Nem vagyunk hajlandók követni a bolsevik észjárást
Az LMP társelnöke szerint hajlandók lettek volna Veszprémben tárgyalni egy közös jelöltről az ellenzékkel, azonban kaptak egy ultimátumot a sajtón keresztül, miszerint vagy beállnak az egyébként szabadpiaci, fundamentalista nézetei miatt elfogadhatatlan Kész Zoltán mögé, vagy ellenségnek tekintik őket.
2015. január 5. 11:04

Az LMP megyei szervezete gyakorlatilag elsőként, Navracsics Tibor lemondása után megnevezte jelöltjét a veszprémi időközi választásra, Gerstmár Ferencet –jelentette ki Schiffer András, az LMP társelnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: ezzel együtt jelezték, ha van olyan ellenzéki jelölt, akit valamennyi párt támogat, kész visszalépni. Ilyen konszenzusos jelölt lehetett volna szerinte akár Török Gábor is. Azonban Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének egy csettintésére az MSZP és egyéb toldalékpártok besoroltak Kész Zoltán mögé, aki a szabadpiaci, fundamentalista elképzelései miatt elfogadhatatlan. Egy olyan ellenzéki oldal pedig, melyet Gyurcsány Ferenc irányít, 2014-ben is csak arra volt képes, hogy kétharmadot szerezzen a Fidesznek, és most sem lesz többre képes – prognosztizálta az LMP társelnöke.

Mi vártunk két hónapig, készek lettünk volna tárgyalásokra. De az, hogy a sajtóban ultimátumot intéznek, miszerint „ide tessék beállni, vagy ha nem, maguk az ellenségek”, ez egy bolsevik észjárás, amit mi nem vagyunk hajlandó követni. Erről a választók kiállították már épp elégszer a bizonyítványt – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy már elindult a kampány, és formálisan ugyan még változtathatnának a jelöltjükön, de nem akarnak „bohócot csinálni” magukból és Gerstmár Ferencből, akinek egyaránt feladata a csalódott baloldali és a cserbenhagyott fideszes szavazóknak alternatívát kínálni.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: örül annak, hogy Vágó Gábor továbbra is közéleti szerepet vállal. Fontosnak nevezte, hogy "felszínre jött" az elemi felháborodás az emberekből, mert a Fidesz csak a mértéktelenségét bizonyította a második választási győzelme után. A demokrácia szempontjából fontos, hogy időről időre megjelenik az emberek haragja az utcán, nagyon sok ember felemeli a fejét, és nem csak titokban elégedetlenkedik – fogalmazott Schiffer András, aki szerint a tömeg által megjelenített elégedetlenséget be kell csatornázni a politikába.

Beszélt arról is, hogy nem tartja időszerűnek a gyülekezési törvény módosítását. Ha tényleg szakmai felvetések vannak a Fidesz részéről, tessék ötpárti egyeztetést összehívni – indítványozta. Schiffer szerint az elmúlt 25 évben a tüntetések kapcsán mindig akkor volt probléma, ha az aktuális hatalom a törvény fölé, vagy a törvényen kívül helyezte magát. A konfliktusok a gyülekezési jog kapcsán nem a törvény betűjéből, a szöveg minőségéből következtek, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne annak korszerűsítésén gondolkodni – hangoztatta a társelnök.

Úgy vélte: jelenleg azonban semmilyen nyomós ok nincs arra, hogy hozzányúljanak a gyülekezési törvényhez. Ráadásul az Ökotárs "rendőri megszállása", a külföldi támogatást elfogadó civil szervezetek regisztrációjának "orbáni ötlete" fényében nagyon egyszerűen merülhet fel a gyanú az egyszerű állampolgárban, hogy ez pusztán megfélemlítő célt szolgál. "Nem gondolom, hogy célravezető lenne ezzel operálni a hatalomnak" – mondta.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Ha békét akarsz, készülj a békére!
  Akárhogy is, de a háborúk valóságához hozzátartozik a majd elérendő béke is. A politikusok négy-öt év rombolás után boldogan jelentik ki: öt-tíz éven belül, az újjáépítést követően képesek leszünk elérni a háború előtti gazdasági volument és életminőséget. Akkor mire volt jó az egész?
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
MTI Hírfelhasználó