Ukrajnában politikai megoldás kell
Ukrajnában politikai megoldásra van szükség, de az nem jelenthet visszatérést az érdekszférák elosztásán alapuló jaltai megállapodás szellemiségéhez - hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ETPK) plenáris ülésén.
2015. január 27. 12:56

"Egy dolog nem fogadható el a politikai megállapodáscsomagban: soha többé érdekszférákat, soha többé újabb Jaltát" - mondta a Fidesz politikusa. Európa nem juthat vissza oda, ahol a második világháború végén tartott - szögezte le. Szerinte Ukrajna jövőjének az európai nemzetek családjában a helye.

Németh Zsolt abban a vitában szólalt fel, amelyet az ukrajnai menekültek és kitelepítettek humanitárius helyzetéről rendeztek. A vita alapját Jim Sheridan brit munkáspárti képviselő jelentése képezte. Sheridan nagyon aggasztónak nevezte a délkelet-ukrajnai konfliktus által érintettek - különösképpen a szakadárok által ellenőrzött területeken élő mintegy kétmillió lakos - helyzetét. Megállapította, hogy a Krím félszigeten is romlottak a körülmények.

Összességében százezrek voltak kénytelenek elhagyni otthonukat, e tömegek egy része Oroszországba menekült, ezrek pedig más európai országokban kerestek védelmet - olvasható a jelentésben. Sheridan szerint mind az ukrán, mind az orosz hatóságok tettek ugyan bizonyos erőfeszítéseket a menekültek helyzetének javítása érdekében, valamint nemzetközi szervezetek is elismerésre méltó tevékenységet fejtenek ki, ám a humanitárius helyzet csak a politikai megoldás megtalálása esetén javulhat érdemben.

A vitában Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szóvá tette, hogy a konfliktusban érintettek - így az ukrán hatóságok is - több vonatkozásban hátráltatják a humanitárius tevékenységet végzők munkáját, eljutásukat a segítségre szorulókhoz.

Felszólalásában Németh Zsolt kiemelte: nem rejthető véka alá, hogy "ennek a háborúnak a kritikus tényezője az orosz agresszió". Sajnálatosnak mondta, hogy "egy fontos európai hatalom imperialista ösztöneivel" került szembe a nemzetközi közösség.

"Fel kell szólítanunk Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben Ukrajna területi épségét és szuverenitását. Azt kell elvárnunk Oroszországtól, hogy tartózkodjék a folytatólagos erőszaktól" - mondta a magyar parlament külügyi bizottsági elnöke. A maga részéről is megerősítette azt a számos más felszólaló által hangoztatott álláspontot, hogy az ukrajnai konfliktusra politikai megoldást kell találni. Egyetértően említette azt a német felvetést, hogy hosszú távon szabadkereskedelmi megállapodásra lenne szükség Oroszországgal. Az Oroszországgal való átfogó együttműködési ajánlat megtétele mellett Ukrajnában támogatni kell a reform- és decentralizációs folyamatot - tette hozzá.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése
  A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése az Alapjogokért Központ kutatása szerint, és ez sérti a nemzetállamok szuverenitását - mondta Szolomayer Balázs, a kutatóintézet vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.
 • Megújul a jáki templom és környéke
  A 2017 végén megkezdett munka újabb fázisáról szólt A jáki apátsági templom restaurálásának folytatása és értékeinek bemutatása elnevezésű beruházás helyszíni projektismertetője július 9-én.
 • Draskovics a rádióból üzent: jövő héten dönt a BKK a Lánchídról
  Jövő héten kerül a BKK igazgatósága elé a Lánchíd felújításának pályázati kiírása. Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke erről a Klubrádióban számolt be, a testület tagjai is csak innen értesültek, hogy milyen döntés előtt állnak. Közben műszakilag felülvizsgálták a Lánchíd felújításának részleteit, hogy melyek azok a részletek, amelyek elhagyhatók és mely esetekben olcsóbb a csere, mint a restaurálás.
MTI Hírfelhasználó