Meddig lesz zárva a Déli pályaudvar?
A MÁV még nem tudja, hogy meddig lesz zárva a Déli pályaudvar az omladozó alagút miatt. A felújítások több hétig tarthatnak. Az előzetes szakértői vélemény szerint nem az eső okozta a támfal megcsúszását.
2015. február 3. 14:13

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor nyitják meg a Déli pályaudvart, amelyet azután zártak be teljesen, hogy megrepedt a támfal és jelentős mennyiségű sár folyt az alagútba. A helyreállítási munkák a napokban kezdődnek mondta Lőcsei Virág, a MÁV szóvivője.

"A helyreállítási munkálatok előkészületei megkezdődtek. A munka sajnos több hétig eltarthat. A legfontosabb az, hogy minél előbb vissza lehessen adni ezt az alagutat."

A MÁV szóvivője kiemelte, hogy a vasúttársaság szakemberei szerint is komoly beavatkozásra van szükség az érintett szakaszon, de a nagy mennyiségű csapadék nehezíti a munkálatokat.

"Folyamatosan figyelték a területet, óvó-védő intézkedéseket is hoztunk, de sajnos akkora mennyiségű volt a csapadék, hogy átbukott ezeken a homokzsákokon."

A MÁV tájékoztatása szerint a Déli pályaudvar lezárása naponta átlagosan 250 járatot érint, a forgalom átszervezése zökkenőmentes, a Kelenföldi és a Keleti pályaudvar képes kiszolgálni az ideiglenesen életbe léptetett vágányzári rendet. Lőcsei Virág, a MÁV szóvivője arról is beszélt, hogy késhetnek az elővárosi vonatok is, amelyek a Déli helyett, Kelenföldig közlekednek.

"Az IC-k közül az Agram és a Göcsej további intézkedésig Kelenföldig közlekedik."

A MÁV továbbra is vonatpótló autóbuszokat közlekedtet a Déli pályaudvar és Kelenföld között. A BKK 139-es járatokon érvényesek a vasúti menetjegyek és bérletek.

Január 25-én támfalkövek hullottak a sínekre a Déli pályaudvari vasúti alagút kelenföldi oldalán, másnap pedig a támfal is megcsúszott. Az első vizsgálatok szerint ezt az okozta, hogy a XI. kerületi önkormányzat kezelésében lévő Csukló utcánál felgyülemlett a csapadékvíz, emiatt megcsúszott az ottani földút, és a víz alámosta a támfalat is. Szombaton újabb kövek estek le a vágányra és tovább csúszott a támfal földje a Déli és a Kelenföldi pályaudvarok közötti alagútnál.

A MÁV Zrt. a támfal első megcsúszásakor lezárta az alagútnál lévő egyik vágán

MTI
MTI Hírfelhasználó