Így javítható a vidéki életminőség
A vidéki életminőség javulásához az kell, hogy magas színvonalú legyen a termelés, és együtt fejlődjön vele a hozzá kapcsolódó összes egyéb szolgáltatás – jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke az M1 Ma reggel című keddi adásában.
2015. február 17. 10:34

Szerinte az agrárgazdaságban az igazi rezsicsökkentést az jelentené, ha a gazdák társulni tudnának a beszerzésben, a feldolgozásban és az értékesítésben. A multik százmilliárdos nagyságrendben visznek ki ugyanis adózatlan pénzt az országból úgy, hogy közben a profit a vidékről származik el, ezért segíteni kell a gazdákat – hangsúlyozta. Az új vidékfejlesztési programmal az a cél, hogy több azonos helyzetű gazda összefogása esetén nagyobb támogatást tudjanak igénybe venni, mert így helyben marad a profit – állapította meg.

Jakab István emlékeztetett: az állattenyésztés költségeinek 70 százalékát a takarmány teszi ki, a magyar takarmányipar azonban nagyrészt multinacionális cégek kezében van. „Itt van a gazdatársulás egyik alapja, ezen most dolgozunk már nagyon intenzíven, amihez szükségesek lesznek az vidéki források” – fogalmazott. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsfeldolgozásra is, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a világ legkorszerűbb technológiájával működő feldolgozóüzemet kívánják létrehozni gazdatársulás keretében – emelte ki.

A MAGOSZ-elnök úgy vélte, kedvezményes hitel és az uniós vidékfejlesztési források rendelkezésre állnak, csak arra kell törekedni, hogy ezek valóban a helyben lakók élethelyzetét javítsák. A szervezet ezért azt kéri a kormánytól, hogy 500 hektár fölött csökkenő mértékű legyen a támogatás, hogy a kisebb gazdaságok is élni tudjanak a lehetőséggel. Az a cél ugyanis, hogy minél több család tudjon a mezőgazdaságból megélni, az élhető vidék, az igazán rendezett környezet pedig csak akkor tartható meg, ha az emberek tudnak ott boldogulni – fejtette ki. Mivel generációváltás is zajlik a szektorban, a fiataloknak érezniük kell, hogy van lehetőség, jók az adottságok és jelentős támogatások állnak rendelkezésükre – húzta alá.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Tisztifőorvos: sok új fertőzött várható Magyarországon
  Várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
 • Magyar égtájak
  A párizsi béketárgyalások idején hazánk területének döntő része idegen katonai megszállás alá került – még az ország fővárosa, Budapest is.
 • Jól vizsgázott a korlátozott bevásárlónap
  A vevők döntő többsége tisztában volt a kijárási korlátozás során megosztott vásárlási időt bevezető új bolti működéssel – mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.
MTI Hírfelhasználó