Goodfriend nem kommentál
A Nyomozó Főügyészség is úgy látja, hogy a diplomata kijelentéseivel megrágalmazhatta az adóhivatal elnökét, de amíg diplomácia mentességet élvez, addig nem indulhat ellene eljárás.
2015. január 12. 23:02

Ezúttal nem kívánta kommentálni a Vida-ügyet Andre Goodfriend. Pedig a NAV elnök jogi képviselője szerint az Egyesült Államok budapesti ügyvivője egy korábbi lapinterjúban bűncselekménnyel vádolta meg Vida Ildikót és több más magyar embert is. A Nyomozó Főügyészség is úgy látja, hogy a diplomata kijelentéseivel megrágalmazhatta az adóhivatal elnökét, de amíg diplomácia mentességet élvez, addig nem indulhat ellene eljárás.

Folyamatban lévő jogi ügyet nem kommentálhatok - ezt mondta az amerikai ideiglenes ügyvivő arra a kérdésre, hogy szerinte elkövetett-e bűncselekményt Vida Ildikó, a NAV elnöke.

Futó Barnabás, Vida Ildikó ügyvédje a Ma reggelben azt mondta: André Goodfriend hónapokig korrupciós bűncselekménnyel vádolt magyar embereket, de rögtön visszakozni kezdett, miután az ügyészség eljárást indított ellene. „Most, amikor megindult az eljárás, és ő is tudja nagyon jól, hogy látókörbe került, sőt el akarnák kezdeni vele, most hirtelen megváltozott a véleménye és kicsit visszakozott az álláspontjában” – mondta Futó Barnabás, ügyvéd.

Az amerikai ügyvivő korábban egy lapinterjúban beszélt a kitiltott magyarokról és a korrupcióról. A Nyomozó Főügyészség szerint ezzel megrágalmazhatta Vida Ildikó NAV-elnököt.

Schiffer Andrásnak az LMP társelnökének múlt szerdán azt mondta az ideiglenes amerikai ügyvivő, hogy az Egyesült Államok nem tud konkrét bűncselekményekről. Schiffer András szerint a kitiltottak valószínűleg csak az úgynevezett amerikai korrupciós elvárásokat sértették meg. De a magyar jogszabályokat nem.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy mielőbb rendezze a nyitott politikai kérdéseket az Egyesült Államokkal. „A sikeres külpolitikánkhoz és a sikeres külgazdasági stratégiánkhoz szükséges a kiegyensúlyozott kapcsolat az Egyesült Államokkal minden területen” – közölte Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter megjegyezte azt is: eddig nem érkezett válasz az Egyesült Államoktól, hogy feloldják-e André Goodfriend diplomáciai mentességét. Amíg ez nem történik

hirado.hu - M1 Hiradó
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó