Felfüggesztették a Goodfriend ellen indult eljárást
A Központi Nyomozó Főügyészség nem folytatja a nyomozást az amerikai ügyvivő ellen, amíg nem születik döntés André GoodfrIend diplomáciai mentességének felfüggesztéséről. Az erről szóló határozat ugyanakkor megállapítja, hogy az ügyvivő cselekménye alkalmas a nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének megállapítására.
2015. január 10. 10:21

Erről Futó Barnabás számolt be az M1 Az Este című műsorában. Az ügyvivő ellen feljelentést tett Vida Ildikó NAV-elnök ügyvédje szerint a pénteken kézhez kapott határozat jelzi, hogy André Goodfriend nem csak szerintük vádolta, illetve gyanúsította meg alaptalanul ügyfelét.

Arra a felvetésre, miszerint az ügyvivő végig kínosan ügyelt rá, hogy konkrét személyt, konkrét bűncselekménnyel ne vádoljon meg, Futó Barnabás azt mondta: mivel André Goodfriend sajtótájékoztatón tett kijelentése - miszerint "a kitiltottak korrupt kormányzati tisztviselők", azután hangzott el, hogy Vida Ildikó egy lapinterjúban jelezte, kitiltó határozatot kapott a követségtől, megvalósult a rágalmazás.

Az ügyvéd hangsúlyozta: a Btk. szerint a bűncselekmény megvalósulásához nem szükséges nevén nevezni a megvádolt személyt, elég ha egyértelműen beazonosítható. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai ügyvivő végig korrupcióról beszélt az ügyben, de egyszer sem hangzott el tőle, hogy azt az amerikai proklamáció szerint értelmezi, így - mivel Magyarországon vagyunk - kijelentését magyar jog szerint kell értelmezni.

Futó Barnabás a műsorban felolvasta az ügyészség fefüggesztő határozatának egy részletét, amely megjegyzi "az eddig lefolytatott nyomozás alapján az amerikai ügyvivő cselekménye alkalmas a Btk 226. § szerint minősülő nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének megállapítására".

Az ügyészség szerint is rágalmazhatott Goodfriend

Kimerítheti a rágalmazás tényállását André Goodfriend korábbi kijelentése Vida Ildikóról - ezt állapította meg a Központi Nyomozó Főügyészség, miután a NAV elnöke eljárást indított az amerikai ügyvivő ellen. Futó Barnabás, a NAV-elnök ügyvédje az M1 Az Este című műsorának azt mondta: az eljárást rágalmazás gyanújával megindították, de addig felfüggesztik, amíg André Goodfriend diplomáciai mentességét nem oldja fel az Egyesült Államok.

„Nemcsak mi gondoltuk így, hogy egyértelmű: itt bűncselekmény elkövetésével vádolta vagy gyanúsította meg az ideiglenes ügyvivő az ügyfelemet, hanem - a lefolytatott nyomozás alapján - a Központi Nyomozó Főügyészség is" - fogalmazott az ügyvéd.

hirado.hu - M1 Az Este
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Ha békét akarsz, készülj a békére!
  Akárhogy is, de a háborúk valóságához hozzátartozik a majd elérendő béke is. A politikusok négy-öt év rombolás után boldogan jelentik ki: öt-tíz éven belül, az újjáépítést követően képesek leszünk elérni a háború előtti gazdasági volument és életminőséget. Akkor mire volt jó az egész?
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
MTI Hírfelhasználó