Íme, a legjobb vasforrások!
A vashiány számos okból eredhet, és számos problémát okozhat. Dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa a javasolt bevitel mennyiségére és forrásaira hívja fel a figyelmet.
2015. január 22. 09:23

Miért hiányzik a vas?

A vashiány (anemia) a világ leggyakoribb hiánybetegsége, amely főleg a nőket és a gyerekeket érinti. Eredhet többek közt sérülésből, vérveszteségből, túl erős menstruációból, de akár elégtelen C-vitamin és fehérjefogyasztásból is. A már kialakult állapot számos problémát okozhat, mint a szédülés, gyengeség, fáradékonyság, bőr- és körömproblémák vagy akár a koraszülés, alacsony születési súlyú, lassabb fejlődésű baba – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa.

Mennyi vasat kellene fogyasztanunk?

Az ajánlott napi beviteli mennyiség a nemtől és a kortól is függ.
Gyerekek:
- 1-3 év közt - 7 milligram
- 4-8 év közt - 10 milligram

Férfiak:
- 9-13 év közt - 8 milligram
- 14-18 év közt - 11 milligram
- 19 év felett - 8 milligram

Nők:
- 9-13 év közt - 8 milligram
- 14-18 év közt - 15 milligram
- 19-50 év közt - 18 milligram
- 51 év fölött - 8 milligram

Várandós nők:
- 27 milligram

Hogyan jussunk hozzá?

Bár a vaspótlás elérhető, minden vitaminhoz és ásványi anyaghoz legjobb az élelmiszereken keresztül hozzájutni, hiszen a tápanyagok együttes hatása így érvényesül igazán. Tehát vaspótló szereket csak orvosi utasításra érdemes szedni.
Vasban gazdag élelmiszerek a spenót, a marhamáj, a paradicsom, az osztriga, a kagyló, a lencse, a fehér bab, a gabonák, a kesudió, a tojás, az étcsokoládé, a tofu, az áfonya. Szervezetünk leghatékonyabban az állati eredetű termékekből képes felszívni a vasat, a növényi termékekből nehezebben. Éppen ezért a vegetáriánusoknak 1,8-szer nagyobb mennyiségű vasat ajánlott fogyasztaniuk, hogy megfelelő legyen az ellátottságuk. A C-vitamin egy erős támogatója a vas felszívódásának, ezért érdemes C-vitaminban gazdag ételeket is a tányérra tenni.

Ugyanakkor a túladagolás is veszélyes, hiszen enyhébb esetben hasfájást, hányást okozhat, de súlyos esetben a szervek működésére is kihat, kóma vagy görcsroham is bekövetkezhet. Mivel a vaspótlás az egyéb gyógyszerek hatását is befolyásolja, erről mindenképpen orvossal kell egyeztetni!

Jelentős előnyök

- Egészséges terhesség

Az elégséges vaskészletek csökkentik a koraszülés veszélyét, valamint annak a rizikóját, hogy alacsony súlyú babák szülessenek, akik esetleg fejlődési lemaradással is küzdenek.

- Több energia
Ha nem jut elég vashoz a szervezet, nem tudja olyan hatékonyan felhasználni az energiáit sem. A vas szállítja ugyanis az oxigént az izmokhoz és az agyhoz, így a testi és a mentális működésre is kihat a jelenléte. Vagyis minden szempontból gyengébben működünk a hiányában. 

- Jobb sportteljesítmény

Egyes kutatások szerint különösen a fiatal női atléták körében gyakori a vashiány, ami gyengíti az immunrendszerüket és rontja a teljesítményüket. Nekik – különösen, ha gyermekvállalás előtt állnak -, mindenképpen érdemes erről nőgyógyásszal konzultálniuk.   

www.oxygennogyogyaszat.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
  Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Cél: magyar űrhajóst küldeni a Nemzetközi Űrállomásra
  Továbbra is célunk, hogy magyar űrhajóst küldjünk a Nemzetközi Űrállomásra az évtized közepéig - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, az Európai Unió űrtevékenységért felelős minisztereinek pénteki videokonferenciáján.
 • A járvány első hulláma hazánkban lecsengőben van
  A koronavírus-járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van, de a vírus más földrészeken még erősen terjed - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó