A magyar energiabiztonság szempontjából fontos ország Grúzia
Magyarországnak az energiabiztonság szempontjából rendkívül fontos ország Grúzia - mondta Orbán Viktor kormányfő Budapesten, az Irakli Garibasvili grúz miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón. A grúz kormányfő arról beszélt, ki kell használni a magyar-grúz gazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőségeket.
2015. február 10. 13:28

Orbán Viktor szerint azzal, hogy sorra elbuktak az Ukrajnát elkerülő gázvezetékekre tett kísérletek, Grúzia jelentősége, stratégiai súlya rendkívüli mértékben megnőtt Európa számára. Nehezen képzelhető el a kontinens energiabiztonsága anélkül, hogy abban Grúzia ne töltene be valamilyen fontos szerepet akár energiaelosztóként, akár szállítóként - mondta, kiemelve, hogy így Magyarországnak is rendkívül fontos ország Grúzia az energiabiztonság szempontjából.

A miniszterelnök egyúttal támogatásáról biztosította Tbiliszi euroatlanti integrációs törekvéseit, és közölte azt is, hogy Magyarország tiszteletben tartja és elismeri Grúzia törekvését a területi integritásra.  "Szeretnénk, ha a Kaukázus térségében stabilitás lenne" - folytatta Orbán Viktor -, ezért Magyarország azt javasolja az Európai Uniónak, hogy egy országspecifikus programot dolgozzon ki Grúziának. A magyar kormány szerint ennek legfontosabb pontjaként - ahogyan az már az idei rigai EU-csúcson szóba kerül - az uniónak vízummentességet kellene biztosítania a kaukázusi országnak.

A kormányfő szavai szerint az elmúlt 15 év politikai-gazdasági újításait tekintve Grúzia a leginnovatívabb országok közé tartozik, "mi magunk is mindig tanulmányozzuk azokat a megoldásokat, amelyeket ők választanak".

Megemlítette, hogy Grúzia fontos kereskedelmi partnere Magyarországnak, 2014 első tíz hónapjában mintegy 10 százalékkal nőttek a két ország kereskedelmi kapcsolatai.  Orbán Viktor közölte azt is, hogy áprilisban magyar kereskedőház nyílik a grúz fővárosban, Tbilisziben.  Jelezte továbbá, hogy a magyar Eximbank 50 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a magyar és a grúz kis- és középvállalkozások együttműködésének segítése érdekében.

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök a Parlamentben tett sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: a Magyarország és Grúzia közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban hatalmas lehetőségek rejlenek, amelyeket ki kell használni.

Kiemelte: a két ország közötti együttműködés fő területe a gazdasági kooperáció, és mindkét kormány keményen dolgozik azért, hogy minél inkább megerősítsék a kapcsolataikat ezen a területen.

Irakli Garibasvili nagyra értékelte, hogy Magyarország támogatja Grúzia területi integritását és szuverenitását, valamint euroatlanti integrációs törekvéseit.

A grúz kormányfő hangsúlyozta a két ország közötti kapcsolatok megerősítésének jelentőségét, és - mint mondta - új együttműködési területeket sikerült beazonosítaniuk. Reményét fejezte ki, hogy minél több magyar vállalat felfedezi a grúz piacok kínálta lehetőségeket.

Arról is beszélt, országa komoly erőfeszítéseket tesz a reformokért, hogy bebizonyítsák, megfelelő partnerei lehetnek az EU-nak. Kiemelte a társulási megállapodás és a vízummentesség fontosságát is, egyúttal köszönetet mondott, amiért Magyarország időben ratifikálta a társulási megállapodást.

Irakli Garibasvili azért is háláját fejezte ki, hogy Magyarország segíti Grúziát a NATO-csúcson jóváhagyott vállalások végrehajtásában.

Végül megjegyezte: a tárgyaláson szó volt a regionális energiakérdésekről, tanácskoztak a piacokról és a tranzitlehetőségekről is.

A sajtónyilatkozatok előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és grúz kollégája, Tamar Berucsasvili együttműködési megállapodást írt alá.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó