"Év vége előtt nem sok minden sikerült az MSZP-nek"
Arra a kérdésre, hogy az év folyamán mit csinált rosszul az MSZP, Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese azt mondta, az újpesti győzelmen kívül „nagyjából a többit”.
2014. december 30. 14:12

Az év vége sikerült viszonylag jól a Magyar Szocialista Pártnak (MSZP) 2014-ben, az újpesti időközi országgyűlési választás megnyerésével – mondta a 180 percnek adott évértékelő interjújában Gőgös Zoltán, a szervezet elnökhelyettese.

Arra a kérdésre, hogy az év folyamán mit csinált rosszul a párt, a politikus azt mondta, az novemberi újpesti győzelmen kívül „nagyjából a többit”, sok minden nem úgy sikerült, ahogy tervezték. A korábbi választási sikertelenségek oka, hogy a választójogi törvény miatt az MSZP kényszerházasságot kellett, hogy kössön más ellenzéki pártokkal. Már előzetesen koalíciót kellett kötni, ami pedig nem mindig a programok és az alkalmas személyek mentén történt, egyesek majdhogynem név nélkül kerültek bizonyos pozícióba egy-egy választókerületben – fogalmazott.

Mivel várhatóan nem változik a választójogi törvény, az MSZP-nek 2018 előtt is hasonló megoldást kell keresnie, de a jelöléseket csak normális előválasztási rendszer beiktatásával tudják elképzelni. Így a helyi közösségek véleménye alapján dőlne el, hogy az adott választókerületben ki képviselje az ellenzéket, és nem irodai egyeztetéseken állapodnának meg erről. A politikus hangsúlyozta, az MSZP-nek a kilencvenes évek elejéhez hasonló mozgalmi megközelítésre van szüksége, sokkal inkább a közösségi rendezvényekre, az emberekkel való gyakoribb és közvetlenebb kapcsolattartásra kell helyezni a hangsúlyt. Az MSZP-nek egyet biztosan meg kell tanulnia: először menjen ki falura segíteni fát vágni, és utána kérjen támogató aláírásokat – mondta az elnökhelyettes.

Az idei évben történtek elemzésén nagyjából túl van a párt, de azt nem lehet egy vonal meghúzásával lezárni, a tanulságok levonása folyamatos. Mint fogalmazott, nem hiszi, hogy azt csak úgy abba lehet hagyni – a pártnál folyamatos tervezés zajlik, mint a gazdasági életben. A legutóbbi, decemberi pártértekezleten felállított hároméves stratégia szerint 2015 egyértelműen arról fog szólni, hogy a szervezeti rendszerüket választókerületi működésre állítják át. Ezen kívül fel kell frissíteniük idei választási programjaikat is, bemutatva, hogy az aktuális helyzethez igazítva azokat, milyen alternatívát tudnak mutatni a kormányzattal szemben – tette hozzá.

Gőgös Zoltán hangsúlyozta, az ellenzék szempontjából a kormányzati ciklus első másfél-két évében még működik a kritizálás, a problémák feltárása, de aztán már valós alternatívákkal is jelentkezni kell. Ennek során az MSZP leginkább a bér-, egészségügyi és nyugdíjrendszer kérdéseit, valamint a vidékpolitikát állítja középpontba. 2015 ennek a szakmai megalapozása lesz, miközben a program megjelenítő arcait is fel kell tudni mutatni, mert az alternatíva akkor lehet hiteles, ha az széles körben elfogadott szereplőkön keresztül jelenik meg – fogalmazott.

Gőgös Zoltán arról is beszélt, szerinte a politikában demokratikus eszközöket kell alkalmazni, nagyon nem híve semmilyen erőszakos vagy erőszakra buzdító megoldásoknak, a baloldali tábor nincs "beállva" az atrocitásokra, nem volt jellemző, hogy a tömegrendezvényeiken ilyenek történtek volna. Magyarországnak nyugodt építkezésre van szüksége, ehhez pedig első lépésként a kormánynak nyitottnak kellene lennie az elemi erővel feltörő problémák – minta a szegénység vagy a gyermekéhezés – kapcsán elhangzó felvetésekre. Az ellenzéknek ebben is fel kell mutatnia alternatívát, most ez a legfontosabb, de azért az utcát is figyelni kell – tette hozzá az MSZP elnökhelyettese.

Kossuth Rádió, 180 perc
MTI Hírfelhasználó