Görögországban a Szirizának áll a zászló
Antonisz Szamarasz kormányfő szerint a választások döntő fontosságúak Görögország jövője szempontjából, hiszen az eredménytől függ, az ország tartani fogja-e európai irányvonalát.
2015. január 25. 14:44

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint vasárnap reggel 6-kor nyitottak, és este hat óráig tartanak nyitva. Az előzetes eredmények este nyolc óra körül várhatók.

„Ma arról döntünk, hogy határozottan és magabiztosan fogunk-e előre haladni, vagy kalandokba bocsátkozunk” – hangoztatta Szamarasz a peloponnészoszi Pílosz városában leadott szavazata után. Úgy vélte, hogy a választás kimenetele a példátlanul sok bizonytalankodótól függ, aki az utolsó percig nem tudta eldönteni, kire adja voksát.

Alekszisz Ciprasz, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetője Athénban adta le szavazatát, és azt mondta, hogy a voksolással a görögök egy lépést tesznek afelé, hogy visszatérjen a remény, a demokrácia és a méltóság. Arról hoznak döntést szerinte, hogy visszatérjen-e az országba a hitelezők „trojkája” – az EU, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank –, hogy számon kérje a Szamarasz-kormány által vállalt kötelezettségek teljesítését a nyugdíjak és a fizetések további csökkentéséről, az adók növeléséről, a fizetésképtelenné vált hitelfelvevők jelzálogosított ingatlanjainak árverésére kivetett tilalom feloldásáról, vagyis a kudarcot vallott, katasztrofális politika folytatásáról, vagy arról, hogy az ország biztonságos körülmények között méltó életet harcolhasson ki magának Európában.

„Az üzenet az, hogy a közös európai jövőnk nem a megszorítások jövője” – szögezte le Ciprasz újságíróknak nyilatkozva.

A vasárnap reggel kezdődött voksolás kimenetele egyes elemzők szerint döntő fontosságú lesz az elszegényedett ország európai uniós jövője szempontjából. A mintegy 10 millió választópolgárnak arról kell döntenie, adjanak-e még egy esélyt az ország nemzetközi hitelezői által elvárt kemény megszorító politika bevezetéséért felelős Antonisz Szamarasz kormányfő kabinetjének, vagy vegye át a stafétabotot Alekszisz Ciprasz pártja, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza).

A közvélemény-kutatási eredmények a Sziriza győzelmét vetítik előre. A legutolsó adatok szerint a baloldali párt hat százalékponttal előzi meg a Szamarasz vezette Új Demokráciát. A Sziriza a szavazatok 32,2 százalékára számíthat, míg a konzervatívok támogatottsága 26 százalék körüli. A nagy kérdés az, hogy a győztes meg tud-e szerezni 151 képviselői helyet a háromszáz fős parlamentben. Ha nem, koalícióra kell lépnie más pártokkal. Lehetőségként felmerülhet egy kisebbségi kormány létrejötte is.

A piac is figyel

A görög belpolitika meghatározó eseményét a nemzetközi pénzpiacok is fokozott figyelemmel kísérik, mivel Ciprasz a Görögországnak nyújtott 240 milliárd eurós pénzügyi segély feltételeinek újratárgyalásáért és a görög adósság egy részének elengedéséért száll síkra. A pénzügyi válság 2009-es begyűrűzése óta a negyedik parlamenti választására készül Görögország, és bárki is kerül ki belőle győztesen, ugyanazzal a feladattal kell megküzdenie, mint elődjének: a külső nyomásnak engedni úgy, hogy az ne idézzen elő társadalmi robbanást.

Az országban az egyik fő feszültségforrást az jelenti, hogy bár némileg javultak a foglalkoztatási adatok, továbbra is a leglehangolóbbak az EU-n belül: a munkaképes korúak több mint negyede nem dolgozik, és a fiatalok felének nincs keresete. Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint a lakosság több mint harmada, mintegy 3,9 millió ember él a szegénységi küszöb alatt. Sokak számára az alapvető közszolgáltatásokhoz való hozzáférés nehézségei is problémát jelentenek.

Bár a görög hazai össztermék az eurózóna gazdaságának csupán kevesebb mint 2 százalékát adja, egyes európai kormányok és befektetők szerint fennáll annak a veszélye, hogy ha Athén mégis távozna az eurózónából, az precedenst teremthetne a többi, hasonlóan népszerűtlen megszorítási programot bevezető ország számára. Az elemzők többsége azonban nem tart ettől, és maguk a görögök sem akarnak kilépni az eurózónából.

mno
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó