Április 12-re tűzte ki a tapolcai időközi választást az NVB
Április 12-re tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 3-as számú egyéni választókerületében az NVB.
2015. január 29. 14:38

Az érintett 60 Veszprém megyei település választópolgárai a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő helyére választanak képviselőt.

Lasztovicza Jenő tavaly áprilisban az országgyűlési képviselők választásán Veszprém megye 3. számú egyéni választókerületében (Tapolcán és környékén) szerzett mandátumot, a szavazatok 43,14 százalékának támogatásával. Az időközi választás időpontját az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság javaslata alapján hivatalosan az NVB-nek kell kitűznie, a veszprémi választási bizottság pedig április 19-re tett javaslatot.

A választási eljárásról szóló törvény szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belül vasárnapra kell kitűzni úgy, hogy a kitűzéstől számított 70-90 napon belül kell a választást megtartani.

Az NVB csütörtöki ülésén Patyi András, a testület elnöke azt mondta: az április 19-re vonatkozó javaslata megtételekor az egyéni választókerületi választási bizottság nem tudhatta, az NVB mikor tud összeülni, érkezik-e jogorvoslat a határozatuk ellen, illetve, hogy a Nemzeti Választási Iroda felkészült-e a választás egy - a törvényi feltételeknek továbbra is megfelelő - korábbi időpontban történő lebonyolítására.

Mint mondta, konzultált Pálffy Ilonával, az NVI elnökével, aki az ülésen is megerősítette, hogy az NVI rendszere készen áll arra, hogy a javasoltnál egy héttel korábbi, április 12-i időpontban bonyolítsa le a voksolást. Patyi András azt javasolta, mivel az NVB-t nem köti az oevb javaslata, ne az oevb által javasolt április 19-re, hanem egy héttel korábbra, április 12-re tűzék ki az időközi választást. Az első lehetséges időpontra történő kitűzést az indokolja, hogy az országos törvényhozó testület kiegészítéséről van szó, ami országos ügy - érvelt.

Az NVB végül egyhangú szavazással, a választott és delegált tagok szavazatival döntött arról, hogy április 12-re tűzik ki az időközi választást. Az NVB az időközi választást kitűző határozatának mellékletében rögzítette a választással kapcsolatos határidőket, határnapokat is.

Eszerint a választókat február 23-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat szintén február 23-tól gyűjthetik az indulni szándékozók. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat március 9-én 16 óráig kell leadniuk a választási bizottságnál. Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, április 4-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül egyik településről a másikra lehet átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket április 10-én 16 óráig lehet benyújtani.

Az időközi voksolás hatvan település választópolgárait érinti: szavazhatnak Ábrahámhegy, Ajka, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Balatonrendes, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Halimba, Hegyesd, Hegymagas, Hetyefő, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Kővágóörs, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nyirád, Öcs, Pula, Pusztamiske, Raposka, Révfülöp, Rigács, Salföld, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Szentbékkálla, Szentimrefalva, Szigliget, Szőc, Taliándörögd, Tapolca, Ukk, Uzsa, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalahaláp, Zalameggyes, Zalaszegvár választói.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó