Schäuble külön szobában kísérte a fejleményeket
A görög fél nem írta alá a felügyelet folytatását és bizonyos feltételekkel sem értett egyet.
2015. február 23. 11:03

Pénteken az Eurocsoport, az IMF és az ECB (Európai Központi Bank),ECB illetve az új görög kormány között megállapodás jött létre az újabb hitelezést illetően. Vajon ezzel ideiglenes lélegzethez jutott-e az új görög kormány?

Három intenzív tárgyalósorozatot tudhatnak maguk mögött a felek. Első lépésben Görögország a kért hat helyett négyhónapos átmenetet kapott a gazdasági mentőcsomaggal járó feltételeket illetően. Vélemények szerint ezzel Görögország baloldali és jobboldali pártkoalíciós kormánya lélegzethez jutott. A trojka ellenőrei nem fognak a kormány sarkára járni – volt a görög tárgyalófél egyik feltétele a megállapodás aláírásához.

Jeroen Dijsselbloem, az Eurocsoport holland elnöke pénteken kifejtette: a felek négyhónapos átmenetben egyeztek meg, az eredetileg hat hónap helyett, amit Athén kért. Folyósítani fogják az előirányzott 10,9 milliárd eurós hitelt. A görög fél ígéretet tett, hogy a reformokat illetően hétfőn ismertetni fogja programját. Ez a program, a reformintézkedések listája lesz - mondta Diijsselbloem az újságíróknak.

Az IMF elnöke, Christine Lagard szerint nehéz és fárasztó tárgyalások voltak ezek. Az IMF továbbra is úgy véli, hogy Görögország számára fokozatos reformokra van szükség. A megegyezés lehetővé teszi, hogy áprilisban újabb tárgyalásokat kezdjenek a felek. Az első stádium áprilisig szól, majd júniusban fog lejárni az átmeneti időszak. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke méltatta a megegyezés kimenetelét és annak szükségességére hívta fel a figyelmet.

Az Eurocsoport leszögezte, hogy a görög kormánynak hétfőn be kell nyújtania azt a dokumentumot, amely részletesen tartalmazza a görög kormány reformintézkedéseit. Ezzel szemben a trojka lemond arról, hogy három hónaponként Görögországba utazzon ellenőrzésre.

Mit is jelent az átmenet?

Janisz Varoufakis pénzügyminiszter utolsónak nyilatkozott pénteken Brüsszelben. A megállapodást kommentálva úgy fogalmazott, hogy mostantól új lap kezdődik a tárgyalások menetében. Kifejtette, a görög fél nem írta alá a felügyelet folytatását és bizonyos feltételekkel sem értett egyet. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy Görögország elérte, hogy az előző megállapodással szemben a költségvetési többletből az előírt 3 százalékánál kevesebb legyen a részlet-visszafizetés. Az előző kormány által aláírt megállapodástól ez egy kardinális különbség. És az is, hogy a kormány nem kötelezte el magát a nyugdíjak csökkentésére és a közvagyon határtalan magánosítását illetően. Mint mondta, ebben a görög kormány önállóan fog dönteni. Kifejtette, a kormány első lépésben elérte, hogy a reformintézkedéseket saját maga fogja meghatározni.

Varoufakis azt is elmondta, hogy ha az általuk megfogalmazott intézkedéseket hétfőn nem fogadja el az Eurocsoport, akkor a pénteki megállapodás nem marad érvényben. Az állami tulajdon magánosításával kapcsolatosan Varoufakis egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy nem szükséges „ideológiai kérdést kovácsolni ebből”, mivel eléggé racionális mindenki számára, hogy stratégiailag fontos területeket egyetlen nemzetnek sincs érdekében kiárusítania, legyen annak kormánya bármilyen politikai színezetű is. 

Status quo?

Görögország helyzete valamivel jobb, mint 2009-ben volt. Az állam 2013-ra ugyan szerény, de költségvetési többletet könyvelhetett el.  A kritikusok több alkalommal is a többlet felhasználását bírálták, mivel eddig azok a bankok megsegítését szolgálták, ami további stagnálást okozott a gazdaság motorjának. Szakértők szerint ezt a többletet inkább a fogyasztást serkentő intézkedésekre kellett volna a visszaforgatni.

A görög belpolitikában éles kritikák várhatóak. Ezek szerint az egy hónappal ezelőtti előrehozott választásoknak nem volt értelme, mivel az új kormány a megállapodás aláírásával a mentőcsomag folyósítására adta beleegyezését. Ezzel megszegte választási ígéretét.

Wolfgang Schäuble nem volt az Eurocsoporttal egy szobában

Az Eurocsoport elnöke, Jeroen Dijsselboem szobáról szobára járt, mondták a kommentálók Brüsszelből. Az volt a szerepe, hogy Wolfgang Schäuble-t a tárgyalás menetéről tájékoztassa, mivel Schäuble nem ült együtt a többi, az euroövezet pénzügyminisztereivel.  A több mint 42 éve a német politikában aktív CDU-s politikus és veterán, aki sokak szerint olyan, mint egy szigorú tanító bácsi, külön szobában kísérte a fejleményeket.  Feltehetően nem volt könnyű számára a tárgyalás hangulata. Janisz Varoufakis, aki sokak szerint fergeteges intellektuális képességű rebellis és gyors az észjárása, nem igazán mondható bólogató típusnak. Az sem titok, hogy a temperamentumos Varoufakis provokálta Schäuble túlfegyelmezett magatartását.

Feltehetően négy hónap múlva megmutatkozik, hogy Görögország gazdasága milyen irányban fog fejlődni. Előre vagy hátra? Még ha igaz is Varoufakisz költői mondata, miszerint a tárgyalást követően fehér füst emelkedett a kéményből, a megállapodást illetően van kételkedésre bőven ok.

Politidou Mária, Stockholm
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó