A Debalcevénél történtek meghiúsíthatják a békét
Az oroszbarát szakadárok kedden benyomultak az ukrán kormányerők által védett Donyeck megyei Debalceve városába, ahol súlyos harcok folynak.
2015. február 18. 09:59

A történtek miatt bizonyosra vehető, hogy a felek nem fogják teljesíteni a nehézfegyverek kivonását a frontvonal mellől a közeljövőben, ahogy arról Minszkben megállapodtak.

Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője az eseményekre reagálva kijelentette, hogy Oroszország, valamint a kelet-ukrajnai szakadárok önkényesen kikiáltott luhanszki és donyecki "népköztársaságai" nem teljesítik a minszki megállapodásban rögzített tűzszünetet, ami miatt "elvész a béke reménye". Szavai szerint a Debalcevénél történtek a válság további mélyüléséhez és "más forgatókönyv megvalósulásához" vezetnek.

A helyszínen tartózkodó Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg főparancsnokságának szóvivője közben megerősítette, hogy Debalcevét gyakorlatilag körbezárták a szakadár erők és a város egy részét meg is szállták. Elmondta, hogy tüzérséggel és páncélozott harcjárművekkel ostrom alá vették az ukrán fegyveres erőknek a városban lévő táborát.

Vele szemben Anatolij Sztelmah, a kijevi hadműveleti parancsnokság egyik szóvivője annyit mondott, hogy a városban heves harcok folynak, és a szakadárok "néhány épületet" elfoglaltak. Hozzáfűzte, hogy jelenleg átcsoportosítják az erőket a városban és környékén.

A helyszínen dolgozó több ukrán újságíró is arról tett jelentést, hogy a várost gyakorlatilag körbezárták a szakadárok. Ukrán újságírók beszámolói szerint az utcákon folynak a harcok, és a szakadárok elfoglalták a település vasútállomását, valamint rendőrkapitányságát.

A TSZN ukrán televízió helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy a szakadárok egyik egysége a muszlimoknál szokásos Allah akbar kiáltással rohamozta meg a rendőrkapitányság épületét. Az ukrán sajtó többször beszámolt korábban arról, hogy az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok soraiban nagy számban vannak csecsen zsoldosok, akik a Vlagyimir Putyin orosz államfőt támogató jelenlegi csecsen elnök, Ramzan Kadirov fegyveresei.

Egy másik ukrán újságíró a Kijevi Rusz nevű önkéntes alakulattól származó értesülésre hivatkozva azt írta a Facebookon, hogy a Debalcevét védő katonák legfeljebb fél napig tudják még tartani magukat a szakadárok támadásaival szemben, és ha nem kapnak sürgős segítséget, valamennyien meghalhatnak.

Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet parancsnokságának szóvivője déltájban még csak annyit ismert el, hogy a város környékén és külső kerületeiben heves harcok folynak és különösen "feszült a helyzet" a vasútállomásnál, ugyanakkor kijelentette, hogy a katonák tartják állásaikat.

A szóvivő azt hangsúlyozta, hogy a szeparatisták támadásai miatt továbbra sincs meg az előfeltétele a nehézfegyverek kivonásának a frontvonal közeléből. Ismét emlékeztetett arra, hogy a múlt héten kötött minszki megállapodás előbb tűzszünetet ír elő, és ezt követően a nehézfegyverek kivonását az ütközőzónából.

Eduard Baszurin, a donyecki szakadárok egyik katonai vezetője kedd esti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy csapataik ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Debalceve város több mint 80 százalékát. A szakadárok állítása szerint az ukrán erők Debalcevénél jelentős veszteséget szenvedtek, de pontos számot nem közöltek, csak annyit, hogy "több tucatnyi katonáról lehet szó".

Egy nevének elhallgatását kérő szakadár vezető tagadta, hogy Debalceve ostromával megsértenék a tűzszünetet. "Debalcevét illetően már az elején kijelentettük, hogy erre a területre nem vonatkozik a tűzszünet" - szögezte le.

A szakadárok azt is állították, hogy ukrán katonák tucatjai adták meg magukat, mert "parancsnokaik magukra hagyták őket". Ezt az ukrán fegyveres erők főparancsnoksága közleményben cáfolta és koholmánynak nevezte.

A vesti.ru orosz hírportál szerint a Debalcevében folyó harcokban megsebesült Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetője, de kórházba szállították, és nincs életveszélyben.

MTI nyomán
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó