Remény az autóhiteleseknek
Pert nyernek, ha nem volt kockázatfeltáró nyilatkozat - mondta ifj. Lomniczy Zoltán az M1 Ma Reggel című műsorában.
2015. február 6. 11:43

ifj. Lomnici Zoltán szerint meg kellene vizsgálni, miért nem vette figyelembe az akkori kormányzat azt a 2004-es ombudsmani állásfoglalást, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitelintézeti törvényt úgy módosítsák, hogy az átlátható tájékoztatást és kockázatfeltáró nyilatkozatot is tartalmazzon.


ifj. Lomnici Zoltán ügyvéd az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: a kockázatfeltáró nyilatkozat az árfolyamkockázatról, illetve annak törlesztőrészletekre gyakorolt hatásairól is részletes tájékoztatást kell, hogy adjon, azonban a Kúria jogegységi határozata, amely pozitív irányba mozdította el a későbbi jogalkotást, azt mondja ki: néha még ez a kockázatfeltáró nyilatkozat is kevés. Hiszen joggal bízhatott egyes szerződéseknél az ügyfél abban, hogy nem valós, nem reális a kockázat, illetve van egy maximum – húzta alá.

Kiemelte: számos olyan szerződés jutott a Kúria birtokába, ahol kiderülhetett, téves vagy félrevezető volt a tájékoztatás.

Az ügyvéd elmondta: 2004 májusában Lenkovics Barnabás akkori állampolgári jogok országgyűlési biztosa ombudsmani állásfoglalásban az állt, hogy felhívja az akkori igazságügyi miniszter és pénzügyminiszter figyelmét arra, hogy a 13/93-as tanácsi irányelv alapján tisztességes, átlátható tájékoztatási szabályzatot készítsenek, vagyis a hitelintézeti törvényt úgy módosítsák, hogy átlátható tájékoztatást és kockázatfeltáró nyilatkozatot is tartalmazzon, és ilyen alapokra helyezzék a hitelezési gyakorlatot. Ez a rendelkezésre álló információk alapján nem következett be – szögezte le, hozzátéve, meg kellene vizsgálni, miért nem vette figyelembe az akkori kormányzat az ombudsmani állásfoglalást.

A végtörlesztést követő 5 éven belül is lehet indítani eljárásokat, és természetes, hogy a perindítási jogosultság minden egyes esetben vizsgálandó – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán. Hozzátette: azok is perelhetnek, akiknek már elvették autójukat, ez újabb kártérítési felelősséget alapozhat meg a fogyasztók tekintetében.

M1 Ma reggel
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó