A magyarság jövője a családokban dől el
A kormány igyekszik megtenni mindent a határon túl élő magyar családokért, de ez mit sem ér, ha a családokban nincs magyar szó, mese, ének és szeretet, mert a magyarság jövője a családokban dől el - mondta az emberi erőforrások minisztere a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének egész napos rendezvényén, a Parlamentben.
2015. február 14. 16:09

Balog Zoltán a Kárpát-medencei családi napra érkezett mintegy nyolcszáz magyarországi és határon túli magyar előtt felidézte a határon túli magyarokat érintő eddigi kormányzati lépéseket, közöttük az állampolgárság visszaadását és a magyar nyelv tanulásához, a magyar iskolába járáshoz nyújtott támogatásokat.

A miniszter azt is mondta, hogy az autópályákat meg akarják építeni az országhatárig a kormányzati ciklus végéig. Balog Zoltán a sok száz kilométeres távolság ellenére lélekben mégis közel élő magyar közösségek összefogásának fontosságát hangsúlyozta. Szavai szerint olyan világban élünk "ahol, ha nem fogjuk erősen azt, ami a miénk, akkor elveszik tőlünk, jön a globális szél és kifújja a kezünkből". Hozzátette: nemcsak megtartani, hanem gyarapítani is kell, ami a miénk.

Balog Zoltán a Parlament főlépcsőjén tartott köszöntőjében a Kárpát-medence különböző területeiről összesereglett családok, köztük sok fiatal és gyerek előtt arról beszélt, otthon érezhetik magukat az épületben, hiszen a magyar Országgyűlés épületét az ő nagyapáik, dédapáik, magyar mesteremberek építették egyebek mellett erdélyi, kárpátaljai, felvidéki fákból, kövekből, ércekből.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a családi napra érkezőket a Felsőházi-teremben köszöntötte, és azt hangoztatta, a Kárpát-medencei magyar családok mindig számíthatnak a kormány segítségére. Az államtitkár megfogalmazása szerint a nemzetpolitika magában, tehát család- és népesedéspolitika nélkül olyan, mint az autó motor nélkül, vagy az emberi test szív nélkül, azaz életképtelen.

A kedvezőtlen demográfiai folyamatokra utalva emlékeztetett arra, hogy nem születik annyi gyerek a Kárpát-medence egészében, ahány a nemzet létszámbeli megerősödéséhez szükséges lenne, és a kivándorlás, az elöregedés és az asszimiláció is gyengíti a nemzetet. Hozzátette azonban, ő mégsem pesszimista, mert gyakran látnak "csodákat"; olyan határon túli aktív és lelkes magyar családokat és közösségeket, amelyekért érdemes tenniük.

Azt hangoztatta, a gyermekvállalás nem csak egyéni és nem is csak magyarországi, hanem nemzetstratégiai ügy, a kormány ezért ösztönzi különböző intézkedésekkel, támogatásokkal, hogy a fiatal házasok tervezett gyermekei megszülessenek. Biztató eredménynek mondta a házasságkötések számának növekedését, a válások számának csökkenését, valamint azt, hogy a családok több gyermeket vállalnak.

A kormány - határon túli magyar családokkal szembeni - felelősségének nevezte anyagi és a lelki támogatásukat, megerősítésüket. Úgy fogalmazott, erős, sikeres családpolitikát akkor lehet elérni, ha összefognak egymással a civil szervezetek, az egyházak és a kormány.

Novák Katalin úgy vélte, egy erős össznemzeti családpolitikához szükség van a határon túli civil és egyházi szervezetekre is, mert ezek fontos szerepet játszanak a magyar közösségek egyben tartásában, megerősítésében.

A 15 éve működő Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének jelenleg 58 családszervezet a tagja. A családlánc mozgalom szervezeteivel együtt mintegy 30 ezer magyar családot képviselnek az anyaországban, Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Délvidéken - áll a rendezvényen kiosztott sajtóanyagban.

A szombati rendezvény kiemelt médiapartnere a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a közszolgálati média a nap folyamán több alkalommal is élő adásban számol be a programokról. A Parlament folyosóin és termeiben egész nap különféle csoportos játékok, kézműves foglalkozások, családi programok és táncház várja a gyerekeket és szüleiket.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó