Havonta húszezer koszovói indul el az EU országai felé
Ezres nagyságrendben fogtak el illegális bevándorlókat egy nap leforgása alatt Magyarországon. Csongrád megyében pénteken több mint 1200 határsértőt tartóztattak fel, szombaton pedig a Keleti Pályaudvaron órákon keresztül intézkedtek a rendőrök. 130-nál is több illegális bevándorlót szállítottak le nemzetközi gyorsvonatokról. A Fidesz frakcióvezetője szerint Magyarországnak nem szabad várnia a bevándorláspárti Európai Unióra, hanem sürgősen cselekednie kell.
2015. február 8. 10:09

Nem elmenekülni kell, hanem együtt kell maradni. Könnyebb hátat fordítani Koszovónak, és elsétálni, de inkább együtt kell megoldást találni - így próbálta meggyőzni Atifete Jahjaga koszovói elnök azokat, akik az országot elhagyva, illegálisan akarnak bejutni az Európai Unióba. Az államfő azon a településen kezdett figyelemfelkeltő kampányba, ahonnan a legtöbben mentek el az elmúlt időszakban.

Becslések szerint havonta mintegy húszezer koszovói indul el az Európai Unió országai felé, egy részük Magyarországon át jut el Nyugat-Európába.

Csongrád megye déli részén, Mórahalom és Ásotthalom környékén - csak pénteken - összesen 1269 határsértőt fogtak el. A legtöbben családostól, kisgyerekekkel, a jobb megélhetés reményében próbálnak eljutni az uniós országokba. Vannak olyanok is, akiknek embercsempészek segítenek eljutni a zöld határig, utána gyalog jönnek, amíg el nem fogják őket a rendőrök.

A budapesti Keleti pályaudvarnál százharminchárom koszovói állampolgárt tartóztattak fel szombat délelőtt, a nemzetközi gyorsvonatokra próbáltak meg feljutni. Az illegális bevándorlókkal szemben több órán keresztül intézkedtek a rendőrök.

Rogán: szembe kell szegülnünk Brüsszellel

Brüsszelben jelenleg bevándorláspárti és nem bevándorlás ellenes magatartás van - jelentette ki az Estében a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal azt mondta, ha kell, akkor a kormány szembe megy az Európai Unióval és csak a nemzeti érdekeket tartja szem előtt a megélhetési bevándorlás kérdésében.

„Nekünk akkor szembe kell szegülni Brüsszellel, mert szerintünk a hatékony megoldás az az, ha megpróbáljuk őrizetbe venni az illegális bevándorlókat, azt követően ellenőrzés alatt tartjuk őket, tehát nem engedünk szabad mozgást és egyébként pedig gyors eljárásokkal haladéktalanul visszatoloncoljuk őket a kiinduló országba. Ezeket akkor lehet megtenni, hogy ha olyan jogszabályokat hozunk, amelyeket Brüsszel egészen biztosan meg fog támadni” – hangsúlyozta Rogán Antal.

Több olyan uniós szabály van, amit át lehet ültetni a magyar jogrendszerbe is - mondta péntek este az M1 híradójában Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. „Ilyen például az úgynevezett biztonságos származási országok listája, amely alapján könnyebben meg lehetne állapítani, hogy ki minősül menekültnek és ki minősül esetleg gazdasági bevándorlónak illetve ezzel összefüggésben lehetőség van úgynevezett gyorsított eljárás lefolytatására is, amit szintén át lehetne még ültetni a magyar jogba” – mondta Törcsi Péter.

Több európai országban is napirenden van az illegális bevándorlók ügye. Svájcban nemrég népszavazás döntött arról, hogy állítsák vissza a bevándorlást korlátozó kvótarendszert, de a szomszédos Ausztriában is szigorítanának a szabályokon és felgyorsítanák az illegális bevándorlók kitoloncolását. 

hirado.hu - MTI
  • Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet
    Csáky Imre: Benyovszky Móric grófi címeres levele - Mária Terézia királynő - 1778 című, latin-magyar-angol nyelvű, díszkiadású kötetének ünnepélyes bemutatójával zárult hétfőn Budapesten a Benyovszky Móric világutazó előtt tisztelgő emlékév.
  • Gyászol a magyar sportélet - Elhunyt Csollány Szilveszter
    A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt.
  • Gyurcsányék bezárták, Orbán újranyittota
    Orbán Viktor miniszterelnök a Győr-Moson-Sopron megyei Acsalagon a hétvégén felkeresett egy óvodát, amelyet a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején, 2009-ben zártak be, de 2021-ben újra megnyitottak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A látogatásról hétfőn közzétettek egy videót is a kormányfő közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó