Karitász adományok a menekülttáboroknak
Február első heteiben több ezer menekült érkezett és érkezik folyamatosan. Januárban mintegy 7000, februárban eddig több mint 12000 menekültet helyeztek el a táborokban.
2015. február 23. 18:15

A menedéket kérők többsége csak pár órát marad a táborban, és még a menekültügyi eljárás lezárása előtt elhagyja a tábort és tovább áll.

A Karitász 2013 óta működik együtt a menekülttáborokkal és a beérkező igények alapján állítja össze az adományokat. A Debrecenből és Vámosszabadiból érkező kérések alapján múlt héten két teherautónyi adományt szállítottak a két táborba.

Debrecenbe főként gyerekek és egyedülálló férfiak számára kértek segítséget: ruhát – nadrágot, pulóvert, inget, pólót, kabátot, alsóneműt, cipőt, téli lábbeliket.
Vámosszabadiba párnákat, paplanokat, törülközőket, műanyagpoharakat, felnőtt és gyerek zoknikat, polcos szekrényeket, és dobozokat szállítottak.

Február 24-én a bicskei táborba indítanak adományokat. Itt is főként férfi és gyermek ruházatra van nagy szükség. A szállítmány férfi cipőt, nadrágot, kabátot, pulóvert és gyermek cipőket tartalmaz, valamint tisztálkodási szereket, főként tusfürdőt és sampont.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása alapján az elmúlt héten Bicskén 473 fő, Debrecenben 704 fő, Vámosszabadiban 274 fő, Nagyfán pedig 303 fő tartózkodik. A menedéket kérők legtöbbje koszovói, afgán és szír állampolgár, de palesztin, pakisztáni és bangladesi menekültek is vannak a táborokban.
Koszovóból főleg családok, a többi országból inkább egyedülállók érkeznek. A koszovóiak, afgánok egy része csak napokig, az afrikaiak, arabok sokszor hónapokig maradnak.

A táborokban élők napi háromszori étkezést és orvosi segítséget is kapnak, ha tanköteles gyermek érkezik, az iskolai oktatását is megszervezik. Menedékjogi kérelmük benyújtását követően, egy hónap elteltével havi költőpénzre is jogosultak (7125 Ft), érkezésük után, pedig havonta tisztasági csomagot, és a táboron belül munkalehetőséget is tudnak biztosítani korlátozott létszámban - tájékoztatott a hivatal.

A menedéket kérőknek továbbá lehetőségük van magyar nyelvtanfolyamon részt venni, sportolási lehetőségre, internet szoba és konditerem használatára, és egyéb közösségi programokon való részvételre.

A Segélyszervezet folyamatosan kapcsolatban áll a táborok vezetőivel és továbbra is segítséget nyújt a menedéket kérőknek, itt tartózkodási idejüktől függetlenül.
 

karitasz.hu
MTI Hírfelhasználó