Elérhetők az MNB honlapján a forintosítás dokumentumai
Elérhetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján a devizahitelek forintosításával kapcsolatos dokumentumok.
2015. január 15. 11:21

Ezt jelentette be Binder István, MNB felügyeleti szóvivője.

Az MNB tájékoztatási rendeletében előírt, a jegybank által alkalmazni javasolt nyomtatványokat, mintaszövegeket - szerkeszthető formában - és az elszámolással összefüggő egyéb, a pénzügyi intézményeket érintő információkat január 15-ig kell közzétenni az MNB honlapján. Ez az "Elszámolási és forintosítási információk" cím alatt meg is jelent a honlapon - tette hozzá a szóvivő.

A cím a főlap alján található, bal oldalon.

A felsorolt információkat a pénzügyi intézményeknek a honlapjukon és az ügyfélszolgálatukon január 22-ig kell közzétenniük.

Az MNB honlapján megjelentek a követeléskezelőkkel kapcsolatos, illetve nem elévültnek tartott elszámolási igény előterjesztésére szolgáló kérelmek ajánlott mintái is, a pénzügyi intézményeknél ezek közzétételi határideje is január 22.

Binder István kifejtette: a követeléskezelőkkel kapcsolatos, illetve a nem elévültnek tartott elszámolási igényekkel összefüggő igazolásoknak - a pénzügyi intézmény általi - rendelkezésre bocsátása személyes igénylésnél azonnal, egyéb módon benyújtott kérelem estén pedig 5 munkanapon belül történik. Ezeknek a határidőknek a betartását az MNB folyamatosan ellenőrzi - hívta fel az érintettek figyelmét a szóvivő.

A pénzügyi intézményeknek szintén csütörtökig kell közzétenniük, hogy mely fogyasztói kölcsönszerződéseiket érintik azok a bírósági eljárások, amely során az azokban szereplő feltételek tisztességességéről, illetve tisztességtelenségéről kellett dönteni.

A korábban végtörlesztett ügyfelek elszámolási igényének előterjesztésére szolgáló mintakérelmet az MNB február 16-ig, a pénzügyi intézmény pedig legkésőbb február 23-ig teszi közzé.

A hitelfelvevők kérhetik a devizahitelük forintosításának a mellőzését. Az ennek kezdeményezésére szolgáló mintakérelmet január 22-ig kell közzétennie a pénzügyi szolgáltatónak a honlapján és az ügyfélszolgálatán is.

A pénzügyi intézményeknek az előírt tájékoztatásokat a honlapjuk főoldalán, a figyelem felkeltésére alkalmas módon kell megjeleníteniük. A közlemény címe itt is "Elszámolási és forintosítási információk", az alcím pedig "Tájékoztató a 2014. évi XXXVIII. törvény szerinti állam elleni perekről és az elszámolás megküldésének határidejéről". Az ügyfélszolgálaton pedig jól látható helyen és módon kell kifüggeszti a közleményeket - tájékoztatott Binder István.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó