Biztatóak a mezőgazdaság kilátásai
Biztatónak nevezte a mezőgazdaság kilátásait az idei és a következő évekre Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Harkányban.
Utoljára frissítve: 2015. január 23. 14:18
2015. január 23. 12:46

Az államtitkár a Somogy és Békés megyei agrárvezetők fórumát megelőzően az MTI-nek azt mondta: az őszi vetések állapota kedvező, 55-60 százalékban kimondottan jó.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a sok csapadék következtében 40 ezer hektáron a kukoricát nem sikerült betakarítani, és ha nem fordul hidegebbre az időjárás, a pockok tavasztól újra komoly gondokat okozhatnak.

Megjegyezte, hogy a rágcsálók állományának további csökkenése érdekében 20-30 centiméteres hótakaró és egy héten át tartó mínusz 15 Celsius fokos hőmérséklet lenne ideális.

Az agrárium jövőjével kapcsolatban hangsúlyozta: minden esély megvan arra, hogy folytatódjon a mezőgazdaságnak az elmúlt években tapasztalt dinamikus fejlődése és egyre nagyobb mértékben járuljon hozzá a magyar gazdaság növekvő teljesítményéhez.

Kiemelte: az agrárágazat fejlesztésére 2020-ig mintegy 12,4 milliárd euró európai uniós támogatás áll rendelkezésre, ez 1,9 milliárd euróval több, mint a korábbi hétéves költségvetési időszakban.

Czerván György fontos változásnak nevezte a tagállami döntési hatáskör növekedését, amelynek köszönhetően a tagállamok bizonyos kereteken belül maguk dönthetik el, milyen ágazatokat kívánnak segíteni. Hozzátette: Magyarország elsősorban a munkaigényes ágazatokat szeretné támogatni, így az állattenyésztés és a zöldség-gyümölcs termesztés tekintetében jelentősen nőhet a dotáció.

Kitért arra, hogy mivel a sertés- és a baromfiágazat európai uniós forrásból nem támogatható, ezért azok fejlesztését a hazai költségvetésből segítik. Utalt rá, hogy 2020-ig 180 milliárd forint nemzeti forrás jut az állattenyésztésre munkahelyteremtést segítő plusztámogatásként.

Az államtitkár a 2014. év eredményeiről elmondta: az agrárium kibocsátása rekordösszegű, 2400 milliárd forint volt, a beruházások időarányosan kedvezően alakultak.

A közvetlen támogatások új rendszeréről szintén beszélt az államtitkár. Az új rendszer fontos eredményének nevezte, hogy a jelenlegi SAPS rendszer elvén alapuló alaptámogatási rendszer továbbvihető 2020 végéig, vagyis egységes hektáronkénti átalánytámogatást kaphat minden olyan gazdálkodó, aki az adott évben támogatási kérelmet nyújt be.

Kiemelte: a közvetlen támogatások új rendszerében kötelező és önkéntes elemek jelennek meg. A kötelező elemek közé tartozik az alaptámogatás, az úgynevezett zöldítés és a fiatal gazdálkodóknak juttatott támogatás, míg az önkéntes elemek között a termeléshez kötött támogatást említette. Felhívta a figyelmet arra a fontos változásra is, hogy a jövőben csak aktív mezőgazdasági termelő lesz jogosult a közvetlen támogatásra. Czerván György jelezte: az új szabályokat tartalmazó rendeletek január végétől folyamatosan jelennek meg.

MTI