A politikusok önként vehetnének részt a drogteszten
A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter szerint a gyerekek, politikusok és újságírók drogtesztjére tett javaslat kissé elhamarkodottnak tűnt, de bizonyos módosítással elfogadható.
2014. december 30. 13:33

A devizahitelesek ügyének rendezése, a bankok tisztességes működésével kapcsolatos jogszabályok megalkotása határozta meg a 2014-es törvényhozási évet – mondta a 180 percnek adott politikai évértékelő interjújában Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője. A kormánypárti politikus hozzátette, emellett a KDNP számára természetesen a szabad vasárnap és a most szorgalmazott családi csődvédelem a két fontos téma.

Harrach Péter szerint a szabad vasárnap kérdése azért volt most időszerű, mert a gazdaság fejlődése most jutott olyan szakaszba, hogy azt részlegesen meg lehetett valósítani. A politikus hangoztatta, az a jóslat, hogy az üzletek nyitva tartásának korlátozása miatt tízezer munkavállalót kell majd elbocsátani, riogatás, és hamarosan bebizonyosodik, hogy nem lesz ilyen probléma.

A gyerekekre, politikusokra és újságírókra kötelezően bevezetendő drogteszt terve körüli nézetkülönbségekről a frakcióvezető azt mondta, azok nem feltétlenül a KDNP és a Fidesz között, hanem pártokon belül jelentkeznek. Harrach Péter szerint a kötelező drogteszt bevezetéséről szóló elképzelés kissé elhamarkodottnak tűnt, a KDNP álláspontja az, hogy a drogkérdésre kiérlelt és jó megoldást kell találni. A frakcióvezető szerint azonban bizonyos módosítással elfogadható a terv, így a teszthez szülői hozzájárulás kellene, a politikusok önként vehetnének részt a vizsgálaton, és – mint mondta – nem biztos, hogy az újságírókat kell megcélozni harmadik csoportként.

Arra a riporteri felvetésre, hogy a kritikusok szerint a szabad vasárnapról szóló javaslat az, amellyel a KDNP megmutatta, hogy létezik, Harrach Péter azt mondta, a párt folyamatosan létezik, és a Fidesszel folytatott együttműködésben mindig betölti a szerepét. Példaként hozta fel, hogy szerinte az előző kormányzati ciklus egyik legnagyobb alkotása az az alaptörvény volt, „amelyből a KDNP kivette a maga részét”. Értékek megnevezéséről volt szó, a KDNP pedig világnézeti pártként értékelvű politizálást folytat – tette hozzá.

Arról, hogy a Fidesz-KDNP szövetségen belül hogyan tudják megmutatni a saját arcukat, a kereszténydemokrata frakcióvezető azt mondta, tény, hogy egy nagy néppárt és egy kis világnézeti párt áll egymás mellett, mindenesetre a KDNP-nek mindig is volt programja, és az nagyrészt egybevág a Fideszével. A programokból következő munkát a kormányzat végzi el, amelyben több KDNP-s politikus tölt be szerepet, sok esetben láthatatlanul – fejtette ki.

Kossuth Rádió, 180 perc
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó