Országos az influenzajárvány
Tíz éve nem volt ennyi beteg
Az elmúlt héten kiugróan magas volt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma; intenzíven terjed a vírus, a járvány az egész országot érinti – tette közzé az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán a honlapján. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2015. január 26. és február 1. között az országban 71 500 fő, az előző hetinél másfélszer több beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz.
2015. február 4. 17:10

Az országban mindenhol emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva, a legtöbben Tolna, Fejér, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében keresték fel az orvosukat.
Az OEK jelentése szerint nem történt jelentős változás az életkor szerinti megoszlásban, még mindig a gyerekeket és a fiatal felnőtteket érinti leginkább az influenza.

Rekord betegszám az orvosoknál

A laboratóriumi vizsgálatok a legtöbb esetben az influenza A vírus valamelyik formáját mutatták ki.
A jelentésben megjegyezték, hogy az elmúlt tíz évben nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, és nem emelkedett ilyen meredeken a betegek száma, mint az elmúlt három hétben.

A morbiditás 726,2 százezreléknek bizonyult, 100 000 lakos közül 726 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Tolna (1 859), Fejér (1 320) és Pest (1 064), valamint Győr-Moson-Sopron (1 015) megyében volt a legmagasabb, Csongrád (175), Heves (265) és Zala (349), valamint Vas (350) megyében pedig a legalacsonyabb.

Somogy, Vas és Zala megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést.

A gyerekek és a fiatal felnőttek a legnagyobb veszélyben

Az elmúlt héthez viszonyítva az életkor szerinti megoszlásban jelentős változás nem történt: az orvosnál megjelent betegek 33,7%-a gyermek, 35,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,0%-a, 7,5%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az előző héthez hasonlóan a korcsoportos morbiditás a 3-5 évesek között volt a legmagasabb (1 781,1 százezrelék, az átlag morbiditás csaknem két és félszerese. Ezt követte a 6-14 évesek (1 718,0 százezrelék) és a 15-24 évesek érintettsége (1 256,9százezrelék).

Ezek a típusok a leggyakoribban

A Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba az 5. naptári héten 225 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett, amely közel kétszerese az előző héten vizsgáltnak. Száztizenegy esetben igazolták az influenzavírusok (105 influenza A és 6 influenza B) és 13 esetben légúti óriássejtes vírus (RSV) jelenlétét. A sentinel orvosok által beküldött 95 mintából negyvenhárom betegnél influenza A(H3), 8 betegnél influenza A(H1N1)pdm09, egy betegnél influenza A(NT), öt betegnél influenza B és egy betegnél RS vírus jelenlétét mutatták ki. Az influenza pozitivitási arány 60,0%-nak felelt meg. A hagyományos beküldés keretében érkezett 130 beteg vizsgálati anyagában 48 esetben influenza A(H3), 4 esetben influenza A(H1N1)pdm09, egy esetben influenza A(NT), egy esetben influenza B és 12 esetben RS vírus jelenlétét igazolták.
A járványok 90%-a gyermekközösségben (29 óvoda, 6 általános iskola, 2 bölcsőde és 2 gyermekotthon) fordult elő. Ezen kívül egy szakközépiskolából és négy egészségügyi intézményből jelentettek járványt. Tizennyolc járványban történt a betegeknél virológiai vizsgálat. Kilenc járványt a H3N2 altípusú influenza A vírus okozott, egy óvodai járvány kialakulásáért RS vírus volt a felelős.

Intenzíven terjed a vírus, az egész ország érintett

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy hazánkban intenzíven terjed az influenza, a járvány az egész országot érinti. Az előző hétinél másfélszer több beteg - becslések szerint a lakosság 0,7%-a - fordult orvoshoz influenzás tünetekkel. Az egyes területek érintettsége különböző: a 100 000 lakosra jutó influenzás panaszokkal orvosnál megjelentek száma 175 és 1 859 között változott. Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (111), az influenza-pozitivitási arány 60,0% volt. Az azonosított influenzavírusok 82,5%-a H3N2 altípusú influenza A vírus.

ANTSZ - OEK - MNO
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó