Fontos, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa a hitét
Rétvári Bence reméli, minden civilizált ország kormánya felismeri felelősségét abban, hogy az emberek békességben élhessenek, szabadon gyakorolhassák hitüket.
2015. február 18. 18:01

A Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke ezt azután mondta, hogy Egyiptom fővárosi nagykövetsége előtt a KDNP frakció nevében gyertyát gyújtott a hétvégén kivégzett kopt keresztények emlékére.

A KDNP alelnöke felidézte, hogy vasárnap este tette közzé az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azt a videót, amelyen 21 egyiptomi kopt keresztény lefejezését rögzítették. Tettüket azzal indokolták, hogy a férfiak "a kereszt népe, az ellenséges egyiptomi egyház követői". Mint mondta, Egyiptomban az összlakosság körülbelül 10 százalékát kitevő, a kopt egyház becslése szerint több mint 12 milliós lélekszámú kopt keresztények az elmúlt évszázadokban több alkalommal is üldöztetés áldozataivá váltak, de a tömeges lefejezésük így is példa nélküli.

Ma a világ 196 országából 81-ben üldözik a keresztényeket, s húsz országban lényegében ellehetetlenítik a vallási kisebbségek hitéletét - jegyezte meg Rétvári Bence, aki szerint a legtöbbet üldözött vallási kisebbség a kereszténység, akik a világ több országában létükben is fenyegetettek. Évente 100 ezer keresztényt ölnek meg a hite miatt világszerte, s 200 millióra tehető azoknak a száma, akik valamilyen formában üldözést szenvednek.

A kereszténydemokrata politikus arra kért minden "jóérzésű embert, hogy hamvazószerda és a nagyböjt alkalmából ne feledkezzen el azokról, akik bárhol is azért válnak üldözötté vagy kénytelenek akár életüket is áldozni, mert Jézus Krisztus követői".

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerdán közleményében nagyon fontosnak tartotta, hogy határozottan kiálljanak a nyugati civilizációnk gyökerét jelentő keresztény értékek mellett. Mint írták, különösen helytelennek tartják egyes európai politikai erőknek a keresztények védelme érdekében történő intézkedések lassítására irányuló megnyilvánulásait.

A muszlim világ vezetőitől terror elleni hatékonyabb együttműködést várják el a hasonló esetek elkerülése érdekében - közölték.

MTI
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Előkészített baloldali akció az SZFE egyetemfoglalása
  Egy nyilvánosságra került dokumentum szerint a színművészeti egyetem kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet, amelynek témája: megbukott a képviseleti demokrácia. A dokumentumot az Origó hozta nyilvánosságra, amelyből kiderül: Soros György által támogatott baloldali aktivisták képezték ki a hallgatókat az egyetemfoglalásra.
 • Gerald Knaus célja: Orbán Viktort kiiktatni
  Legyünk tisztában azzal, hogy Gerald Knaus és szervezetének tevékenysége csupán a jéghegy csúcsa. Fontos, hogy a választók megismerjék és megértsék ennek a rendszernek a veszélyességét. A nemzetbiztonságot érő új fenyegetések ellen hatékonyan fel kell lépni.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó