Nem kaptak választ az Obamának írt levélre
Magyarország független állam, és szuverenitását a szövetségeseknek is tiszteletben kell tartaniuk – szögezte le a Vasárnapi újságban Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) vezetője. Mint mondta, hazánk nem válhat egy nagyhatalom érdekeltségi övezetének alárendelt tartományává, ez ellen a civil mozgalmak is eredményesen léphetnek fel.
2015. január 4. 13:25

A mai napig nem kapott választ a Civil Összefogás Fórum (CÖF) a Barack Obama amerikai elnököt megszólító tavaly őszi levelére. André Goodfriend, az Egyesült Államok magyarországi ügyvivője ugyan küldött egy „nesze semmi, fogd meg jól” választ, amit azonban a CÖF nem tudott értékelni – mondta a Kossuth Rádiónak a szervezet vezetője, Csizmadia László. A CÖF-elnök szerint a slusszpoén, hogy miután levelükkel felkeresték az ügyvivőt, azt gondolták, nagyon barátságos beszélgetésen vettek részt, ám azóta csak eszkalálódik a helyzet, Magyarország egyre több támadást kap az Egyesült Államokból.

Csizmadia László a levél megírásának indokáról azt mondta, több mint egy éve nincs amerikai nagykövet Budapesten, az Egyesült Államok pedig több problémát is megfogalmazott például Magyarország kelet felé történő túlzott nyitása miatt, illetve több nemtelen támadás is történt a magyar demokrácia értékeivel szemben. A CÖF levelének célja ezt követően többek között az volt, hogy felhívják a figyelmet arra: ha két baráti, szövetséges állam között ilyen gondok vetődnek fel, jobb, ha az „elnök urak” találkoznak egymással, és nagyon gyorsan megoldják a problémákat.

A CÖF-elnök szerint nem az a kérdés, Magyarország az Egyesült Államok vagy a NATO szövetségese-e, illetve, hogy a Nyugathoz tartozik-e – ezekre a válasz többszörösen is igen –, hanem az, hogy ostobának lehet-e tekinteni a magyarokat, és hogy Amerikai folytathatja-e az európai nemzeti vagyonok kiszipolyozását. Hangsúlyozta. vétek lenne aláírni az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi szerződést, mert az csak Amerikának lenne jó. Az európai áruk nem versenyképesek az olcsó kínai termékekkel terített tengerentúli piacon, fordítva azonban ez már nem igaz.

Hozzátette: a „levelező tagozatot” talán azért is választották, mert arra gondoltak, nem kapnak belépési engedélyt Amerikába, tekintettel arra, hogy a CÖF tevékenységének a célja egyértelmű: a magyar szuverenitás megőrzése. A békemeneteket szervező társaság vezetője azonban többszörösen aláhúzta, nem tartozik azok közé a magyar személyek közé, akik a tavalyi washingtoni döntés után nem utazhatnak be az Egyesült Államokba.

Arra az amerikai vádra, hogy Magyarországon támadás éri a civileket, a CÖF elnöke azt mondta, egyetlen egy ilyen támadás sincs. Az azonban világos, hogy a Soros- valamint a norvég pénzek utalása egyes civil szervezeteknek a magyar belügyekbe való beavatkozást jelentették, és nemzetbiztonsági kérdés, hogy a külföldről érkező összegek útját az állam is ellenőrizze.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó