Havonta húszezer koszovói indul el az EU országai felé
Ezres nagyságrendben fogtak el illegális bevándorlókat egy nap leforgása alatt Magyarországon. Csongrád megyében pénteken több mint 1200 határsértőt tartóztattak fel, szombaton pedig a Keleti Pályaudvaron órákon keresztül intézkedtek a rendőrök. 130-nál is több illegális bevándorlót szállítottak le nemzetközi gyorsvonatokról. A Fidesz frakcióvezetője szerint Magyarországnak nem szabad várnia a bevándorláspárti Európai Unióra, hanem sürgősen cselekednie kell.
2015. február 8. 10:09

Nem elmenekülni kell, hanem együtt kell maradni. Könnyebb hátat fordítani Koszovónak, és elsétálni, de inkább együtt kell megoldást találni - így próbálta meggyőzni Atifete Jahjaga koszovói elnök azokat, akik az országot elhagyva, illegálisan akarnak bejutni az Európai Unióba. Az államfő azon a településen kezdett figyelemfelkeltő kampányba, ahonnan a legtöbben mentek el az elmúlt időszakban.

Becslések szerint havonta mintegy húszezer koszovói indul el az Európai Unió országai felé, egy részük Magyarországon át jut el Nyugat-Európába.

Csongrád megye déli részén, Mórahalom és Ásotthalom környékén - csak pénteken - összesen 1269 határsértőt fogtak el. A legtöbben családostól, kisgyerekekkel, a jobb megélhetés reményében próbálnak eljutni az uniós országokba. Vannak olyanok is, akiknek embercsempészek segítenek eljutni a zöld határig, utána gyalog jönnek, amíg el nem fogják őket a rendőrök.

A budapesti Keleti pályaudvarnál százharminchárom koszovói állampolgárt tartóztattak fel szombat délelőtt, a nemzetközi gyorsvonatokra próbáltak meg feljutni. Az illegális bevándorlókkal szemben több órán keresztül intézkedtek a rendőrök.

Rogán: szembe kell szegülnünk Brüsszellel

Brüsszelben jelenleg bevándorláspárti és nem bevándorlás ellenes magatartás van - jelentette ki az Estében a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal azt mondta, ha kell, akkor a kormány szembe megy az Európai Unióval és csak a nemzeti érdekeket tartja szem előtt a megélhetési bevándorlás kérdésében.

„Nekünk akkor szembe kell szegülni Brüsszellel, mert szerintünk a hatékony megoldás az az, ha megpróbáljuk őrizetbe venni az illegális bevándorlókat, azt követően ellenőrzés alatt tartjuk őket, tehát nem engedünk szabad mozgást és egyébként pedig gyors eljárásokkal haladéktalanul visszatoloncoljuk őket a kiinduló országba. Ezeket akkor lehet megtenni, hogy ha olyan jogszabályokat hozunk, amelyeket Brüsszel egészen biztosan meg fog támadni” – hangsúlyozta Rogán Antal.

Több olyan uniós szabály van, amit át lehet ültetni a magyar jogrendszerbe is - mondta péntek este az M1 híradójában Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. „Ilyen például az úgynevezett biztonságos származási országok listája, amely alapján könnyebben meg lehetne állapítani, hogy ki minősül menekültnek és ki minősül esetleg gazdasági bevándorlónak illetve ezzel összefüggésben lehetőség van úgynevezett gyorsított eljárás lefolytatására is, amit szintén át lehetne még ültetni a magyar jogba” – mondta Törcsi Péter.

Több európai országban is napirenden van az illegális bevándorlók ügye. Svájcban nemrég népszavazás döntött arról, hogy állítsák vissza a bevándorlást korlátozó kvótarendszert, de a szomszédos Ausztriában is szigorítanának a szabályokon és felgyorsítanák az illegális bevándorlók kitoloncolását. 

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Szigorúan ellenőrzött slágerrock 1.
  Nem mondható, hogy a könnyűzene mindig forrongó és érdekességeket szolgáltató világát ne figyelte volna árgus szemekkel a Kádár-rendszer, amire jó példa, hogy Lendvai Ildikó a KISZ KB Kulturális Osztályának helyettes vezetőjeként 1980-ban több tucat oldalon keresztül tájékoztatta Pozsgay Imre kulturális minisztert – aki a rendszerváltozás során kulcsfontosságú szerepet vitt az állampárt részéről annak lebontásában – az ifjúság szórakozásának néhány időszerű kérdéséről.
 • A Brexit utáni Európai Unió olyan, mint egy buli, ahol megitták az összes italt és a lányok is hazamentek
  Máthé Áron történésszel, szociológussal, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettesével beszélgettünk a Közép-Európa számára vetített hamis ábrándokról, a magyar–német viszony múltjáról és jövőjéről, a nagyhatalmi érdekérvényesítésről a nemzeti érdekkel szemben és az Egyesült Királyság unión kívüli jövőjéről.
 • Magyarország az EU átlagánál jobban teljesít
  A kötelezettségszegési eljárásokban hazánk jobban teljesít, mint az uniós átlag, ugyanis gyorsabban sikerül megoldanunk azokat – derül ki az igazságügyi miniszter szombati Facebook-bejegyzéséből. Varga Judit pontról pontra cáfol egy napokban megjelent álhírt, amely ismét hazánkat igyekszik lejáratni.
MTI Hírfelhasználó