Nógrádi: ezzel kell számolni Minszkben
Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök a nap folyamán ül össze a fehérorosz fővárosban, hogy megoldást találjanak a kelet-ukrajnai válság politikai rendezésére.
2015. február 11. 10:02

Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy az éjjeli tárgyalásokat követő nincsenek pozitív jelentések a csúcstalálkozóról, realitása a sikertelenségnek van. Megjegyezte, hogy egyelőre nem jött létre megállapodás a négy fél között, a szerdai tárgyalásokon is jelentős francia és német nyomással kell számolni. Elmondta, hogy Barack Obama, amerikai elnök telefonon tárgyalt Putyin orosz elnökkel. Az Egyesült Államok nyomást próbált gyakorolni Oroszországra a megállapodást illetően, azonban azt is kijelentették, hogy sikeretelenség esetén Amerika újabb szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, és megkezdi a fegyverszállítást Ukrajnába. A szakember hozzátette, hogy a minszki csúcstalálkozó sikertelensége gyengítheti Angela Merkel német kancellár pozícióját is.

Nógrádi György szerint elérhető lenne egy fegyverszüneti megállapodás a béketárgyalásokon, amelyben nem Ukrajna demokratizálásról van szó. Megjegyezte, hogy a korábbi, két minszki megállapodást egyik fél sem tartotta be, jelenleg ezeknek a megállapodásoknak a modernizálása folyik. Ugyanakkor elmondta, hogy lehetséges kimenetele a tárgyalásoknak, hogy a nehéz fegyverek kivonásával a térségből egyfajta tűzszünet jöjjön létre. Valamint a tárgyalások másik vonzataként létrejöhet egy orosz-amerikai párbeszéd is – fűzte hozzá. Oroszország Amerika az Iszlám Állam ellen folytatott háborújához nyújthatna jelentős segítséget, hiszen nem csak Irán a szövetségesük, hanem más arab országokkal is jó viszonyt ápolnak - mondta. A szakértő szerint az Egyesült Államoknak az orosz-ukrán viszályban nem háborút kell vívnia, csupán politikai és katonai nyomást kell gyakorolnia. Elmondta, hogy az orosz-ukrán, valamint az orosz-amerikai viszály kapcsán az európai hangulat is polarizálódott és megváltozott.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó