Íme, a legjobb vasforrások!
A vashiány számos okból eredhet, és számos problémát okozhat. Dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa a javasolt bevitel mennyiségére és forrásaira hívja fel a figyelmet.
2015. január 22. 09:23

Miért hiányzik a vas?

A vashiány (anemia) a világ leggyakoribb hiánybetegsége, amely főleg a nőket és a gyerekeket érinti. Eredhet többek közt sérülésből, vérveszteségből, túl erős menstruációból, de akár elégtelen C-vitamin és fehérjefogyasztásból is. A már kialakult állapot számos problémát okozhat, mint a szédülés, gyengeség, fáradékonyság, bőr- és körömproblémák vagy akár a koraszülés, alacsony születési súlyú, lassabb fejlődésű baba – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa.

Mennyi vasat kellene fogyasztanunk?

Az ajánlott napi beviteli mennyiség a nemtől és a kortól is függ.
Gyerekek:
- 1-3 év közt - 7 milligram
- 4-8 év közt - 10 milligram

Férfiak:
- 9-13 év közt - 8 milligram
- 14-18 év közt - 11 milligram
- 19 év felett - 8 milligram

Nők:
- 9-13 év közt - 8 milligram
- 14-18 év közt - 15 milligram
- 19-50 év közt - 18 milligram
- 51 év fölött - 8 milligram

Várandós nők:
- 27 milligram

Hogyan jussunk hozzá?

Bár a vaspótlás elérhető, minden vitaminhoz és ásványi anyaghoz legjobb az élelmiszereken keresztül hozzájutni, hiszen a tápanyagok együttes hatása így érvényesül igazán. Tehát vaspótló szereket csak orvosi utasításra érdemes szedni.
Vasban gazdag élelmiszerek a spenót, a marhamáj, a paradicsom, az osztriga, a kagyló, a lencse, a fehér bab, a gabonák, a kesudió, a tojás, az étcsokoládé, a tofu, az áfonya. Szervezetünk leghatékonyabban az állati eredetű termékekből képes felszívni a vasat, a növényi termékekből nehezebben. Éppen ezért a vegetáriánusoknak 1,8-szer nagyobb mennyiségű vasat ajánlott fogyasztaniuk, hogy megfelelő legyen az ellátottságuk. A C-vitamin egy erős támogatója a vas felszívódásának, ezért érdemes C-vitaminban gazdag ételeket is a tányérra tenni.

Ugyanakkor a túladagolás is veszélyes, hiszen enyhébb esetben hasfájást, hányást okozhat, de súlyos esetben a szervek működésére is kihat, kóma vagy görcsroham is bekövetkezhet. Mivel a vaspótlás az egyéb gyógyszerek hatását is befolyásolja, erről mindenképpen orvossal kell egyeztetni!

Jelentős előnyök

- Egészséges terhesség

Az elégséges vaskészletek csökkentik a koraszülés veszélyét, valamint annak a rizikóját, hogy alacsony súlyú babák szülessenek, akik esetleg fejlődési lemaradással is küzdenek.

- Több energia
Ha nem jut elég vashoz a szervezet, nem tudja olyan hatékonyan felhasználni az energiáit sem. A vas szállítja ugyanis az oxigént az izmokhoz és az agyhoz, így a testi és a mentális működésre is kihat a jelenléte. Vagyis minden szempontból gyengébben működünk a hiányában. 

- Jobb sportteljesítmény

Egyes kutatások szerint különösen a fiatal női atléták körében gyakori a vashiány, ami gyengíti az immunrendszerüket és rontja a teljesítményüket. Nekik – különösen, ha gyermekvállalás előtt állnak -, mindenképpen érdemes erről nőgyógyásszal konzultálniuk.   

www.oxygennogyogyaszat.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó