Hasznos olvasnivaló az új családi kedvezményekről
Felülről nyitott a családok otthonteremtési kedvezményére szánt keret, ha az igények túllépik a négymilliárdos előirányzatot, akkor is lesz pénz a támogatásra.
2015. február 2. 09:32

Az igénylők segítésére a kormányzat tájékoztató füzeteket jelentetett meg az új családi kedvezményekről. Erről is beszélt a Kossuth Rádióban Novák Katalin családügyért felelős államtitkár.

Nem elég, hogy tudnak a családok a nekik szánt az új támogatások létéről, azzal is tisztában kell lenniük, praktikusan mit kell csinálniuk, ha élni akarnak a kedvezményekkel. Ezzel indokolta a 180 percben Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztató füzeteket adott ki az új családtámogatási kedvezményekről.

Az államtitkárság által most kiadott négyoldalas tájékoztatókban a régen szocpolként emlegetett családok otthonteremtési kedvezményét (csok), az első házasokat érintő havi 5 ezer forintos adókedvezményt, valamint a családi adó- és járulékkedvezmények feltételeit, részleteit, igénylési lehetőségeit ismertetik.

A kiadványok például arra a kérdésre adnak választ, hogy az érintetteknek kihez kell fordulniuk, milyen összegű lehet a támogatás, egyáltalán ki jogosult rá. Ezek információk természetesen az interneten is megtalálhatóak, a kormany.hu családi tudakozós oldalán is – tette hozzá.

Novák Katalin a Kossuth Rádió műsorában hangsúlyozta, a múlt év elejétől novemberig 3 százalékkal nőtt a születések és 4 százalékkal a házasságkötések száma, miközben a korábbinál kevesebben váltak el. Lassult a népességfogyás üteme is, ám ez még mindig évi 30 ezer fős fogyást jelent.

A születések számának emelkedése, ami a legutóbbi statisztikák szerint 2200-zal több babát jelent, azért nagyon biztató mégis, mert közben a szülőképes korú nők száma folyamatosan csökken. Ha így növekszik a születésszám, akkor az remélhetőleg annak a jele, hogy jó úton van a magyar családpolitika.

Megjegyezte: házasságban átlagosan közel kétszer annyi gyerek születik, mint élettársi kapcsolatban, másrészt egyre több az élettársak által nevelt gyermek. A kormányzat számára az a fontos, hogy azt a stabilitást adja meg a gyermekeknek, amelynek köszönhetően – akár házastársi, akár élettársi kapcsolatban – biztonságban élhessenek.

Novák Katalin szerint néhány év alatt biztosan nem lehet megállítani a népességfogyást, a cél elérése nagyon hosszú folyamat, nagyon sokat kell tenni érte. Ha azonban a kormányzat segíteni tud a gyermekvállalás előtt álló akadályok lebontásában, hogy a vágyott és tervezett utódok megszülessenek, akkor biztos, hogy a negatív tendencia hosszú távon – nem néhány év, hanem néhány évtized alatt – megállítható, sőt, meg is fordítható.

Kossuth Rádió, 180 perc
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó