Orbán Brüsszelben: ésszerűbb uniós szabályozást akarunk a bevándorlásról
Magyarország nem képvisel idegenellenes álláspontot, de ésszerű bevándorláspolitikát akar látni Európában. Meg kell állapodni Oroszországgal a hosszú távú gázszállításokról.
Utoljára frissítve: 2015. január 23. 17:32
2015. január 23. 17:09

Azután nyilatkozott a közmédia tudósítóinak, miután megbeszélést folytatott európai uniós vezetőkkel és az Európai Néppárt elnökével.

"Sikerült tisztázni a bevándorlással kapcsolatos magyar álláspontot. Világossá tettük, hogy mi nem fogadjuk el az európai szélsőjobboldal megközelítését" - hangsúlyozta a kormányfő. Leszögezte ugyanakkor, hogy a bevándorlás kérdéskörének mai európai szabályozása nem ésszerű.

"Kértük, értsék meg, Magyarország nem akar a bevándorlók célpontja lenni" - tette hozzá. Szerinte ez legitim és helyes törekvés Magyarország részéről, és könnyen érthető is, hiszen "senki nem akar bevándorlók célpontja lenni Európában".

Orbán úgy véli: azért kellenek "a mainál értelmesebb szabályok", mert a Balkán felől a "megélhetési bevándorlók" útvonala Magyarországon keresztül vezet, "és ezért a magyar ügy minden európai országnak fontos kell, hogy legyen". Ha ugyanis - folytatta - Magyarország nem tudja ezt a kérdést jól kezelni, akkor ezek a "megélhetési bevándorlók" előbb-utóbb megérkeznek a Magyarországtól nyugatra található európai országokba is.

"Azt javasoltam, hogy amint lehet, széles és mély megbeszélés keretében tegyünk kísérletet arra, hogy egy új európai bevándorláspolitikát alkossunk" - mondta a kormányfő. Szerinte "erre a fogadókészség jelentős", és a következő európai uniós csúcson nem csupán megtárgyalhatják ezt a kérdést, hanem eredményeket is érhetnek majd el.

Meg kell állapodni Oroszországgal a hosszú távú gázszállításokról

Magyarországnak meg kell állapodnia Oroszországgal a hosszú távú földgázszállítási szerződésekről annak érdekében, hogy a magyar gazdaság működni tudjon, és biztosított legyen a háztartások gázellátása - jelentette ki pénteken Brüsszelben a közszolgálati média tudósítóinak nyilatkozva Orbán Viktor.

A kormányfő tudatta azt is, bízik abban, hogy a megállapodás fő pontjairól Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásán sikerül megegyezni.

A miniszterelnök mások mellett az Európai Bizottság és az Európai Tanács új elnökével, Jean-Claude Junckerrel és Donald Tuskkal is találkozott Brüsszelben.

"Mindenki szeretné tudni, hogy mi lesz. Mondtam nekik, hogy én is" - fogalmazott a Putyin-látogatással összefüggésben a kormányfő, aki kiemelte: nem sokkal az orosz elnökkel tartandó találkozója előtt Angela Merkel német kancellár is Magyarországra látogat, és az eddigi tapasztalatokat vele áttekintve tud majd utána leülni tárgyalni Vlagyimir Putyinnal.

Az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban Orbán Viktor tudatta, Magyarország világossá fogja tenni, hogy fontosnak tartja a nemzetközi jog tiszteletben tartását, de nem akar a gazdasági kapcsolatoknak és a magyar gazdaságnak ártó helyzetet. A kormányfő úgy vélte, hogy Magyarország ésszerű megoldásra törekszik, értelmes kiutat keres a jelenlegi helyzetből.

Orbán Viktor a Déli Áramlat földgázvezeték kiépítésének meghiúsulásáról is szólt, arra az álláspontra helyezkedve, hogy az nem oldott volna meg minden problémát, de egyet biztosan, hogy ne csak Ukrajnán keresztül érkezzen orosz gáz Magyarországra.

"De ez már nincs, a problémák pedig itt maradtak, és helyette csak ötletek vannak" - mutatott rá a miniszterelnök.

A kormányfő arra is kitért, hogy miután az Európai Unió 28 tagállamból áll, az orosz kérdésben szinte "ahány ország, annyi álláspont", mert minden tagállamnak más a helyzete. Orbán Viktor egyúttal úgy vélte, hogy a kommunista korszakból származó örökség lehet, hogy a külkapcsolatokra sokan úgy tekintenek, hogy valaki más majd megmondja Magyarországnak, hogy mit kell tennie.

"Húsz éve dolgozom azon, hogy mindenkinek elmondjam, újra és újra nyugodtan, hogy mi, amikor beléptünk az Európai Unióba, akkor szövetségeseket választottunk, és nem főnököt" - hangoztatta a kormányfő, majd hozzátette: Magyarországnak nincs főnöke.

A miniszterelnök brüsszeli útja afféle bemutatkozó, udvariassági látogatás is volt egyben, mert mind Junckerrel, mind Tuskkal most folytatott először kétoldalú megbeszélést Brüsszelben, mióta a volt luxemburgi és az egykori lengyel miniszterelnök hivatalba lépett uniós vezetőként. Orbán Viktor elmondta, egyenes és őszinte kapcsolatokra törekszik mindenkivel.

"Nem szeretem a sumákolós külpolitikát" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint érdemes rögtön az elején tisztázni, ha nem egyeznek az álláspontok, mert ez rövid távon konfliktusokhoz vezethet ugyan, de hosszabb távon bizalmat teremt.

Orbán Viktor az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács elnökével, Jean-Claude Junckerrel és Donald Tuskkal tanácskozott. Mindketten a közelmúltban kerültek ebbe tisztségbe, korábban Juncker Luxemburg, Tusk pedig Lengyelország miniszterelnöke volt. Rajtuk kívül a magyar miniszterelnök a Fideszt is a soraiban tudó európai pártcsalád, az Európai Néppárt elnökével, Joseph Daullal is találkozott.

Orbán Viktor az összes megbeszélést úgy jellemezte, hogy az "baráti és eredményes volt".

"Minden vitás ügyet elő tudtunk venni, és a nagy részüket meg is tudtuk oldani" - tette hozzá. 

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó