A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton
A megszálló cseh katonaság 96 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeznek ma Balassagyarmaton. A harcok eredményeként a Nógrád megyei város Magyarország része maradt. A település az Országgyűléstől 2005-ben kapta meg hivatalosan a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet.
2015. január 29. 09:24

Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta: az emléknap reggelén az 1919-es hősök sírjánál tartanak tiszteletadást a városi temetőben, majd a MÁV emléktáblánál koszorúznak az emlékezők a vasútállomáson.

A városháza dísztermében Civitas Fortissima vetélkedőt szerveznek. Ezen a napon tartja ünnepi ülését a képviselő-testület, amelyen átadják a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat. A központi ünnepi műsor a Civitas Fortissima téren lesz a Városi Egyesített Kórus közreműködésével.

A kísérő rendezvények között már kedden megrendezték a III. Bátrak Futását, szerdán felavatták a Hősök terén a felújított 16-os Honvéd szobrot. A városházán pedig Gere József helytörténész A 16-os Honvéd emlékmű megpróbáltatásai és a történelem címmel tartott előadást.

Ma nyitják meg a Huszár házban kialakított új Civitas Fortissima Múzeumot, a Madách Filmszínházban kétóránként vetítik le A legbátrabb város című filmet, és bemutatják a Balassagyarmat dalai CD-t is.

Az évfordulón Balassagyarmaton tartja kihelyezett ülését a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése.

A Civitas Fortissima és előzményei címmel Fráter Olivér történész tart előadást a városházán, a napot pedig a Lombos El Marci & Juhász Attila Jazz Quartet koncertje zárja a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

1919. január 15-én csehszlovák katonák több ponton átlépték az Ipoly folyót, elfoglalták a vasútvonalat, és bevonultak a határ menti Balassagyarmatra. A cél az volt, hogy még délebbre tolják az 1918-as belgrádi szerződésben megállapított demarkációs vonalat. Két hétig vasutasok, tisztségviselők, rendőrök, polgárok és diákok harcoltak a városért, a harcokban tíz ember meghalt. 1919. január 29-én Balassagyarmat felszabadult.

MTI nyomán
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó