Dicsérték Amerikában a magyar kormány családpolitikáját
Nemzetközi szintű pozitív és offenzív kampányt kell folytatni manapság a család értékeinek hangsúlyozására – mondta Novák Katalin államtitkár a Kossuth Rádióban. A politikus arról is beszélt, hogy a gyed extraként ismert intézkedéscsomag szeptemberig 27 ezer családot érintett.
2015. január 4. 13:26

A magyar kormány nincs egyedül a világban a klasszikus családmodell melletti kiállásával – mondta a Kossuth Rádióban Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tisztségviselője a Vasárnapi újság című műsorban hangsúlyozta, volt szerencséje részt venni az Egyesült Államokban egy családügyi konferencián, ahol a magyar kabinetről rendkívül elismerően nyilatkoztak. Számos civil szervezet és amerikai kongresszusi képviselő ismerte el a kormány családokért tett erőfeszítéseit, ami fontos visszajelzés.

Novák Katalin szerint emellett David Cameron brit miniszterelnök vagy Ferenc pápa családdal kapcsolatos nyilatkozatai is ugyanazt az értékrendet képviselik, mint a magyar kormány. Lehet, hogy irányzatok, divatok jönnek-mennek, de biztos, hogy az a több ezer éves értékrend, amelyen a kabinet családpolitikája is alapul, hosszú távon fenn tud maradni, és ez lesz a legerősebb – mondta az államtitkár, aki arról is beszélt, úgy véli, manapság nemzetközi szintű pozitív és offenzív kampányt kell folytatni a család értékeinek hangsúlyozására.

A kormány tavalyi eredményei kapcsán Novák Katalin kiemelte a gyed extraként ismert intézkedéscsomagot, amely tájékoztatása szerint szeptemberig 27 ezer családot érintett – az év végi adatok még nincsenek meg. A kedvezmények lényege, hogy a családok minden gyermek után megkapják a támogatásokat, akkor is, ha kicsi köztük a korkülönbség. Ezen kívül az anyák úgy tudnak visszamenni dolgozni egy évesnél nagyobb, három évesnél kisebb gyermek mellett, hogy nyolcórás munka mellett is utalják nekik a gyedet vagy gyest.

Az államtitkár beszélt a családi adókedvezmény tavalyi, járulékokra való kiterjesztéséről is, amely által – a kormány számításai szerint – most már az alacsonyabb jövedelmű családok is teljes mértékben ki tudják használni a lehetőséget.

Az Emmi tisztségviselője hangsúlyozta, hogy a kormány elé újabb családtámogatási akcióprogramot is letettek. Ennek köszönhetően 2019-re a kétgyermekesek adókedvezményét duplájára emelik, illetve még könnyebb lesz a kisgyermekes édesanyák részidős munkavégzése.

Az eredmények mellett a teendőkről is beszélt az államtitkár, utóbbiak közül kiemelte, meg kell nézni, hogy a plusz lehetőségek milyen hatással járnak, ami alapján meg lehet határozni a továbblépés irányát. Hozzátette: nagyon komoly kihívást lát a szemléletformálásban is, a cél az, hogy az emberek tisztában legyenek a kedvezményekkel, és tudják, hogyan élhetnek velük.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó