Az egykori Rigoletto lett Hiszékeny veszte
Személyesen mutatta meg az ügyben eljáró fedett nyomozónak a XIII. kerületi önkormányzat tulajdonában álló üzlethelyiséget Hiszékeny Dezső volt angyalföldi MSZP-s alpolgármester, akit társával, „kijáróemberével” együtt hivatali vesztegetéssel vádol az ügyészség.
2015. január 31. 12:03

Bírósági forrásokból a Magyar Nemzet úgy tudja, az eljárás nyomozati iratai között olyan kép- és hangfelvételek is szerepelnek, amelyek folyamatában mutatják be, amint Hiszékeny bizalmasa összehozza a későbbi országgyűlési képviselőt a magát vállalkozónak álcázó fedett nyomozóval. Megtudtuk, az egykori alpolgármester a Visegrádi utca 9. szám alatt található, egykor Rigoletto presszóként működő üzlethelyiséget mutatta meg a nyomozónak, aki előbb a bérlés lehetőségéről érdeklődött, majd felvetette, hogy megvenné az ingatlant.

Az ajánlatra a hangfelvételek tanúsága szerint Hiszékeny előbb nemet mondott, azonban napokkal később – mint azt az eljárás során rögzített telefonbeszélgetések bizonyítják – bizalmasán keresztül felvette a kapcsolatot a leendő vevővel. Amikor a szocialista politikus ismét találkozott a fedett nyomozóval, közölte vele, hogy ötmillió forintért cserébe szó lehet az ingatlan eladásáról is. Mint arról korábban a Magyar Nemzet beszámolt, a Hiszékenyhez köthető törvénytelen ügyletekről elsőként egy másik, a hatáskörükbe tartozó személyt vizsgáló Nemzeti Védelmi Szolgálat szerzett értesüléseket. Miután a rendvédelmi korrupció elleni szervezet munkatársai megbizonyosodtak arról, hogy megalapozott lehet a bűncselekmény gyanúja, feljelentéssel fordultak Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF).

A megismert vádirat-részletekből kiderült: a titkos adatszerzés során fedett nyomozóként vetették be a főügyészséghez vezényelt rendőrtisztet, aki a Hiszékennyel és bizalmasával folytatott egyeztetéseket kép- és hangfelvételeken rögzítette. A nyomozó jelentései, valamint a nyomozás során a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által rögzített telefonbeszélgetések jegyzőkönyvei okirati bizonyítékként szerepelnek az eljárásban, és bírósági értesüléseik szerint azt igazolják, hogy Hiszékeny állításával szemben nem volt szó provokációról, mert az akkori alpolgármester maga határozta meg, hogy az üzlethelyiség mekkora összegért kerülhet a „vállalkozó” tulajdonába. A pénzt végül nem vette át, de a törvény szerint a bűncselekmény ettől függetlenül „befejezett”.

A tavaly áprilisban a XIII. kerületben parlamenti mandátumhoz jutott szocialista politikus a kezdetektől fogva tagad. A KNYF január 23-i vádemelését követően ismét ártatlannak nevezte magát, és az ügyészséget támadta. Az egész eljárást politikai indíttatásúnak, koncepciósnak, manipuláltnak nevezte. – Több hónapon át lehallgatták a telefonomat, az irodámat és három további helyiséget, köztük egy éttermet, elrendelték a személyi megfigyelésemet. Volt olyan eset, hogy hat ember figyelt meg és titkos vagy fedett nyomozót is alkalmaztak az eljárás során. A hangfelvételek úgy készültek, hogy a fedett nyomozó folyamatosan provokált: vidéki vállalkozónak adta ki magát, akinek jelentős mennyiségű pénze van, és szívesen adna abból egy bérleményért cserébe – hangoztatta alig egy hete Hiszékeny.

A Fővárosi Törvényszék Kalina József vezette tanácsa a kiemelt és soron kívüli ügyekre vonatkozó előírásoknak megfelelően már kitűzte Hiszékeny Dezső és társa büntetőügyét, azonban a per első tárgyalásának időpontját csak azután közlik, hogy az érintettek átvették az idézéseket. A vádiratban szereplő bűncselekmény a büntető törvénykönyv szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Magyar Nemzet
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A woke imperializmus meleg fogadtatása
    Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
  • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
    Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
  • A háborúk felelősei
    Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó