Az ukrán elnök bejelentette a katonák kivonását Debalcevéből
Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette szerdán, hogy megkezdődött az ukrán katonák "tervezett" kivonása Debalcevéből, és nyolcvan százalékuk - haditechnikai eszközökkel együtt - már elhagyta a szakadárok által ostromlott várost.
2015. február 18. 14:32

Porosenko a kijevi Boriszpil repülőtéren, újságíróknak nyilatkozva jelentette be ezt, mielőtt elrepült a kelet-ukrajnai hadműveleti térségbe. Azt mondta, hogy még két hadoszlop kivonása várható Debalcevéből.

Az ukrán államfő azt hangoztatta, az ukrán katonák kivonása arról tanúskodik, hogy Debalceve térségében nem volt "katlan", vagyis nem helytállóak a szakadárok által terjesztett hírek, amelyek szerint körgyűrűbe zárták a várost és környékét.

"Mi azt hangoztattuk és be is bizonyítottuk, hogy Debalceve a mi ellenőrzésünk alatt állt, és nem volt körbekerítve" - hangsúlyozta Porosenko.
Az ukrán katonák kivonásáról már az elnöki bejelentés előtt néhány órával hírt adott Szemen Szemencsenko, a Donbassz ukrán önkéntes alakulat parancsnoka.

Később Facebook-oldalán arról adott hírt Szemencsenko, hogy a szakadárok harckocsikkal tüzet nyitottak a kivonuló ukrán katonákra. Az előzetes információk szerint a támadásban többen meghaltak, illetve megsebesültek.

Az elnöki sajtószolgálat szerint Porosenko estére rendkívüli ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO).
Közben Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kormányülésen a debalcevei helyzetről szólva kifejtette: az ukrán fegyveres erők egységei azért kaptak parancsot a városból való kivonulásra, hogy a katonák életét megóvják, és az ukrán hadsereg ne veszítsen védelmi képességeiből. Részleteket szavai szerint egyelőre nem árulhat el, de ígéretet tett arra, hogy Porosenko elnök még szerdán tájékoztatást ad a debalcevei műveletről.

Kedden az oroszbarát szakadár csapatok benyomultak Debalceve városába, amely félúton fekszik a két szakadár köztársaság székhelye, Donyeck és Luhanszk között, egy az ukrán erők által védett beékelődésben. A település, amelyet a szakadárok hetek óta folyamatosan ágyúztak, Ukrajna egyik legfontosabb vasúti csomópontja. Amellett, hogy Donyeck és Luhanszk vasúti és közúti összeköttetése is itt halad át, Debalcevébe futnak be a vasútvonalak észak felől a Moszkva és Harkiv irányából, dél-délkelet felől a még ukrán kézen lévő Mariupolból, valamint az oroszországi Rosztov-na-Donuból.

A tűzszünetről múlt csütörtökön született megállapodás Minszkben a Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport és a szakadárok vezetői között. A dokumentumot a "normandiai négyek", azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a fehérorosz fővárosban párhuzamosan tartott maratoni tárgyalásaikon.

A minszki egyezség valójában a múlt szeptemberi minszki megállapodások végrehajtását előirányzó 13 pontos intézkedéscsomag volt. Első pontja átfogó tűzszünetet írt elő Ukrajna Donyeck és Luhanszk megyéinek egyes körzeteiben február 15-én, vasárnap nulla órától. A dokumentum második pontjában pedig arról rendelkezett, hogy mindkét fél vonja vissza nehézfegyvereit, és hozzon létre egy legalább 50 kilométer széles biztonsági övezetet. A donyecki szakadár vezetők azonban a megállapodás aláírása után arra az álláspontra helyezkedtek, hogy szerintük a tűzszünet nem vonatkozik Debalcevére és környékére.

MTI nyomán
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van
  Müller Cecília: A március 4-i első megbetegedések után fokozatosan emelkedett a görbe. A 10. héten 9, a 11. héten 30 megbetegedést, majd az ezt követő hetekben 100, 200, 300 körüli új fertőzést regisztráltak, a csúcs pedig a 15. héten volt, ekkor 712 ember fertőződött meg. A 16. héttől folyamatos csökkenés látható.
 • Gombacci: Ki fog Magyarországtól bocsánatot kérni?
  Az elmúlt 10 évben számos méltatlan és megalapozatlan támadássorozat érte hazánkat a nemzetközi liberális kurzus részéről, de egyszer sem néztek magukba és kértek elnézést.
 • Alapvető emberi jog a nemzeti önazonossághoz
  A fórum a térség államaiban élő 12 millió magyar ember választott képviselőinek reprezentatív politikai testületeként a tagok 94,44 százalékának, a külhoni tagok 100 százalékának támogatásával, ellenszavazat nélkül fogadta el a felhívást.
MTI Hírfelhasználó