Győzött a Sziriza - elismerte vereségét a görög kormánypárt
Exit poll felmérések szerint a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) nyerte meg a vasárnapi görögországi előre hozott parlamenti választásokat.
2015. január 25. 21:27

A Sziriza szóvivője szerint "történelmi győzelmet" arattak, a konzervatív kormánypárt elismerte vereségét.

A leszavazott választók körében végzett felmérések szerint az Alekszisz Ciprasz által vezetett Sziriza a szavazatok 35,5-39,5 százalékát kapta, miközben a kormányzó Új Demokrácia (Nea Dimokratia) a voksok 23-27 százalékát szerezte meg. A legfrissebb előrejelzések szerint a Sziriza 146-158 mandátummal számolhat, a konzervatívok pedig 65-75 helyet kaphatnak a görög törvényhozásban. A 300 fős athéni parlamentben 151 mandátum megszerzésére van szükség az abszolút többség eléréséhez.

"Egyértelmű, hogy történelmi győzelmet arattunk, ami nemcsak a görög embereket érinti, hanem minden európai népet. Ez nagy megkönnyebbülés minden európainak. A kérdés csak az, hogy mekkora a győzelmünk" - mondta Panosz Szkurletisz szóvivő a Mega görög tévécsatornának. A szóvivő szerint a Sziriza győzelme "a társadalmi igazságosság és méltóság visszatérését, a demokrácia visszatérését" jelentené, mert az utóbbi évek "vad megszorításait megsínylette a demokrácia".

Makisz Voridisz egészségügyi miniszter, az Új Demokrácia parlamenti szóvivője elismerte a vereséget. "Vesztettünk. A vereség mértéke egyelőre még nem világos. Az lesz a szerepünk, amit a görög emberektől kaptunk: a legnagyobb ellenzéki párté" - mondta a Mega tévécsatornának nyilatkozva. A szóvivő egyúttal azt hangoztatta, hogy a konzervatív kormány által a nemzetközi pénzügyi segély fejében meghozott megszorító intézkedések hasznosak voltak, de azoknak vége szakadt, még mielőtt gyümölcsöt hozhattak volna.

A felmérések szerint a harmadik helyért fej-fej mellett küzd a To Potami (A folyó) nevű balközép párt és a szélsőjobboldali Arany Hajnal: az exit poll adatok szerint mindkét pártnak 6,4-8 százalékos a támogatottsága. A kormánykoalícióhoz tartozó, szocialista PASZOK mindössze 4,2-5,2 százalékos eredményt érhetett el.

A hosszú évtizedekig az Új Demokrácia baloldali váltópárjának számító, de az utóbbi időben szétforgácsolódott és pártszakadáson átesett PASZOK volt külügyminisztere, Theódorosz Pangalosz azt mondta, a szocialisták eddigi szavazói átpártoltak a Szirizához.

Már néhány perccel az első exit poll eredményeket követően Ciprasz pártjának több ezer híve gyűlt össze Athén belvárosában, hogy megünnepelje a régóta vágyott diadalt. Több autós felvonulás alakult ki a fővárosban, és Görögország más részein is spontán ünneplés kezdődött.

A görög belpolitika meghatározó eseményét a nemzetközi pénzpiacok is fokozott figyelemmel kísérik, mivel a Sziriza a Görögországnak nyújtott 240 milliárd eurós pénzügyi segély feltételeinek újratárgyalásáért és a görög adósság egy részének elengedéséért szállt síkra.

A pénzügyi válság 2009-es begyűrűzése óta ez volt a negyedik parlamenti választás Görögországban, és a győztesnek ugyanazzal a feladattal kell megküzdenie, mint elődjének: a külső nyomásnak engedni úgy, hogy az ne idézzen elő társadalmi robbanást.
A kormányalakítás már csak azért is sürgető feladat lesz a választás győztese számára, mert Athénnak február végéig új megállapodást kell kötnie hitelezőivel, ellenkező esetben felfüggeszthetik a pénzügyi segélyeket, és Görögország fizetésképtelenné válhat.

Nem kell szélsőséges piaci reakcióktól tartani

Szemben a szélsőséges piaci reakcióktól tartó általános vélekedéssel, számos, a Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozó közgazdász szerint a görögországi választásoknak nem lesznek átütő erejű következményei. A parlamenti választás eredménye meghatározó lesz ugyan Görögország jövőjére nézve, szélesebb piaci hatásait azonban felfogja majd az ország viszonylagos elszigeteltsége az euróövezeti pénzügyi rendszertől, valamint az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön bejelentett kötvényvásárlási programja - véli Lucy O'Carroll, az Aberdeen Asset Management közgazdásza. "A fertőzésveszély teljesen nem múlt el ugyan, de jelentősen mérséklődött" - tette hozzá.

Carlo Messina, az olasz Intesa Sanpaolo SpA. bank vezérigazgatója egy interjúban kifejtette, hogy egyáltalán nem tart a görög választások piaci mellékhatásaitól. Az EKB mennyiségi monetáris lazító intézkedése szerinte is megfelelő mozgásteret biztosít a piacoknak, valamint lehetőséget nyújt a görög adósság ahhoz elegendő mértékű átütemezéséhez is, hogy az országnak ne kelljen elhagynia az euróövezetet.

Nem lenne ajánlatos teljesen leírni a dominóhatás bekövetkezésének a lehetőségét - véli viszont Peter Westaway, a Vanguard Asset Management vezető közgazdásza. "Tény, hogy Görögország most el van szeparálva valamelyest, hiba lenne azonban azt gondolni, hogy nincs már a játszmában. Az euróövezet nagyon is káros következményekkel járó elhagyása egyáltalán nem zárható ki" - mondta.

Az AXA Investment Management szakértői számítanak némi piaci volatilitásra a választásokat követően. "A Görögország és hitelezői között kezdődő tárgyalások által okozott bizonytalanság mindenképpen rányomja majd a bélyegét a kockázatosabb befektetési kategóriákra, legalábbis az euróövezeten belül" - mutattak rá előrejelzésükben, hangsúlyozva azonban, hogy a radikális baloldali Sziriza párt választási győzelme még így is legfeljebb csak "marginális" hatással lehet a tényleges euróövezeti folyamatokra.

"Ha a Sziriza nem működik együtt, Németország esetleg kénytelen lesz megkérni Görögországot, hogy hagyja el az euróövezetet" - véli Mark Burgess, a Threadneedle Investments befektetési szakembere.

A Sziriza szóvivője viszont cáfolta, hogy a piacok negatív reakcióval fogadnák a párt választási győzelmét. "Győzelmünk egész Európa számára egy új korszakot nyit meg, egy olyat, amelyben a gazdasági növekedés és a fejlődés veszi át a megszorítások helyét" - fogalmazott. 

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó