Erősíteni kell a párbeszédet az Egyesült Államokkal
A magyar-amerikai kapcsolatrendszer minden területét a párbeszédet erősítve kell kezelni - hangsúlyozta Magyarország leendő washingtoni nagykövete, aki elutazása előtt adott interjút a távirati irodának.
2015. február 13. 10:12

Szemerkényi Réka hangsúlyozta: biztonságpolitikai szakmai háttere lehetőséget ad az együttműködés kiemelt területe tovább erősítésére. Hozzátette: emellett azonban a külpolitika területén a női megközelítésnek különleges szerepe lehet, hiszen a feladat szinte folyamatosan érzékeny kérdések egyeztetése. A diplomata úgy fogalmazott, hogy nézeteltéréseket mindig "méltó módon megbeszélve, a párbeszéd erősítésére törekedve kell kezelni".

A kinevezett nagykövet fő feladatának "a kapcsolatok hármas rendszerében minden elem továbberősítését" tekinti, vagyis azt, hogy az erős és mindkét fél számára pozitív gazdasági- és biztonságpolitikai kapcsolatokkal megegyező szintre kerüljenek a politikai kapcsolatok is. Szemerkényi Réka elmondta, hogy a magyar-amerikai viszony kiemelten fontos, stratégiai kapcsolatrendszerét jelenti a magyar külpolitikának, és "különösen a jelenlegi nemzetközi változások közepette fontos feladat, hogy ezt a kapcsolatrendszert a lehető legjobbá, legdinamikusabbá tegyük".

Kitért arra, hogy a két ország közötti kapcsolat egyes elemei - különösen a gazdaság- és biztonságpolitikai együttműködés - jól működtek és fejlődtek az utóbbi években is. Ezen a két területen a magyar kormány kiemelt szándéka a kapcsolatok trendjének fenntartása és további erősítése. Fájó pontnak nevezte a "meg nem értéseket és nézeteltéréseket" azon politikai kérdésekben, amelyekben "ugyanaz a cél vezérli mindkét felet, hiszen mindketten demokráciában hiszünk, mindketten jogállamot építünk és szeretnénk azt egyre jobbá, hatékonyabbá tenni".

Az új washingtoni magyar nagykövet azt mondta: "személyes szakmai hátterem predesztinál is arra, hogy az eddigi biztonságpolitikai, energiapolitikai, stratégiai kapcsolatokat tovább erősítsük". Hangsúlyozta, hogy számára mindig a szakmaiság volt a legfontosabb a munkájában, és ezt szeretné folytatni. "Még a nézeteltérések mentén is látszik, hogy mindkét fél szempontjából elsődleges a jó partneri kapcsolat. Ennek keretében kell kezelni minden kérdést." - hangsúlyozta azzal kapcsolatban, hogy várható-e enyhülés az utóbbi hónapok amerikai-magyar diplomáciai csatározásai után.

Álláspontja szerint az Egyesült Államokból kitiltottak ügye "teljes mértékben lezárult". Kijelentette, hogy nem fog lépéseket tenni a lista nyilvánosságra hozatala érdekében, hiszen "nincs újabb információ, nincs mit firtatni". A washingtoni nagyköveti poszton Szapáry Györgyöt váltó Szemerkényi Réka elmondta, hogy február 13-án utazik az Egyesült Államokba, és február 23-án adja át megbízólevelét Barack Obama elnöknek a Fehér Házban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 23-án úgy nyilatkozott az M1 televíziónak, hogy az új budapesti amerikai nagykövet érkezésével és munkájának megkezdésével új fejezet nyílhat a két ország közötti politikai együttműködésben. A politikus szerint több olyan tényező is van, amely alapján túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Magyarország és az Egyesült Államok közötti politikai kapcsolatok visszaemelhetők a gazdasági és védelmi együttműködés magas szintjére.

hirado.hu - MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó