondta Nagy Péter épületenergetikus.

A felmérések szerint a magyar lakásállomány 70 százaléka energetikai szempontból nem megfelelő. Ezen az arányon javítana az állam.

20 ezer lakás körül számolunk, nyilván itt az érték nagyon sok mindenen múlik. Tízmilliárd forint pályázati összeg áll rendelkezésre, és 10 milliárd forint önrész figyelembevételével számoltuk ki az összeget – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A mostani pályázattal lakásonként 350 ezer és 750 ezer forint közötti támogatás vehető majd igénybe, ami a kormány szerint több száz társasháznak nyújthat segítséget. A pályázati felhívás a kormany.hu-n érhető el. 

m1 Híradó
MTI Hírfelhasználó