A szocialista csatárlánc felsorakozott
A libertárius angoltanárnak, a baloldal által támogatott Kész Zoltánnak köszönhetően a szabad piac eszméje annyira meghatározza a veszprémi időközi választást, hogy evidensnek ígérkezett: a szombati napot a piacon kezdjük és a plázában folytassuk. Útközben sajtótájékoztatóba, Thürmer Gyulába és az MSZP elnökségébe botlottunk.
2015. február 21. 15:15

Félbetépett Gertsmár-plakátok és Ferenc pápa korrupcióellenes kijelentésével felfrissített Karancsi-hirdetések mellett botorkáltunk, amikor kicsit előttünk feltűnt Kész Zoltán. Meg sem lepődtünk, hogy a piac irányába tart, de mivel egyre több vörös széldzsekissel fogott kezet útközben, azon sem csodálkozunk, hogy megállt félúton. Itt ugyanis a teljes MSZP-elnökség fogadta, egyedül Tóbiás József volt igazoltan távol.

Jelenlét, nem agitáció

Itt Gőgös Zoltán tartott is egy gyors sajtótájékoztatót, aminek legerősebb kijelentése az volt, hogy déli szél fúj. A szoci agrárpolitikus elmagyarázta, hogy a helyiek tudják, hogy ez mit jelent: vihar jön. Méghozzá olyan, ami Gőgös szerint leviszi majd a Fidesz házának a tetejét. Bemutatta pártja tapolcai jelöltjét, (ismert: a szomszédos választási körzetben Lasztovicza Jenő halála miatt írtak ki áprilisra időközi választást – a szerk.), majd útnak indította pártja háromszáz aktivistáját. Egy szemüveges, őszes úrral szóba is elegyedtünk. Megkértük, érveljen nekünk Kész mellett, mintha veszprémiek lennénk. Az úr elbizonytalanodott, és közölte, hogy ő vendég, Budapestről érkezett. Egy határozott hölgy sietett a segítségére, és közölte: ők nem meggyőzni, vagy ahogy ő fogalmazott, agitálni jöttek. Ők jelen vannak.

Veszprém sétálóutcájára érve az aktivistákkal már a Munkáspárt és a Jobbik egymással szemközt felállított standjába botlunk, egyértelműen a kucsmás, bőrkabátos kádárista aktivista a rámenősebb. Nem is kértük, úgy kapjuk a szórólapot, valamint az információt, hogy hamarosan itt lesz a „jelölt úr és az elnök úr is”. És valóban: jön a piac felől Szentpáli Kolos helyi jelölt és Thürmer Gyula, velük szemben a szocialista csatárlánc, Kökény Mihály, Horváth Csaba, Molnár Zsolt, Gőgös Zoltán, akitől kapunk is egy tollat, hogy legyen mivel holnap behúzni az ikszet. A piacra érkezve még kapunk három Kész-tollat és négy Kész-szórólapot, valamint mindegyikhez egy kedves és udvarias buzdítást, hogy kire szavazzunk vasárnap.

Minek annyi választás?

Volt egy előzetes információm arról, hogy Némedi Lajos kormánypárti jelölt a piacon lesz szombaton, de nem találjuk: a narancs a zöldségesnél tornyosul, a háttérben feltűnő narancssárga széldzsekiket pedig nem aktivisták, hanem az utcaseprők viselik. „Nem kell úgy jelen lenniük. A Némedi nagyon be van ágyazva, és különben is, ők a médiában nyomulnak” – magyarázza a helyi viszonyokat jól ismerő forrásunk. Erős itt a Fidesz, teszi hozzá, szerinte két dolog lehet döntő tényező: hogy mennyire akarnak az emberek beleszólni az országos viszonyokba, és hogy a zongoracipelő Némedi mennyire tud a helyben nagyon népszerű Navracsics Tibor nyomába lépni. „Navracsics három dolgot ígért, de azt betartotta. Nyolcas főút, új szponzor a kézilabdacsapatnak és elefánt az állatkertbe. Ez utóbbi piszlicsáré ügynek tűnik, de a helyieknek ez igenis fontos” – magyarázza emberünk.

A piac egyik oldalán az LMP kampányol, a másik oldalán pedig egy utcára nyíló kocsma van, itt épp arról megy a vita, hogy elér-e valamit Némedi Lajos a hűtőmágnesekkel. Bekapcsolódunk a beszélgetésbe, egy huszárbajszú úr félreteszi kisfröccsét és úgy kezd panaszkodni: ő már hatvannyolc éves és már tavaly is nagyon unta a három választást, ezért ez a negyedik sem hiányzott neki. „A mi pénzünkből megy ez is, ahogy abból jött ide a Merkel meg a Putyin is” – sorolja szomorúan. Azt még épp el tudja mondani, hogy szerinte a kormánypárti jelölt fog nyerni, majd a pohara felé nyúl, amikor megérkeznek a szocialista aktivisták a tollakkal és a szórólapokkal.

A közvélemény-kutatás mágikus ereje

A szabad piac másik főhadiszállása, a pláza felé vesszük az irányt, 20 méterenként leszünk gazdagabbak egy-egy Kész-tollal. Mikor jelezzük, hogy holnap mi nem tudunk élni demokratikus alapjogunkkal, lévén a fővárosból érkeztünk, a következő vidám választ kapjuk: „Nem baj, mi is onnan jöttünk.” A plázában is kapunk tollat, itt egy kicsit elbeszélgetünk az aktivistákkal is, kihasználván, hogy se ismert arc, se a jelölt nincs a közelben, úgyhogy így garantáltan a terepről és nem a központból kapunk közleményízű nyilatkozatot. Nem is csalódunk: az elszánt kampánymunkás a visszajelzések alapján kerek perec kijelenti, hogy Kész fog nyerni.

Az ő verziója ugyanis az, hogy a fideszes passzivitás nem taktikai húzás, hanem a fásultság jele, ebből pedig azt a következtetést vonja le, hogy a helyben hagyományosan a Fidesz mögött álló visszafogott jobboldaliak nem fognak elmenni szavazni. Társa ehhez csak annyit fűz hozzá, ez egy nagyon jó közvélemény-kutatás is lesz, hiszen a szóban forgó körzetben ott van ugye egy sokszínű, megyei jogú város, és több falu is. Elbúcsúzunk és ekkor akad egy kis időm, hogy megnézzem végre Kész szórólapját: természetesen a sokat idézett, sokaknak már-már gyanús közvélemény-kutatás adatai szerepelnek rajta.

                                                                                                            * * * * *

A zöld dzsekisek helyére megérkezett a devizahitelesek védője

Péntek este egymáshoz igen közel folytatták kampányukat Veszprémben a rendszerkritikus politikai erők. A Jobbik és az LMP korteskedése azonban nemcsak a helyszínválasztásban bizonyult hasonlónak.

A húszemeletes toronyház aljában hangosan szirénáz az egyik bankautomata riasztója. A buszra várók fásult arccal hallgatják, talán eszükbe sem jut, hogy ez a hang most mennyire szimbolikus: hamarosan itt tart kampányzáró fórumot a Jobbik indulója, a Vona Gábor által a „devizahitelesek Jean d'Arcjának” nevezett dr. Varga Damm-Andrea. Ebben a zajban szállingóznak tehát ide, az egykori Bányász Székházba igyekvők és itt szórólapozik Szél Bernadettel az LMP helyi jelöltje, Gertsmár Ferenc.

Szupergazdag 1, Szupergazdag 2

Lufit, matricát és szórólapot osztogatnak, nekünk is jut egy – illetve kettő – az utóbbiból. El is beszélgetnénk az aktivistával, de ő nagyon nem akar nyilatkozni, határozottan, de készségesen invitál Gertsmár Ferenchez, aki szívesen válaszol.

Elmondja, hogy érzi a városban a protesthangulatot és nagyon örül pártja helybeli beágyazottságának, valamint annak, hogy az országgyűlési választásokon itt jobb eredményt ért el a zöldpárt, mint általában máshol. Belátja, hogy nagyobb esély lenne a kétharmad lebontására, ha egy közös jelölt – ilyen volt ugye Török Gábor politológus vagy ilyen lehetett volna az LMP által javasolt közgazdász, Józsa László  – mögé álltak volna be.

Kész Zoltán pedig fel sem merült opcióként, folytatja Gertsmár, és valóban, otthon észrevesszük, hogy az itt kapott zöld szórólapban megbújik egy másik is. Ezen a „szupergazdagok egyik jelöltjeként”, „Orbán Viktor és Lázár János engedelmes képviselőjeként” szerepel Némedi Lajos, fordítás után pedig a „szupergazdagok másik jelöltjeként”, „a nagytőke engedelmes képviselőjeként” Készt láthatjuk. Vagyis az LMP is úgy látja, hogy e két jelölt a legesélyesebb, Gertsmár mégis optimista: azt mondja, ha feleannyi szavazatot kapnának, mint amennyi pozitív visszajelzést itt az utcán, akkor nagyot durrantanának. És ahogy ezt kimondja, egy csattanás hallatszik, de csak az aktivistái azok, a szórólapok dobozait pakolják egymásra.

Nem pártdroid

A zöld széldzsekik eltűnnek, mire kezdődik a másik rendszerkritikus erő, a Jobbik fóruma. De nem kell sok idő és máris feltűnik, hogy mennyire az LMP-hez hasonló taktikát választottak a radikálisok: ők is az elmúlt 25 év és a két nagy tömb elutasítását emlegetik. A volt Bányász Székházban mintegy 60-70 érdeklődő gyűlik össze egy diszkógömb alatt, hogy meghallgassák Volner Jánost, Morvai Krisztinát, egy Petőfi- és egy Wass Albert-szavalatot, valamint helyi jelöltjüket. Volner érvelésénél – miszerint ők nem pártdroidot indítanak, hanem helyi szakembert – ugrik be, hogy ismerős ez a húzás: Újpesten is azt az egyébként országosan ismert Urbán Flóriánt indították, akinek lokálpatrióta elkötelezettségéhez kétség sem fér.

Veszprém helyi ügyeiről Volner nem beszél, ahogy az őt követő Morvai Krisztina sem, ő azt a szeretetharcot méltatja, amit egykori tanítványával, Varga-Damm Andreával szeretne közösen megvívni. A kérdések elhangzásáig pedig ő is inkább veszprémi emlékeire fókuszál, a közéleti témákban inkább országos, sőt globális témákat érint. Azt viszont többször is elmondja, hogy ő már nyert: hiszen a kampányban annyi szeretetet kapott, ami öt embernek elég lenne egész életére. Szavait azzal zárja, hogy a kérdések után ő még mindenkivel szeretne egy-két szót váltani.

Nekünk azonban mennünk kell. Kilépve a régi Bányász Székházból azt látjuk, hogy két fiatal részeg punkok gyűrűjében a húszemeletest fényképezi mobiltelefonjával.

Tompos Ádám

---------------------------------------------------

Schiffer: a veszprémi választás jelzés lehet

Az LMP társelnöke azt várja a szavazóktól, hogy vasárnap Veszprémben jelzést adnak Orbán Viktornak: ez így nem mehet tovább.

Schiffer András szombati veszprémi sajtótájékoztatóján azt mondta, ha vasárnap a választók támogatják pártja jelöltjét, Gerstmár Ferencet , ezzel azt fejezik ki, hogy nemet mondanak az Orbán-kormány politikájára.

Hozzátette: 2010 és 2014 között az Orbán-kormány lebontotta a jogállamot, az egykulcsos adó révén pedig sokmilliárdot loptak ki az emberek zsebéből, miközben megkurtították a munkavállalók jogait is.

Thürmer: nem a kormány megdöntéséről szól a veszprémi szavazás

A Munkáspárt elnöke szerint aki arra gondol, hogy vasárnap a veszprémi voksoláson megdönti a kormányt, az téved, de a parlamentet jobbá lehet tenni.

Thürmer Gyula a párt szombat délelőtti veszprémi kampányzáró rendezvényén kijelentette: hiányoznak az Országgyűlésből a múlthoz nem kötődő fiatalok és a dolgozó emberek képviselői.

Ezért jelölték Szentpáli Kolost, aki a fiatal dolgozó generáció képviselője. A jelölt "olyan nemzedék képviselője, amely még emlékezhet valamire a szocialista korszakból, de a szocializmusról nem úgy gondolkodik, hogy ott minden rossz volt, hanem megérti azt, hogy volt jó is és rossz is, és nekünk, dolgozó embereknek több volt benne a jó" - mondta Thürmer Gyula.

A Munkáspárt azt szeretné, hogy az embereknek biztos jövedelmük és megélhetésük legyen - közölte a párt elnöke. "Ma már a minimálbérnek legalább kétszázezer forintnak kellene lennie, és nem nyugodhatunk bele abba, hogy százötezer forintos minimálbér tartja el az országot" - mondta.

Szentpáli Kolos, a Munkáspárt veszprémi időközi választáson induló jelöltje azt kérte a választópolgároktól, adjanak esélyt neki, hogy "együtt küzdhessenek egy jobb jövőért".

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról.

MNO - hirado.hu - MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó